У ЄС планують змінити правила надання громадянства. З чим пов'язане таке рішення

У ЄС планують змінити правила надання громадянства. З чим пов'язане таке рішення
У Єврокомісії закликають Кіпр, Мальту та Грецію стриманіше надавати своє громадянство
У ЄС планують змінити правила надання громадянства через велику кількість так званих "золотих паспортів". У Єврокомісії закликають країни більш стримано надавати громадянство і лише на підставі інвестиції у держави Євросоюзу. 
В інтерв'ю виданню Die Welt єврокомісар із юстиції Вєра Юрова наголосила, що за останні роки зросла кількість паспортів країн ЄС, отриманих виключно на підставі здійснених інвестицій або внаслідок придбання дорогої нерухомості. Німецькі журналісти згадують такі країни, як Кіпр, Мальту і Грецію, які у великій кількості видають довгострокові дозволи на проживання або повноцінне громадянство особам з Китаю або колишніх республік СРСР.
Отримати громадянство в обмін на інвестиції можна лише у двох країнах ЄС, утім ще у близько 10 державах можна за допомогою грошових внесків отримати посвідку на проживання.
Такі документи умовно називають “золотим паспортом” або “золотою візою”.

Як можна отримати громадянство в інших країнах

Отримати громадянство Кіпру можна, купивши на острові нерухомість за 2 млн євро, або ж державні цінні папери, вартістю 2,5 млн. Дешевше можна отримати мальтійське громадянство. Для цього досить вкласти 650 тис. євро у фонд національного розвитку.
При цьому при отриманні документів усією сім'єю, доплата за чоловіка чи дружину та за кожну неповнолітню дитину - ще по 25 тис. євро. При цьому потрібно придбати нерухомість за щонайменше 350 тис. євро або винайняти житло на Мальті мінімум за 16 тис. на рік.
Для отримання посвідки на проживання в Угорщині потрібно купити держоблігації на 300 тис. євро та сплативши адміністративний збір на 60 тис., у Греції - придбавши нерухомість на 250 тис., в Іспанії - на півмільйона, а в Португалії - вклавши у держекономіку мільйон євро. Схожі правила діють в Австрії, Бельгії, Латвії, Литві та Швейцарії.
Європейські журналісти та антикорупційні організації за останні роки провели кілька розслідувань, що викривали інвесторів у так звані "золоті паспорти".

Хто та де купував громадянство

За даними Проекту із розслідування корупції та організованої злочинності, Чорногорія, яка нині веде переговори про вступ до ЄС, надавала своє громадянство особам, які перебували під слідством чи судом в інших юрисдикціях.
 А Guardian написала, що серед тих, хто купив громадянство Кіпру, - засновники Приватбанку Геннадій Боголюбов та Ігор Коломойський.
У Євросоюзі знають, що Кіпр використовується для ухилення від сплати податків в інших країнах, нелегальних операцій, відмивання коштів чи приховування активів, зазначає юрист Центру протидії корупції Олена Щербан.
Через це інші країни ЄС не можуть почувати себе безпечно, адже такі інвестори нерідко беруть участь у нелегальному виведенні коштів чи в ухиленні від притягнення до відповідальності, додала Щербан.
Європа почала відслідковувати походження фінансів, що заходять в ЄС, зазначає голова правління фонду Майдан закордонних справ Богдан Яременко. Зміни надання громадянства за принципом інвестування насамперед вдарять по українських та російських олігархах, прогнозує експерт.
“Це світовий тренд, який вдарить не тільки по Росії, а й по нашим олігархам”, - сказав Яременко.
Новою громадянкою Австрії стала донька Бориса Єльцина Тетяна Юмашева. Громадянство Мальти отримали кілька бізнесменів та політиків, наближених до Володимира Путіна. А "новим кіпріотом" минулого року став російський алюмінієвий магнат Олег Дерипаска.

Related

Події у світі 2451792449923008714

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item