Більше ніяких вибачень. Візит папи не заспокоїв ірландський гнів через сексуальне насильство

Більше ніяких вибачень. Візит папи не заспокоїв ірландський гнів через сексуальне насильство
Вибачення папи Франциска не задовольнили ірландців
Служачи месу під бурхливими дублінськими небесами, папа Франциск виголосив незаплановану промову про сексуальне насильство сотням тисяч віруючих у парку Фенікс і попросив вибачення, пише CNN.

Падіння популярності

Лише за три милі, за звивистою річкою Ліффі, багато хто з тих, хто зібрався на безпрецедентний протест у Саду пам'яті, сказали, що слова понтифіка не заспокоїли їхній гнів через довгий список пов'язаних із церквою випадків насильства в Ірландії.
"Я впевнена, що папа був щирий у своїх вибачення, але за ними має йти дія, - сказала 47-річна Дженні Мур-МакГоуен, тримаючи плакат з написом "Вибачень недостатньо", -" У нас в Ірландії ніколи-ніколи більше не повинно бути цього насильства. Життя поколінь людей була зруйноване, не лише людей, які були у відомчих школах, Магдалинських пральнях, будинках матері та дитини, а й їхніх дітей та онуків. Воно (насильство - ред.) пройшло через цю країну як вірус".
Візит папи в Ірландію стався у зв'язку з дедалі більшим обуренням з приводу глобальної кризи через пов'язане з церковниками сексуальне насильство, після того, як у Сполучених Штатах, Чилі та Австралії були опубліковані звіти з деталями десятиліть його покривання інституцією. Викриття нависало як хмара над поїздкою, першим папським візитом до країни від 1979 року, коли тут був зустрінутий як рок-зірка папа Іоанн Павло II.
У Темпл-Барі, куточку нічного життя, заповненому барами, ви б не зрозуміли, що в місті був папа, якщо не брати до уваги майоріння кількох прапорів Ватикану і перекритих вулиць.
Біля одного з небагатьох місць продажу пов'язаних з папою сувенірів у центрі міста Пол Престон розповів, що у нього проблеми з продажем товарів.
Продавець сувенірів, пов'язаних з візитом папи Франциска, Пол Престон розповів, що його товари не користуються популярністю / Фото: CNN
"Люди не виходять натовпами, щоб підтримати папу, як це було у 1979-му. Впливу церкви з тих пір прийшов кінець. Люди розчаровані усіма протиріччями і сексуальними скандалами".

Вибачення, але ніяких рішень

Приблизно через чотири десятиліття після візиту Іоанна Павла II Ірландія майже невпізнанна. Вона порушила церковне вчення, легалізувавши розлучення, контрацепцію, одностатеві шлюби і лише кілька місяців тому - аборти. Лео Варадкар, перший відкритий гей, який став прем'єр-міністром країни, виголосив палку промову у суботу, закликаючи Папу Римського використовувати його "офіс і вплив", щоб домогтися справедливості, правди і зцілення для жертв і тих, хто вижив.
Його сильні слова були тим, що багато хто в Ірландії сподівався почути від самого папи Франциска під час меси.
"Папа повинен взяти на себе відповідальність за дії свого духовенства, - сказала 19-річна Аойбхін Меген з передмістя Дубліна Долкі, яка прийшла на недільну месу разом зі своєю матір'ю, - Хоча він, сподіваюся, не брав участі у зловживаннях, він є керівником церкви, тому це його відповідальність - пообіцяти дії і відплату людям, яким заподіяли шкоду".
За кілька годин до служіння меси папа Франциск зіткнувся із закликами до відставки від колишнього посла Ватикану у Вашингтоні, який сказав, що понтифік нічого не зробив у зв'язку із звинуваченнями в сексуальному насильстві проти відомого кардинала Теодора Маккарріка, хоча і знав про них у 2013 році.
Віряни, які прийшли на папську месу в Дубліні / Фото: EPA
Пізніше, спілкуючись із пресою під час зворотного польоту з Ірландії до Італії, папа Франциск сказав: "Я не скажу ані слова про це", хоча додав, що через деякий час "я, можливо, скажу".
Папа сказав журналістам, що, на його думку, заява колишнього архієпископа Карло Марії Вігана говорить сама за себе. "Я прочитав заяву сьогодні вранці, і я повинен сказати вам щиро... уважно прочитайте заяву і судіть самі", - сказав папа.
У своїй проповіді в неділю папа визнав "зловживання владою та вірою" в Ірландії і просив вибачення за всі часи, коли церква не надавала тим, хто вижив, співчуття, справедливість, правду або "конкретні дії".
Але все-таки понтифік не запропонував ніяких конкретних рішень. І критики кажуть, що він не зайшов досить далеко у формулюванні конкретних кроків, щоб зупинити і покарати сексуальне насильство.
"Говоріть правду. Це те, про що ми просимо, - сказала 21-річна Хейлі Брабазон із Дубліна, закликавши церкву виступити з іменами всіх священиків, покараних за сексуальне насильство, - Це все дуже просто, це все має вийти на поверхню. Вони повинні говорити правду - єпископи, священики, сам папа, які захищають цих монстрів, їм потрібно висловитися. І прийшов час, коли ірландський народ протистоїть їм".

Інша Ірландія

Той самий рефрен повторювався багатьма учасниками протесту на мітингу Стояти за правду,організованому Колмом О'Горманом, який пережив насильство і тепер є виконавчим директором Amnesty International Ireland. Близько 5 тисяч людей, у тому числі жіночі організації, ЛГБТ-організації та люди, які пережили насильство, вийшли на цей мітинг на знак солідарності з тими, хто постраждав у католицьких установах Ірландії.
33-річні Айльве О'Рурк та Фіон Даллі стояли в кінці натовпу з плакатом із написом Папа захищає педофілів, на зворотному боці якого був напис, що закликає до скасування Восьмої поправки, яка забороняє аборти і яку скасували на референдумі на початку цього року.
Фото: CNN
"Ми сподіваємося на хет-трик. Ми домоглися рівності у шлюбі, узаконили аборти, і тепер ми сподіваємося на відділення церкви від держави", - сказала Даллі, посилаючись на владу церкви над системою освіти; приблизно 90% початкових шкіл в Ірландії мають католицьку етику.
"Ірландія, яка вітала Іоанна Павла у 1979 році, вже більше не та Ірландія. Вона повністю змінилася: в цій країні багато людей, які постраждали, - сказав О'Рурк, витираючи сльози, - Після того, як зміни, які ми бачили, принесли стільки радості, прибуття сюди папи - це просто ляпас".
Поки О'Рурк говорив, на сцені белфастський співак Брайан Кеннеді виконав свою версію класичної пісні Джона Леннона з новим віршем, додавши: "Уявіть, що немає педофілів" (Imagine there's no pedophiles). Натовп, який був досить похмурим, розслабився за одну мить і вибухнув сміхом та оплесками, розмахуючи плакатами.

Related

Суспільство 1374692985898219010

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item