СБУ попередила про можливу масштабну хакерську атаку напередодні фіналу Ліги чемпіонів

СБУ попередила про можливу масштабну хакерську атаку напередодні фіналу Ліги чемпіонів
За даними СБУ, кібератаку може готувати Росія
Служба безпеки України попереджає про можливу масштабну кібератаку на українські державні структури і приватні компанії напередодні фіналу Ліги чемпіонів.
Як повідомили в прес-службі відомства, фахівці з кібербезпеки вивчають чергову можливу хвилю масового ураження розміщених в Україні мережевих пристроїв. Шкідливе програмне забезпечення, яке може бути використане хакерами, отримало умовну назву VPNFilter.
У спецслужбі зазначають, що подібні атаки фіксувалися по всьому світу, починаючи з 2016 року. Однак, за отриманою інформацією, на цей раз географічна націленість атаки спрямована саме на український сегмент мережі Інтернет.
"Висновки криміналістичного дослідження показують, що вірусне програмне забезпечення VPNFilter дозволяє зловмисникам перехоплювати весь трафік, що проходить через уражений пристрій (включаючи дані авторизації і персональні дані платіжних систем), збирати і вивантажувати інформацію, дистанційно керувати інфікованим пристроєм і навіть виводити його з ладу", - пояснили в українських спецслужбах.
За даними СБУ, інфікування обладнання саме на території України - підготовка до чергового акту агресії з боку РФ, спрямованої на дестабілізацію ситуації під час проведення фіналу Ліги чемпіонів.
З огляду на можливі ризики, СБУ і Нацполіція невідкладно і адресно поінформували потенційних "жертв" атаки.
    Спецслужби також надали стислі рекомендації щодо захисту від кібератаки, розроблені спільно з представниками провідних міжнародних компаній в сфері кібербезпеки.
    Користувачам і власникам домашніх роутерів, бездротових маршрутизаторів малих офісів і мережевих файлових сховищ необхідно терміново перезавантажити апаратуру для видалення потенційно небезпечних хімічних програмних модулів з пам'яті пристроїв.
    Якщо є підстави вважати будь-який пристрій в локальній мережі ураженим зазначеним видом шкідливого програмного забезпечення, потрібно терміново оновити його програмну прошивку до останньої актуальної версії.
    Якщо в операційній системі мережевого пристрою є функція доступу до каталогу файлів, то необхідно перевірити наявність файлів в директорії "/var/run/vpnfilterw", "var/run/tor", "var/run/torrc", "var/run/tord "і видалити їх зміст.
    Раніше повідомлялося, що поширені в Мережі пропагандистські матеріали терористичної організації Ісламська держава з погрозами теракту під час фіналу Ліги чемпіонів УЄФА в Києві є фейковими.

    Related

    Гаряча новина 9025215873416471123

    Post a Comment

    emo-but-icon

    Пошук у цьому блозі

    Читають

    Свіже

    Add to Any

    Свіже

    РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

    Варто подивитись

    Нас відвідали

    Лічильники

    item