Найкращі вітаміни ранньої весни.

Якщо ви зробите основою свого харчування сезонні вітамінні продукти, то назавжди забудете про застуди, поганий настрій і зайву вагу.
Найкращі ліки – це їжа. Перестаньте бути рабами фарміндустрії і купувати аптечні вітаміни. У будь-якому супермаркеті і овочевому ринку можна знайти дешеві і смачні продукти, які зміцнять здоров'я, допоможуть чинити опір вірусам, наповнять енергією і підвищать настрій. А приємним бонусом стане красиве струнке тіло.
Особливо важливо зміцнювати імунітет ранньої весни, коли всі втомилися від зими і фізично, і емоційно. Благо, в нашому розпорядженні чимало натуральних, цілком доступних продуктів, в яких є все, що нам потрібно для здоров'я. Проблема в тому, що багато чого з цих продуктів ми просто не пробували, а тому не знаємо ні їх смаку, ні з чим їх краще їсти, ні яку цінність вони мають.
Основне правило здорового харчування – сезонність. Зараз, наприклад, пора коренеплодів. І це не тільки звичні нам буряк, морква і картопля. Про картоплю, до речі, взагалі варто забути – в цей час нічого, крім крохмалю і "порожніх калорій" у ній немає. Вона тільки перевантажує шлунок і травну систему. Ну, і збільшує вагу, звичайно. Інша справа – корінь селери, пастернак, топінамбур, дайкон, а також інші види редьки.
Наприклад, дайкон – чудовий коренеплід, з якого можна приготувати безліч смачних страв. Це та ж редька з усіма її корисними властивостями, але набагато соковитіша і солодша. Крім того, вона не має гіркуватості, через яку більшість не любить редьку. Дайкон – джерело клітковини, в ньому багато калію, кальцію і пектину. Вони нормалізують травлення, зміцнюють імунітет, серце, судини, опорно-руховий апарат, інші життєво важливі органи і системи.
Дайкон також вважається одним з найкращих продуктів для схуднення, він дуже м'яко чистить кишечник, сприяє його чудовій роботі. З цього коренеплоду можна приготувати дуже смачні салати. Один з моїх найулюбленіших: дайкон з морквою, солодким перцем, сирими гарбузовим насінням і натуральним йогуртом. Дуже смачне поєднання дайкона з коренем селери і зеленню, з гарбузом і гарбузовим насінням або волоськими горіхами.
Корисний не тільки дайкон, але і всі види редьки: червона, біла, чорна. Мені дуже подобається біла зовні і яскраво рожева всередині: вона дуже соковита і солодка. У всіх видах редьки багато калію, кальцію, магнію, заліза, фосфору, а також різних вітамінів. А – позитивно впливає на стан шкіри, підвищує опірність до інфекцій, В1 – нормалізує роботу обміну речовин, корисний для м'язів і нервової системи, В2 – підтримує зір, В5 сприяє регенерації шкіри. С – підсилює імунітет, зміцнює судини, виводить токсини. Е, як відомо, затримує старіння, а РР позитивно впливає на стан волосся і шкіри.
Гіркоти редьці надає дуже корисне гірчичне масло, яке, зокрема, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Редьку добре додавати до салатів, і, щоб мінімізувати гостроту, можна натерти на тертці і дати трохи відстоятися, а вживати з нежирним натуральним йогуртом.
Замінюйте даремну, і навіть шкідливу в цей сезон картоплю коренем селери. У ньому в багато харчових волокон, органічних речовин, вітаміни С, Е, РР, майже вся група В, а також залізо, магній, натрій, фосфор, кальцій. Корінь селери очищує кишечник, омолоджує організм, а також діє як загальнозміцнюючий засіб. Крім того, покращує стан шкіри, волосся і здоров'я в цілому, допомагає в боротьбі з вірусами.
З кореня селери виходить прекрасне пюре, яке набагато смачніше картопляного. Воно готується так само, як і з картоплі: відварити, додати трохи оливкового масла або, хто не любить оливкове, трохи вершкового або ложку нежирної сметани, збити в блендері і готово. Замість солі можна покласти свіжу або сушену зелень, перетерту ламінарію.
Навесні висока небезпека розвитку анемії, тому варто налягати на залізовмісні продукти. Один з них – топінамбур, відомий також, як земляна груша. Крім заліза, в ньому багато калію, кальцію, магнію, а також вітаміни В1, В2, В6, С, РР. У топінамбурі є інулін, що володіє очисним ефектом: швидко виводить з організму різного роду бактерії, солі важких металів, токсини, радіонукліди.
