Матіос: Торнадовці планували здійснювати безчинства по всій Україні на догоду різним політсилам

Торнадовці планували здійснювати безчинства по всій Україні на догоду різним політсилам
Головний військовий прокурор Анатолій Матіос
Головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив, що після придушення бунту екс-бійців Торнадо в Лук'янівському СІЗО в камері, де вони утримувалися, був проведений обшук, в результаті якого була знайдена "бухгалтерія" і "записи у вигляді планування, організації та управління масовими безчинствами".
Про це він повідомив ЗМІ.
"Було проведено обшук, за результатами якого було знайдено майже 30 пляшок елітного віскі, більше 40 телефонів, нерозірвані банки та спеціальні пристосування з вибуховою речовиною, канати, троси, на кінці яких були закріплені гаки (що досить дивно), а також бухгалтерія та записи у вигляді планування, організації та управління масовими безчинствами не тільки в зоні знаходження засуджених торнадовців, але і за межами приміщення, тобто в Києві, а також на території України", - повідомив Матіос.
За словами головного військового прокурора, в цих планах була розписана роль кожного можливого учасника заворушень, а також були визначені політичні сили, на догоду яким будуть відбуватися "безчинства".
"Крім цього, бухгалтерський журнал витрат цих засуджених здивував цинізмом: прогулянка по коридору, виклик для втамування нікчемних і нелюдських плотських утіх, і все це було оцифровано і написано, кому було передано", - додав Матіос.
За словами головного військового прокурора, подробиці стосовно знайдених матеріалів будуть надані Військовою прокуратурою України на наступному тижні.
Нагадаємо, 9 серпня працівники пенітенціарної служби разом з військовими прокурорами та спецназом СБУ Альфа прийшли з обшуками в камеру, де утримувалися торнадівці. Причиною стала інформація про те, що вони вимагають гроші від співкамерників. Однак колишні бійці роти Торнадо чинили опір, зокрема, застосували саморобні вибухові пакети. Від цього постраждав один з правоохоронців. Ще одного вони облили бензином і погрожували підпалити. Також у торнадівців були ножі і сокира.
У СІЗО довелося викликати підкріплення, бунт вдалося придушити. Троє торнадівців були вивезені з СІЗО в інші пенітенціарні установи, інших помістили в карцер. У Мін'юсті повідомили, що торнадівцям допомагали як мінімум двоє працівників Лук'янівського СІЗО. Їх пообіцяли звільнити.
Рота патрульної служби міліції особливого призначення Торнадо була створена восени 2014 року, в ній виявилися в тому числі колишні кримінальники. Спецпідрозділ відправили в Луганську область, але безпосередньої участі в бойових діях він не брав. У червні 2015 року Торнадо розформували через випадки мародерства.
Пізніше 12 колишніх торнадівців були засуджені - вісім на термін від восьми до 11 років і четверо на п'ять років умовно. Вони визнані винними у викраденні людей і машин, тортурах, задоволенні статевої пристрасті неприродним шляхом, незаконному проникненні в житло та інших злочинах. 11 з 12 засуджених торнадівців оскаржили свої вироки.

Related

Суспільство 182237802385020048

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item