У пошуках диверсантів. СБУ розповіла, у чому підозрює компанію Мотор Січ

У пошуках диверсантів. СБУ розповіла, у чому підозрює компанію Мотор Січ
Експерти вважають, що компанія Мотор Січ є важливим підприємством для країни
Служба безпеки України у понеділок вранці провела обшуки в офісі компанії, відділі цінних паперів Мотор Січі, підконтрольної народному депутату В'ячеславу Богуслаєву, і місцях проживання окремих фізичних осіб.
Голова наглядової ради компанії Анатолій Малиш повідомив, що спецслужби проводили виїмку окремих документів.
У СБУ заявили, що слідчі дії проводилися в рамках кримінального провадження про концентрацію контрольного пакета акцій підприємства, оформленого на шість офшорних компаній і фізичну особу.
Правоохоронці вважають, що контрольним пакетом Мотор Січ заволоділи іноземці, щоб перенести виробництво, передати технології і послабити Україну.
У Мотор Січ назвали обшуки СБУ частиною плану щодо рейдерського захоплення підприємства. "Те, що вчора відбувалося – це частина плану з рейдерського захоплення. Це серйозний удар по репутації. Сьогодні я вже зустрічався з представниками деяких країн і пояснював їм, що це рейдерське захоплення", – заявив президент компанії Мотор Січ В'ячеслав Богуслаєв і категорично відкинув підозри СБУ.
Ця справа тягнеться ще з минулого року. Причиною її відкриття був продаж 56% акцій Мотор Січі китайським інвесторам, афільованим з компанією Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd.
Потім, в рамках розслідування, яке веде СБУ, Шевченківський районний суд Києва у вересні заарештував 41% акцій Мотор Січі, які зберігаються на рахунках компанії Dragon Capital і належать таким компаніям: Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Віргінські острови), Business House Helena (Панама), Enfields Trade & Capital Corp (Панама), Waldo Trade Ltd (Британські Віргінські острови), Granum Corporation (Панама). Хто продав акції компанії довіреним особам власника китайської Beijing Skyrizon слідству з'ясувати не вдалося.
У Мотор Січ заявили, що продаж акцій китайському інвестору, а також співробітництво з китайською стороною щодо організації ліцензійного виробництва українських авіадвигунів у Китайску Народну Республику (КНР) здійснюються в суворій відповідності до законодавства.
Викуп китайцями акцій Мотор Січі не на користь Україні, вважає Михайло Жирохов, військовий експерт. Адже спільні проекти з Росією, з якою українська компанія не може співпрацювати через санкції, будуть реалізовувати на території Китаю.
Таким чином, Росії не доведеться співпрацювати з Мотор Січ через "прокладку" – Оршанський авіаремонтний завод. За словами Жирохова, завод виконує замовлення на ремонт вертольотів для ВПС Білорусі і туди постачають нові двигуни. Однак, це тільки один зі шляхів постачання двигунів."У Богуслаєва є легальний дозвіл від Кабміну на постачання обмеженої кількості двигунів для РФ", – зазначає Жирохов.
Так само вважає Юрій Пойта, керівник секції Азіатсько-Тихоокеанського регіону Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння. За його словами, посадові особи українського підприємства намагалися відновити зв'язки з Росією, в якій до 2014 року частка продукції підприємства сягала 30-50%.
За його словами, співпраця з Китаєм могла б вирішити цю проблему. Адже при виготовленні двигунів у Китаї, вони будуть випускатися під брендом китайської, а не української компанії і санкції на них не поширюватимуться. "Двигуни можуть експортуватися до будь-якої країни, з якої в КНР налагоджено військово-технічне співробітництво, зокрема і в РФ", – говорить Пойта.
"Мотор Січ з одного боку зрозуміти можна - такі вертолітні і літакові двигуни теж потрібні тільки в РФ і КНР. Україна поки що не може забезпечити повне завантаження підприємства", – додає Жирохов.
Крім того, підприємство також є стратегічно важливим для обороноздатності України. Як каже Жирохов, тільки Мотор Січ у всьому СНД має повний цикл виробництва вертолітних двигунів. "У РФ так і не змогли створити виробництво, яке б замінило поставки з України, та й КНР теж", – розповідає він.
У Центрі дослідження армії, конверсії і роззброєння заявляють, що "вивіз" підприємства з України завдасть потужного удару по економіці. Адже, підприємство володіє технологіями виробництва двигунів, які на сьогодні мають лише деякі країни світу.
Втім, за обшуками СБУ може стояти і просте бажання змусити нинішніх акціонерів продати акції особам, близьким до силовиків, вважає фахівець відділу з торгівлі цінними паперами інвесткомпанії Dragon Capital Сергій Фурса.
"Тут, найімовірніше, корупційний інтерес, можливо, хтось інший хоче купити Мотор Січ і через СБУ хоче на це вплинути. Можливо, і державний інтерес. Адже компанія Мотор Січ є важливим підприємством і не хотілося б втратити наявні технології, і закрити такий завод", – підсумовує він.

Related

Економіка 6284454389798224718

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item