Люстрація в Україні виявилася нульовою - Тягнибок

Люстрація в Україні виявилася нульовою
Закон про люстрацію написаний так, щоб не порушити інтереси нинішньої влади та її партнерів. Тому він виявився неефективним.
Про це сказав лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок.
"Після Революції гідності першим на стіл нашим партнерам по Майдану я поклав законопроект про люстрацію та оприлюднення списків агентів КДБ СССР, які були чи є на державних посадах в Україні. Він передбачав усунення від можливості претендувати на владу низки чиновників із оточення режиму Януковича, Партії регіонів, комуністів. Забороняв їм на найближчі 5 років займати посади не лише у виконавчій владі, а й у законодавчій. Якби ухвалили наш законопроект, Партія регіонів, яка перейменувала себе в "Опозиційний блок", і комуністи не мали б права брати участь у виборах 2014 року. Це було справедливо. Але тоді наші партнери сказали, що це занадто радикально, давайте пом'якшим ці норми", - пригадав Тягнибок.
Від запропонованого проекту закону залишилася назва "Про очищення влади", зазначив він.
"Виявилося, у наших партнерів були родинні зв'язки, бізнесові чи просто друзі. Вони в тому політикумі всі пов'язані. Як та руська Ванька-встанька: сьогодні він є владою, а завтра опозицією. У нас усе так і відбувається. Тому вони не пішли на закон про люстрацію, який пропонувала "Свобода".
За ініціативи громадськості ухвалили закон у серпні 2014 року. Але він був зовсім не той і ефект від нього нульовий. Пройшло чотири роки. Міністерство юстиції звітує, що під люстрацію потрапили 700 чи навіть 1000 осіб. Але це діловоди, які переносили папери з одного кабінету в інший. А причетні до знищення української нації, доведення українців до зубожіння залишилися при посадах. Хто втік - не потрапив під кримінальне переслідування", - констатував Тягнибок.
Люстрація в Україні розпочалася 2014-го. Закон забороняє зайняття посад протягом 10 років особам, які в період з 25 лютого 2010-го до 22 лютого 2014 року терміном більше 1 року займали певні державні посади. Також люстрації підлягають особи, що перебували в Комуністичній партії СРСР, комсомольських організаціях, працювали в КДБ.
Зараз у люстраційному реєстрі Міністерства юстиції знаходяться 926 осіб. Їм заборонено займати державні посади.

Related

Політика 1464755138757123104

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item