Показали відреставрованого галицького мамонта


У Державному природознавчому музеї НАН України у Львові відбувся передпоказ відреставрованого скелету самки мамонта, якому понад 24 тисячі років.
Експонат відкриють для відвідувачів восени, передаюють "Ваші новини".
Галицького мамонта знайшли у 1907 році, під час робіт у шахті на глибині 12,5 метра у с. Старуня Богородчанського району Івано-Франківщини.
"Таких мамонтів з нашої широти не має ніхто. Це унікальна знахідка світового масштабу. Цій тварині від народження було 8-10 років", - наголосив завідувач відділу ландшафтного та біотичного різноманіття музею Андрій Бокотей.







Серед знайдених останків мамонта добре зберігся хребет, права передня і задня кінцівки, а також бивні. Частину кісток замінили на штучні матеріали: голова тварини майже на 80% виготовлена з гіпсу. Добре збереглася шкіра - її знайшли у нафті, яка є хоршим консервантом, - зараз вона зберігається окремо від кістяка.
"Реставрація відбувалася впродовж майже півроку. За цей час почистили кістки та зробили рентгенівські знімки, аби зрозуміти, які частини кістки замінили на гіпс. Після чого кістки вкрили антигрибковими розчинами та заповнили спеціальними смолами",
— розповів Андрій Бокотей.
Скелет мамонта розмістили на металевому каркасі, закріпленому на стелі, аби показати оригінальні розміри тварини. У залі, де стоятиме кістяк, встановлять мультимедійні панелі і додадуть 3D-ефекти.
Природознавчий музей у Львові- один з найстаріших у Європі. Його засновував 1870 року граф Володимир Дідушицький – відомий львівський зоолог. Велику частину власних коштів витрачав на музей, поповнення експозиції. За його задумом, у музеї мають зберігатися лише представники регіональної фауни та флори. Музей знаходиться на вулиці Театральній, 18. Не працював з 1985 до 2012 року. Фонди налічують понад 400 000 експонатів.

Related

Цікаво 6678093811524887491

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item