Вчені назвали пробіотики “доволі неефективними”

Вчені назвали пробіотики “доволі неефективними”
В окремих випадках пробіотики є не просто неефективними, а й шкідливими, кажуть дослідники
Група ізраїльських вчених дійшла до висновку, що користь від їжі, збагаченої пробіотиками - біологічно активними добавками, що містять живі мікроорганізми, - мінімальна.
Хоча пробіотики активно рекламуються як елементи, корисні для шлунково-кишкового тракту, результати дослідження показують, що в реальності вони чинять або дуже невеликий вплив на організм людини, або є повністю неефективними.
Спеціалісти Наукового інституту Вейцмана влаштували одне з найдетальніших досліджень, присвячених ефективності пробіотиків.
Вчені створили коктейль, що містив 11 "корисних" бактерій - зокрема, лактобацили та біфідобактерії. 25 добровольців, що погодилися на участь в експерименті, пили цей коктейль протягом місяця.
Згодом у піддослідних під наркозом брали проби різних ділянок шлунку, а також товстої і тонкої кишки: дослідники спостерігали за активністю бактерій і те, чи впливають вони на активність шлунково-кишкового тракту.
Висновки, оприлюднені в журналі Cell, демонструють, що принаймні в половині випадків корисні бактерії, що потрапили в організм, одразу залишили його природним шляхом.
В усіх інших випадках вони залишались в організмі, але дуже ненадовго.
Presentational grey line

Мікробіом

Бактерії
  • Ми більшою мірою мікроби, ніж люди: якщо підрахувати усі клітини в організмі, то виявиться, що лише 43% з них - людські
  • Все інше - це мікробіом людини: бактерії, віруси та одноклітинні археї
  • Геном людини - повний набір генетичних інструкцій для існування - складається з генів: їх налічується близько 20 тисяч
  • Але якщо додати до цього всі гени мікробіома, ми отримаємо цифру від 2 до 20 мільйонів.
  • Мікробіом часто називають "другим геномом". Від нього залежить схильність до різноманітних захворювань: алергії, ожиріння, запалення кишечника, хвороби Паркінсона. Він також впливає на розвиток депресії та виникнення аутизму.
Presentational grey line
На стінках кишечника живуть трильйони бактерій, при цьому їх набір для кожної людини - унікальний.
Тому сподіватися, що "універсальні" пробіотики будуть однаково ефективними для всіх, було б великою помилкою, зауважує доктор Еран Елінав.
За його словами, в майбутньому пробіотики будуть створюватися індивідуально - під потреби кожної конкретної людини.
"Таким чином купівля "універсальних" пробіотиків у звичайному супермаркеті - без адаптації до потреб того чи іншого організму - це майже марна справа", - додає доктор Елінав.
Дослідники також влаштували експеримент, аби перевірити вплив пробіотиків на організми 46 піддослідних після прийому курсу антибіотиків, які знищують як корисні, так і шкідливі бактерії.
Виявилося, що пробіотики викликали затримки в відновленні здорових бактерій.
При цьому дослідникам вдалося довести користь від пробіотиків в окремих випадках: вони, зокрема, допомагають захистити недоношених дітей від некротичного ентероколіту - це важке захворювання кишечника.
Дослідник мікробіому доктор Тревор Лоулі каже, що не здивований результатами, які оприлюднили ізраїльські вчені.
"Пробіотики відкриті вже доволі давно і стають результатом все більш прискіпливого аналізу. Ці дослідження є новаторськими, але це попередні висновки, які ще потрібно підтвердити. Кишечник від природи здатен блокувати колонізацію (заселення бактеріями. - Ред.), так само як він зазвичай блокує патогенів, і ми маємо зрозуміти, як можна це обійти".

Related

Здоров'я 2054619835922565822

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item