А ще в топінамбурі багато кремнію, завдяки якому наші кістки добре засвоюють кальцій, а волосся, нігті і тіло залишаються здоровими. Особливо корисний топінамбур навесні, щоб легше впоратися з сезонним гіповітамінозом. Вчені також довели, що він перешкоджає розвитку онкозахворювань. Цей коренеплід не дарма називають земляною грушею: він солодкий і соковитий. Тому смачний і в складі салатів і в сирому вигляді, як десерт.
Зверніть увагу на пастернак. З нього можна готувати багато чудових страв: їсти в складі салатів, робити пюре, тушкувати з овочами, запікати. У пастернаку є велика частина вітамінів групи В, також вітаміни С, К, А, РР, залізо, натрій, фосфор, кальцій, калій, цинк і магній. Це справжній корінь молодості, оскільки стимулює оновлення і зростання клітин, запобігає розвитку хвороб серця, знижує рівень цукру і "поганого" холестерину в крові, допомагає при проблемах з печінкою і нирками. Протизапальні властивості пастернаку дозволяють використовувати його для лікування вірусних захворювань. Він покращує роботу системи травлення і очищає організм від токсинів.
Абсолютно унікальний продукт – корінь імбиру. Крім того, що це один з найкращих продуктів для зміцнення імунітету, імбир ще й прекрасно розганяє метаболізм, а також є потужним природним тоніком, що допомагає прокидатися і "заводитися" вранці з пів-оберту. Набагато ефективніше, ніж кофеїн.
В имбирі безліч корисних речовин, вітамінів і мінералів, не дарма його застосовували ще 3 тис. років тому для лікування найрізноманітніших захворювань. Імбир можна і в страви додавати, і готувати на його основі зігріваючі коктейлі та чаї. Особливо вдалі комбінації: імбир плюс цитрусові, перш за все, лимон. Однак імбир гострий і вживати його варто, вивчивши протипоказання.
Про користь моркви і буряка ми прекрасно знаємо. Просто нагадаю, що моркву варто їсти з корисними жирами (оливковою олією, насінням, горіхами, сметаною або йогуртом низької жирності) – так її корисні складові максимально засвоюються. Як і буряк, морква корисна не тільки в сирому, але і вареному вигляді.
А ось інші коренеплоди бажано їсти все ж в сирому вигляді. Можна робити салати з якогось одного продукту, а можна змішувати різні: дайкон-топінамбур-морква або селера-морква-пастернак-редька. Такі мікси прекрасно насичують, вітамінізують, живлять організм і після них довго не хочеться їсти. Так що можна легко і смачно позбутися зайвих кілограмів. Вони підходять як на обід, так і на вечерю. Шукайте свої поєднання, радійте новим смаковим відкриттям.
Такі вітамінні суміші можна заправляти нежирним натуральним йогуртом, сметаною, оливковою або будь-якою іншою рослинною олією. Додавати до них сире гарбузове насіння, насіння соняшнику, горіхи, кунжут, замоченное льняне насіння. Це правда дуже смачно! Коренеплоди також прекрасно поєднуються з білковими продуктами. Якщо ви будете їсти свіжі салати з м'ясом, рибою, яйцями, то важкий білок набагато швидше і простіше засвоїться, не завантажуючи травну систему зайвою роботою.
Коренеплоди швидко засвоюються, годують організм вітамінами, мікро- і макроелементами, підвищують імунітет. Звідси енергія, легкість, здоров'я і гарний настрій. Крім коренеплодів, навесні ще є гарбуз, різні види капусти, зелень. Вони чудово поєднуються з усіма згаданими корінцями. Якщо ви зробите основою свого харчування сезонні вітамінні продукти, то назавжди забудете про застуди, поганий настрій і зайву вагу.
Навіть ранньої весни можна їсти смачно, різноманітно і дешево. І не забувайте, що набагато більшу користь від їжі ви отримаєте, якщо доповните її правильним питним режимом і регулярною фізичною активністю, яка вам подобається. А ще – спілкуванням з дорогими вам людьми, любов'ю в серці і вмінням радіти життю.

Related

Здоров'я 5501132934183972704

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item