Першокласників навчатимуть за новими стандартами. Що зміниться для учнів цьогоріч

Першокласників навчатимуть за новими стандартами.
Розроблені нові підручники для 5 класу, які надрукують цього року
Новий державний стандарт освіти для перших класів почне діяти вже з цього року, повідомила державний експерт з питань освіти директорату дошкільної і шкільної освіти Міністерства освіти та науки України Олена Ліннік. Про це – у сюжеті Радіо НВ.
Для середньої і страшої школи зміни лише точкові, тобто повну зміну освітніх стандартів можна очікувати за 12 років. Для п’ятих-дев'ятих класів спростили програми, розповіла представник Міносвіти. Для 10 класу вперше запропонють інтегровані курси.
“Розроблено нові підручники для 5 класу, які будуть цього року надруковані. Для 10 класу також відбулися зміни. Цього року будуть запроваджені як експеримент інтегровані курси природничих наук і пробація на двох рівнях - рівень стандарту і профільний”, - розповіла Лінник.
Окрім природничих наук, інтегровані курси можливі для літератури або математики. Це стосується закладів, де ці предмети не є профільними.
Тому у 10-11 класі більше часу відведеться профільним дисциплінам, додали в Міністерстві освіти.
З’являться і нові предмети - Громадянська освіта і Захист вітчизни. Їх вивчатимуть у базовій і старшій школі.

Зміни, які стосуються реформи освіти

Для початкової школи вже запроваджено новий стандарт освіти. Він орієнтований на здобуття компетентностей, а не лише знань. Розвиток комунікативних навичок також буде у пріорітеті.
Міносвіти представлять новий стандарт для 5-9 класів вже наступного року. За цим стандартом вчитимуться діти, які цього року пішли у перший клас. Для початкової школи розробили хрестоматію сучасної дитячої літератури, відзначила міністр освіти Лілія Гриневич. У програму включили молодих українських письменників.
Додаткові матеріали для 2-9 класів в електронному вигляді надали ще минулого року. Вчителі можуть їх використовувати, але не всі орієнтовані на нові підходи, відзначили у Міністерстві освіти.
Новий стандарт освіти для 5-9 класів поки чітко не окреслений, зазначив у коментарі директор департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Сергій Воронов. Основні трансформації втілять до 2024 року. У шкільних закладах будуть дві ланки середньої освіти - базова та старша або початкова.
Або лише одна ланка - виключно початкова. Проте нормативної бази для таких змін поки немає. Старша школа імовірно реформується у профільні ліцеї, прогнозує Воронов. Наразі ж увага прикута до початкової освіти. 
“Раніше з першого класу зубрили, а тепер в ігровій манері будуть вивчати щось, досліджувати. Це буде адаптативний період навчання. Вони мають зрозуміти, що таке школа і для чого вона їм. Після дошкільно-навчального закладу освояться у школі. Форма буде переважати - цікаві методи та підходи до навчання”, - зазначив Воронов.
Цього року 2-11 класів реформа освіти не торкнеться в повному обсязі. Вона стосуватиметься тих, хто пішов в перший клас в 2018-2019 навчальних роках та після. Цієї осені в Україні сформовано 22 тис. перших класів. В них навчатимуться щонайменше 450 тис. першокласників.

Related

Суспільство 6034443570440560796

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item