Путін пропонує обміняти ГРУ-шників на свого головного ворога

Путін пропонує обміняти ГРУ-шників на свого головного ворога

Президент Росії Володимир Путін пообіцяв допустити американських правоохоронців до 12 російських ГРУ-шників. Їх підозрюють у втручанні у вибори президента США 2016-го. В свою чергу він пропонує провести допит Вільямa Браудерa. Він називає себе головним ворогом Путіна.
Між Кремлем та Вашингтоном діє домовленість 1999 року про взаємну допомогу в розслідування кримінальних справ. Відповідно до неї можна організувати таку взаємодію, передають слова російського лідера ЗМІ.
Спецпрокурор Роберт Міллер, який розслідує втручання Росії в американські вибори, може в рамках договору відправити запити. Співробітники російських внутрішніх органів допитають підозрюваних і відправлять протоколи до США. Також можуть дозволити членам комісії Міллера бути присутніми на цих допитах. Але Кремль буде очікувати, що американські правоохоронці допитають тих, кого Росія підозрюємо у злочинах. І також запросять російських спеціалістів.
Мова йде про інвестора Білла Браудера, керівника фірми Hermitage Capital, каже Путін. Його ділові партнери, за версією російського слідства, незаконним чином заробили в Росії більше $1,5 млрд. Не заплатили податки ні там, ні за кордоном, каже Путін.
Браудер вкладав гроші в десятки російських підприємств з 1993 року. Серед них — Газпром, Лукойл, Сбербанк. Для цього створив компанію "Хермітейдж Кепітел". Через викриття фактів корупції в Росії британцю заборонили в'їзд на її територію. Влада спробувала відібрати фонд. Браудер встиг вивести з нього всі активи. У судових справах брав участь російський адвокат Сергій Магнітський. Його запроторили до тюрми восени 2008-го, катували й через рік убили. Сполучені Штати Америки запровадили "Список Магнітського" з переліком десятків російських чиновників. Їм заблокували банківські рахунки й відмовили у в'їзді до США. До санкцій долучилися Естонія, Литва, Велика Британія та Канада.
Браудера в Росії двічі судили заочно. У липні 2013 року засудили за несплату податків компанією "Дальній степ" — "дочкою" "Хермітейдж Кепітел". Сума боргу становила понад 522 млн руб. — 218 млн грн. Вирок — дев'ять років позбавлення волі. У грудні 2017-го Браудера визнали винним у навмисному банкрутстві компанії "Дальній степ". Зобов'язали сплатити 4,2 млрд руб. — 1,7 млрд грн.

Related

Події у світі 7011430044511559864

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item