Аваков: Звільнити Донбас можуть 2 тисячі осіб

Аваков: Звільнити Донбас можуть 2 тисячі осіб
Аваков розповів про один із сценаріїв звільнення Донбасу

Міністр внутрішніх справ впевнений, що для деокупації Донбасу не потрібні 40 тисяч миротворців.

Глава МВС Арсен Аваков заявив, що для звільнення Донбасу не обов'язково залучати військових або миротворців, а досить двох тисяч поліцейських. Про це він сказав під час форуму "Формула безпеки України. Продовження" в четвер, 7 червня, в Києві. Трансляцію форуму веде МВС у Facebook.
"Це абсолютно непростий процес і не військова операція. Це складна операція, яка складається з декількох компонентів, перш за все комунікаційної, інформаційної. Технічно це, найімовірніше, буде поліцейська операція без застосування військових сил", - сказав він.

Міністр упевнений, що для такої операції не треба буде залучати 40 тисяч миротворців ООН, а достатньо буде двох тисяч правоохоронців.

Він наголосив, що це один з варіантів вирішення ситуації в рамках миротворчої місії. "Він передбачає введення не 40 тисяч миротворців одночасно. Це ціла армія, це не так легко. А, скажімо, дві тисячі миротворців", - зауважив міністр.

Аваков зазначив, що звільнення Донбасу має відбуватися поступово - шляхом встановлення української влади і проведення виборів послідовно в кожному звільненому населеному пункті.
Він додав, що наступна фаза деокупації - негайне усунення екологічних ризиків і гуманітарне розмінування території. Аваков вважає, що після цього Україна повинна буде прийняти низку законів - про амністію і про колаборантів.

"Наші соцдослідження показують, що близько 60% людей на окупованій території готові і хочуть повернутися до мирного нормального життя в Україні. 20% людей бояться перехідного періоду, і ще 20% хочуть до Росії", - вважає Аваков.

На його думку, повернення до складу України за даною моделлю може зайняти близько півтора років.

Зазначимо, Аваков не вперше говорить про поліцейську операцію на Донбасі. У квітні він повідомляв, що МВС розглядає кілька варіантів розвитку сценарію.

Related

Політика 6085581697359291469

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item