Вчені встановили, для чого давні монголи виривали конями зуби

Вчені встановили, для чого давні монголи виривали конями зуби

На території нинішньої Монголії кочівники у давнину видаляли коням зуби.
Археологи проаналізували поховання коней, які належать до давніх культур херксуров і оленних каменів. Вони встановили, що представники цих народів вміли видаляти молочні зуби молодих коней, коли ті завдавали їм біль і заважали харчуватися, повідомляє today.kz.
Ці культури існували за 1300-700 років до нашої ери.
В одному з досліджених 85 поховань вчені виявили череп з зубом, який ріс під неправильним кутом і був зрізаний за допомогою каменю. Це зробили за 1150 років до нашої ери.
Вчені вважають це найдавнішим відомим прикладом зубного лікування коней.
В іншому похованні знайшли черепи коней, яким видаляли волчка - зайвого зуба, що росте на тому місці, де його не повинно бути. Зазвичай ці зуби випадають в перші три роки життя, вони можуть з'являтися на верхній і нижній щелепі. При укусі вони викликають сильний біль у коня, що ускладнює управління твариною.
"Ми звикли вважати ветеринарний догляд проявом західної науки, - говорить Тейлор. - Але сучасні пастухи Монголії практикують досить складні процедури, використовуючи дуже прості інструменти. Наше дослідження показує, що чуйне розуміння анатомії коня і традиція догляду за нею вперше виникли не в осілих цивілізаціях Китаю і Середземномор'я, а століттями раніше, серед кочових людей, чиє існування залежало від їхніх коней", - заявив дослідник Вільям Тейлор.
Напис "зроблено в Китаї" знайшли на посудині, яку датують 1162 роком нашої ери. Глечик виявили у 1980-х роках у Яванському морі між островами Суматра і Ява. Він лежав серед уламків корабля, затонулого 800 років тому. Основа корабля з часом зруйнувалася, але вантаж залишився цілим

Related

Цікаво 8721376735557506348

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item