Розповіли, для чого давні майя розводили собак


Давнє плем'я майя вирощувало собак і деяких інших тварин для торгівлі в ритуальних цілях.
Це виявили вчені зі Смітсонівського інституту тропічних досліджень, повідомляє Phys.org.
Дослідники вивчили кістки тварин, знайдені в 2012 році під час розкопок стародавнього міста майя Сейбаль в Гватемалі. Вуглець має два стабільних ізотопи. Один характерний для диких рослин, інший - для домашніх. Зміст ізотопів дозволило визначити, чим харчувалися тварини.
Кістки датовані 700-350 рр. до нашої ери. Встановлено, що в цей період часу собак годували кукурудзою. Це говорить про те, що вони вже були одомашнені, як кішки і індички. Це найдавніше свідчення приручення тварин в передкласичну епоху цивілізації майя.
Вчені припускають, що собак вирощували для торгівлі. Їх продавали для участі в релігійних ритуалах. Більшість кісток тварин було виявлено на території церемоніального комплексу.
"В Азії, Африці та Європі одомашнення тварин йшло рука об руку з розвитком міст. Але в Північній і Південній Америці люди, можливо, вирощували тварин для церемоніальних цілей. Розвиток міст, схоже, не було прямо пов'язане з розвитком тваринництва", - говорить археолог Ешлі Шарп.
Археологи знайшли тунель під пірамідою Чичен-Іца в Мексиці. Він міг призвести до затоплення поховальної печери-сеноти під основою храму. Тунель знайшли за допомогою радару. Він відправляв електромагнітні сигнали і створив тривимірну модель структур під землею навколо піраміди.

Related

Цікаво 7953449947402409814

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item