"Приголомшливий момент": Трамп повірив Путіну замість власної розвідки - західні ЗМІ про підсумки зустрічі

"Приголомшливий момент": Трамп повірив Путіну замість власної розвідки - західні ЗМІ про підсумки зустрічі
Трамп завів собі нового союзника і знехтував висновками власних радників, пишуть західні медіа
Зустріч президентів США Дональда Трампа та Росії Володимира Путіна, що відбулася 16 липня в Гельсінкі, стала однією з найбільш очікуваних міжнародних подій літа. Однак довіру, яку виявив Путіну Трамп на тлі дій Росії - зокрема, прийнявши на віру твердження російського президента про невтручання у вибори в США - глибоко приголомшила західних спостерігачів, а також європейські та американські медіа.
Аналізуючи зустріч двох президентів, найвпливовіші іноземні ЗМІ в унісон пишуть про найважливіший її результат, у який важко повірити: американський лідер знехтував думкою своїх радників та розвідки США, вважаючи за краще довіритися словам колишнього агента КДБ - як зазначає, наприклад, The Guardian.
НВ пропонує ознайомитися із найбільш важливими фрагментами з матеріалів західних ЗМІ за підсумками саміту в Гельсінкі.
У понеділок [16 липня] президент США Дональд Трамп мав блискучу можливість подивитися в очі президенту Росії Володимиру Путіну і недвозначно сказати йому про те, що втручання Росії в ході виборів [президента США] у 2016 році було абсолютно неприйнятним і що якщо щось подібне повториться в майбутньому, за це доведеться Залати серйозну і високу ціну.
Замість цього, стоячи поруч з Путіним на саміті Росія-США в Гельсінкі, Трамп зробив протилежне.
"Я вважаю обидві країни відповідальними, - сказав Трамп у відповідь на запитання американської преси про втручання Росії. - Я думаю, що ми [Сполучені Штати] поводилися нерозумно. Ми всі були дурними. Ми всі винні". Він продовжував висміювати ФБР, спеціальну комісію Роберта Мюллера, розвідувальні служби США.

