Запуск "Північного потоку-2" завдасть Україні мільярдних збитків - експерт

Запуск "Північного потоку-2" завдасть Україні мільярдних збитків

Збитки України від запуску російського газопроводу "Північний потік-2" оцінюють мільярдами доларів.
Вже з 2020 року росіяни зможуть обійтися без українського транзиту і його обсяги можуть бути нульовими. Про це розповів комерційний директор НАК Нафтогаз України Юрій Вітренко в ефірі Радіо НВ.
"Це мінус 3 мільярди доларів на рік, це мінус 3% ВВП України. Замість того невеликого економічного зростання. Ми відстаємо навіть від Європи за темпами економічного зростання, тобто ми нарощуємо наше відставання від Європи, але навіть цього економічного зростання не буде, якщо не буде транзиту", – сказав експерт.
Вітренко зауважив, що "Північний потік-2" - це політичний проект, за допомогою якого росіяни хочуть диктувати правила Україні.
"Це політичний проект на найвищому рівні. Мало того, план росіян полягає в іншому – вони хочуть його побудувати, щоб потім сказати українцям: дивіться, ми взагалі можемо через вас не здійснювати транзит. Тому якщо ви хочете отримати якісь кошти, ось тоді давайте робіть, що ми скажемо. Поки вони зараз не в такій ситуації, вони хочуть її створити", – розповів він.
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що транзит газу в обхід Польщі, Білорусі та України може призвести до застосування Росією більш агресивної політики щодо України. Моравецький наголошує, що будівництво російського газопроводу "Північний потік 2" до Німеччини може призвести до дестабілізації Європи.

Related

Економіка 2548514888515030364

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item