Погроми в Києві. Націоналісти проти ромів

Погроми в Києві. Націоналісти проти ромів
Погром ромів у Києві

Представники націоналістичної організації С14 прогнали ромів з табору на Лисій горі в Києві і спалили їхні намети та речі. Правоохоронці ніяк не відреагували.

В Україні тривають проблеми з представниками ромської національності.
Два роки тому в селі Лощинівка Одеської області представника ромів звинуватили у вбивстві 8-річної дівчинки, після чого з села вигнали всіх ромів.
У Львові створили групу ЛОВЦІ, що "полює" на ромів, які крадуть гаманці у місцевих жителів.
А в Києві націоналісти з організації С14 просто розгромили табір ромів і пообіцяли боротися з ними далі.
ЗМІ розбиралися з ромськими погромами в Україні.

Київська акція

Організація С14 ставила ромам кілька ультиматумів - залишити заборонену територію парку на Лисій горі. Тільки частина ромів покинула табір у парку після цих вимог.
"Але після переконливих законних аргументів інші теж вирішили піти із забороненої території", - розповів представник С14 Сергій Мазур.
"Ми прибрали за ними майже все сміття, демонтували намети і безпечно спалили", - повідомив він. За словами представника С14, на наступному тижні планується також інші рейди проти інших "незаконних проявів" ромів.
За версією ромів все відбувалося не так спокійно. Роми, поселення яких спалили на Лисій горі, розповіли, що націоналісти з С14 погрожували їм ножами, камінням, битами і навіть пістолетами. Як передає "Громадське радіо", всі сім'ї повернулися на Закарпаття.
Представники ромів стверджують, що націоналісти не тільки погрожували зброєю, а й пустили її в хід. За інформацією журналістів, дісталося в сутичці 13-річної Тимії, якій камінь кинули в руку.
Аранка Кульчар і Віталій Кульчар стверджують, що невідомі в цей же день вкрали гроші в однієї з жінок у таборі: двоє чоловіків копалися в її речах, після чого зникла заначка з 2,5 тисячами гривень.
Роми кажуть, що дзвонили в поліцію під час підпалу. За словами Віталія Кульчара, копи приїхали в поселення через півгодини і всього на одній машині. "Я їм кажу: "У нас діти, вони стріляли, з ножами йшли". А вони: "Краще йдіть геть", - описує розмову з поліцейським Віталій.

Реакція поліції

Поліції неодноразово доводилося складати протоколи про порушення правопорядку на ромів, які стояли табором на Лисій горі в Києві, розповів глава київського управління Національної поліції Андрій Крищенко.
За його словами, нещодавно роми пішли з табору на Лисій горі, залишивши після себе купи сміття.
"Велика частина цих ромів приїхала на поминальні дні, і вони поїхали. Так, вони залишили після себе багато сміття, але це сміття спалили... Наскільки я знаю, під час цього суботника, коли спалювали сміття, були присутні представники райадміністрації і були пожежні", - говорить глава поліції.
Він повідомив, що в поліцію не надходило жодної скарги від ромів на побої або насильство. Крищенко розповів також, що раніше в цей табір неодноразово приходили поліцейські з представниками служб у справах неповнолітніх, оскільки там є діти, і їм не забезпечені належні умови. "Там неодноразово складали протоколи: вони і посадки вирубували, і забруднювали територію", - додав він.

Реакція правозахисників

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вимагає від української влади розслідувати погром представниками радикальної організації "C14" табору ромів у Києві.
"Amnesty International вимагає офіційної реакції української влади на події на Лисій горі в Києві в ніч з 20 на 21 квітня, а також невідкладного та ефективного розслідування нападу", - йдеться в повідомленні.
"Наступного дня поліція заявила, що до них не надходили заяви з приводу погрому і, відповідно, вони не можуть прокоментувати цей інцидент. За словами активістів, з якими спілкувалася Amnesty International, принаймні, один із ромів, які були присутні під час нападу, викликав поліцію і дочекався приїзду патрульного автомобіля", - йдеться в повідомленні.
Відзначається, що патрульні бачили палаючі намети, але ромам тільки порадили "швидше їхати з Києва".
"Мішенню для таких нападів може стати і стає будь-яка людина: цигани, жінки, антикорупційні активісти, євреї, ЛГБТ, журналісти, художники, студенти, письменники. Ніхто зараз не може бути впевнений, що не стане наступною жертвою зграї радикалів, які відчули свою безкарність", - заявила директор Amnesty International Україна Оксана Покальчук.
В організації зазначають, що Україна має внутрішні і міжнародні зобов'язання не допускати порушень прав людини, зокрема "порушення права на життя і права на свободу мирних зібрань".
Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) засуджує знищення націоналістами організації "С14" табору ромів на Лисій горі в Києві і вимагає від поліції розслідувати цей факт.
"УГСПЛ рішуче засуджує дії представників "С14" в Голосіївському районі Києва, так як руйнування поселення ромів є грубим порушенням прав людини, а також вважає неприпустимим переслідування його жителів", - сказано в заяві союзу.
Поліцію УГСПЛ закликає ретельно розслідувати дії громадської організації "С14" і негайно вжити заходів щодо розпалювання міжрасової ворожнечі.

Львівський випадок

У Львові місцева жителька Роксолана Лісовська заснувала співтовариство "Л.О.В.Ц.І", яка "полює" на циган, що обкрадали місцевих жителів. "Зараз у нас є близько 30 активних учасників. Ми хочемо збільшити кількість заяв завдяки тому, що ми ловимо цих ромів-злодіїв на гарячому. Ми вже декількох з них зловили, доставили в поліцію, намагалися проводити профілактичні бесіди. Але бесіди нічого не дають. Вони мені прямо на камеру кажуть: «Я грабував, грабую і буду грабувати. Це моя робота". Але я вже бачу, що кількість пограбованих зменшилася. Тому що цигани нас вже знають, і коли ми йдемо, вони просто йдуть з центру і не «працюють» у той час", - пояснює Роксолана Лісовська.
«На ромів протягом 2017 року написали 300 заяв. Найбільше крадіжок у місті було 27 000», - зазначає Микола Юрченко, голова правління організації циган у Львові. За його словами, львівські цигани тільки підтримують створення в місті організації, яка боротиметься з кишеньковими злодіями, проте обурені, чому активісти почали боротьбу не просто зі злодіями, а саме з циганами. Це, за його словами, кидає тінь на всіх ромів і, нарешті, на сам Львів.

Related

Події в Україні 3855316209134352939

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item