Не варто мати ілюзій щодо того, що сталося у Фінляндії в понеділок: американський президент - усупереч одностайним висновків своїх розвідувальних органів та очолюваного республіканцями Комітету розвідки Сенату - спробував розділити провину з іноземним противником, який активно втручався в американські вибори, щоб допомогти йому [Трампу] і нашкодити його суперниці [Гілларі Клінтон]. Він зробив це, стоячи поруч з президентом Росії - людиною, яка очолює країну, що не тільки намагалася вплинути на вибори в 2016 році своїм втручанням в них, але також вторглася [в Україну] і анексувала Крим та ймовірно отруїла колишнього російського шпигуна і його дочку на британській землі [Сергія та Юлію Скрипаль].
Це був найбільш приголомшливий момент президентства Трампа. [...]
Мова йде не про протистояння демократів і республіканців. Йдеться про американців і росіян. Або навіть швидше про західну демократію, що протистоїть російському лідерові, який зробив дестабілізацію Заходу своєю довгостроковою метою.
Після бесіди тет-а-тет з президентом Росії Володимиром Путіним Трамп вступив у протиріччя із розвідувальними службами США і заявив, що у Росії не було причин втручатися в голосування [на виборах президента США]. [...]
У своїй жорсткій заяві Пол Райан, спікер Палати представників США, зазначив, що "Трамп повинен зважати на те, що Росія нам не союзник". "Немає ніякої моральної рівності між Сполученими Штатами та Росією, яка залишається ворожою нашим найважливішим основним цінностям та ідеалам", - сказав він, додавши, що "немає сумнівів" у втручанні Москви у вибори 2016 року.
А сенатор-республіканець Джон Маккейн заявив, що це був "ганебний вчинок" президента США.
"Жоден з попередніх президентів так не принижувався перед тираном", - підкреслив Маккейн у своїй заяві. [...]
Трампа явно більше порадували запевнення Путіна, ніж свідоцтва його власних розвідслужб. Він навіть привітав пропозицію Путіна про те, щоб Росія могла приєднатися до розслідування і сама допитати ймовірних злочинців [12 співробітників ГРУ, обвинувачених у втручанні у вибори США]! Союзники Вашігнтона в НАТО і багато багато досвідчених оглядачів з Капітолійскго пагорба, мабуть, дивилися на все це з жахом.
Після своєї зустрічі з президентом Володимиром Путіним у понеділок Дональд Трамп не залишив сумнівів в одному: він готовий вірити словам Путіна більше, ніж заявам власних розвідувальних органів про те, чи намагалася Росія вплинути на вибори в 2016 році.
Таке визнання з боку президента, який поклявся бути головним захисником Конституції та суверенітету Америки в світі, досить екстраординарне. Але це було всього лише одна з кількох заяв, які зробив Трамп і подібні до яких ніколи не вимовляв за кордоном жоден з американських президентів. [...]
Трамп знищив всі загальноприйняті уявлення про те, як президент повинен вести себе за кордоном. Замість того, щоб захищати Америку від тих, хто загрожує їй, він напав на власних громадян і [американські] інституції, вітаючи лідера ворожої держави.
Мета Трампа, здавалося, полягала в тому, щоб боротися, не на життя, а на смерть, за легітимність своєї перемоги на виборах. В процесі цієї боротьби він оскаржив позицію правоохоронних органів США і публічно поставив під сумнів консенсусну думку своїх розвідувальних служб про те, що Росія втручалася в кампанію [2016 року].
Напередодні зустрічі [з Володимиром Путіним] співробітники [адміністрації президента США] надали Трампу близько 100 сторінок інформаційних матеріалів, спрямованих на те, щоб вибудувати жорстку позицію по відношенню до Путіна. Однак президент проігнорував більшість з них, згідно з інформацією джерела, знайомого з ситуацією, яке на умовах анонімності розповіло про внутрішні дискусії. Зауваження Трампа "дуже сильно суперечили плану", - сказало джерело.
"Абсолютно всі в оточенні Трампа" закликали його зайняти тверду позицію на переговорах з Путіним, за словами іншого джерела, обізнаного про підготовку саміту. За його словами, до зустрічі в понеділок радники припускали розгляд [на зустрічі з Путіним] багатьох питань - від анексії Криму Росією до її втручання у вибори в США, але Трамп прийняв рішення провести саміт відповідно до власного бачення. [...]
Вистава в Гельсінкі також підкреслила прагнення Трампа нехтувати своїми радниками, його готовність ігнорувати висновки своєї власної розвідки - що Росія втрутилася у вибори в 2016 році в США, - і його очевидний страх того, що тиск на Путіна в цьому питанні може поставити під сумнів саму перемогу Трампа на виборах.
Перформанс Трампа в Гельсінкі був другим болючим ударом для [британського прем'єр-мінстра Терези] Мей менш ніж за тиждень. Велика Британія найбільш різко з усіх впливових держав Європи критикує Росію. Але [на зустрічі з Путіним] Трамп нічого не згадав про висновки британської розвідки, згідно з якими Росія несе відповідальність за напад з використанням нервово-паралітичної отрути в графстві Уїлтшир [де знаходяться міста Солсбері та Еймсбері], що призвело до загибелі британської громадянки минулого тижня.
Цей новий підхід до Росії відкриває безпрецедентну прірву в судженнях між Лондоном і Вашингтоном про те, як будувати відносини з країною, яка була головним противником Заходу з 1945 року.
Взаємовідносини між США і Великою Британією засновані на співробітництві розвідок і взаємній лояльності, обумовленій історично, але тепер Британія повинна прийняти той факт, що президент США готовий довіряти словам колишнього агента КДБ, а не консенсусній думці свого власного розвідувального співтовариства. Убивча цитата, яка напевно викличе мороз по шкірі у західних розвідувальних агентств, виглядає так: "У мене є президент Путін, він просто сказав, що це зробила не Росія. І я не бачу причин, чому це не так".
Колись вважалося, що доктрина Трампа - не мати ані ворогів, ані союзників, а лише постійної дестабілізувати. Однак останні шість днів показали, що, можливо, навіт це твердження не відповідає дійснсті. Трамп, з якої б то не було збоченої причини, завів собі союзника, але союзник цей не із Західної Європи.

Related

Події у світі 8540627225775994146

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item