Священики без віз і погрози РПЦ. Українська автокефалія розсварила Москву та Константинополь

Священики без віз і погрози РПЦ. Українська автокефалія розсварила Москву та Константинополь
Патріарх Кирило (на фото ліворуч) не досяг бажаного на переговорах із Варфоломієм I (праворуч)
Надання автокефального статусу Українській православній церкві (УПЦ), яке готує Вселенський патріархат, стало предметом різкого загострення у відносинах між Константинополем та Москвою. 
Остання погрожує розірвати канонічне спілкування із Константинопольським патріархатом, у той час як окремим священикам РПЦ вже відмовляють у шенгенських візах та в'їзді до Греції, де знаходяться православні святині.
НВ розповідає все, що відомо на цей момент про розгортання конфлікту.

Що відбувається

З початку вересня Константинопольський патріархат здійснив кілька кроків, які демонструють його очевидну готовність незабаром надати автокефалію українському православ'ю.
2 вересня на Архієрейському соборі Константинопольської церкви в Стамбулі було прийнято рішення, що вона не зобов'язана погоджувати з іншими церквами дарування автокефалії. А вже 7 вересня Вселенський патріарх Варфоломій І призначив у Київ двох екзархів (старших єпископів, спеціальних посланників Константинополя) – у межах підготовки до надання автокефалії.
При цьому Вселенський патріархат, судячи з усього, не має наміру враховувати спротив Російської православної церкви проти права УПЦ на автокефальний статус.
У своїй промові на Архієрейському соборі Варфоломій І дав зрозуміти, що вважає нинішню підзвітність УПЦ Російському патріархату історичним непорозумінням. Він зазначив, що канонічна залежність Києва від Константинопольської матері-церкви лишалася незмінною і безперервною протягом століть, а у 1686 році Константинополь передав Москві право призначати Київського митрополита "у результаті сильного політичного тиску і непереборних обставин".
Вселенський патріарх також підкреслив, що сучасні спроби РПЦ вирішити українське церковне питання не вдалися, а отже Росія несе відповідальність за нинішню болючу ситуацію в Україні і не може вирішувати проблему. Тому, за словами Варфоломія І, Вселенський Патріархат узяв на себе ініціативу в цьому питанні – відповідно до своїх повноважень і відповідальності за єпархію Києва.

Спроби Москви вплинути на рішення Вселенського патріарха

31 серпня глава Російської православної церкви патріарх Кирило особисто приїхав у стамбульську резиденцію Варфоломія І на переговори щодо українського питання. Однак у ході зустрічі Константинопольський патріарх лише підтвердив йому своє рішення надати автокефалію Українській церкві та роз'яснив російській делегації, що відповідні процеси в цьому питанні вже розпочато.
Згодом Митрополит Волоколамський Іларіон, голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату заявив, що "зовні це була цілком цивілізована, ввічлива і навіть братська бесіда", проте Вселенський патріархат "не тільки не почув" аргументи РПЦ, але й вчинив "підло і підступно".
Ці заяви Ілаіріон виголосив 8 вересня в ефірі телеканалу Росія 24 – і, по суті, першим з ієрархів РПЦ публічно озвучив погрози Москви на адресу Константинополя. За його словами, Московський патріархат "розірве євхаристійне спілкування із Константинопольським патріархатом у разі надання автокефалії Українській церкві". Він також визнав, що засоби церковної дипломатії в переговорах із Вселенським патріархатом "практично вичерпані".
Російська православна церква наполягає на тому, що Константинополь не мав права одноосібно, без узгодження з Москвою, приймати рішення про автокефалію для України; що УПЦ Московського патріархату не просила про відокремлення; а також що Вселенський патріархат провокує церковний "розкол" у православ'ї через українське питання.
Через це РПЦ звинуватила Константинополь у "грубому нехтуванні церковними канонами". Про це йдеться в заяві Священного Синоду РПЦ, яку було оприлюднено 8 вересня після призначення в Київ двох екзархів Константинопольського патріархату – архієпископа Данила Памфілійського зі США та єпископа Іларіона Едмонтонського із Канади.
"Константинопольський Патріарх наводить помилкові тлумачення історичних фактів та посилається на нібито наявні у нього виключні владні повноваження, якими він насправді не володіє і яких ніколи не мав, - йдеться в заяві РПЦ. - Ці дії заводять у глухий кут відносини між Російською і Константинопольською церквами, створюють реальну загрозу єдності всьому світовому православ'ю".
При цьому в РПЦ заявили, що покаладають особисто на Варфоломія I "всю повноту відповідальності за дані антиканонічні діяння" та пригрозили "діями у віповідь з боку Московського Патріархату у найближчий час".
В оточенні Варфоломія I заявили, що він не має наміру реагувати на погрози РПЦ / Фото ЕРА

6 вересня в інтерв'ю ВВС Україна заступник голови адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв заявив, що Росія в останні місяці задіяла "всі важелі", щоб донести ці тези Константинополю і перешкодити його рішенню про дарування автокефалії Українській православній церкві.
Єлісєєв підкреслив, що для Кремля "це питання життя і смерті самої ідеології так званого "Русского мира". "Тому сьогодні включилися досить потужні, зокрема фінансові, важелі тиску і впливу російської сторони на церковні інстанції", - повідомив Єлісєєв.
Непрямим підтвердженням його слів про масштаб протистояння між Москвою і Константинополем стала інформація про відмову в шенгенських візах ряду російських ієрархів, які мали намір відвідати Грецію. Там знаходиться священна для православних гора Афон, а Елладська (Грецька) православна церква є однією з найдавніших і тісно пов'язана з Константинопольською.
Так, 8 вересня стало відомо, що у візі відмовили керуючому справами Московської патріархії, митрополиту Санкт-Петербурзькому і Ладозькому Варсонофію.
"Уже багато років владика здійснює восени паломництво на Афон, проте цього разу грецьку візу отримати не вдалося", - заявили в управлінні справами патріархії.
Раніше в Грецію не зміг поїхати Віктор Біксей, настоятель храму Сергія Радонезького в Москві – він також мав намір відвідати з родиною Афон, проте отримав відмову в шенгенській візі з формулюванням "немає обґрунтувань для перебування на території Греції".
"У нас був куплений тур, оплачені квитки, заброньований готель. Моїй дружині і шістьом дітям дали візу, а мені ні. Я двічі подавався. Обидва рази – відмова", - розповів Біксей Російській службі Бі-бі-сі.
Московський священик Віктор Біксей (на фото ліворуч) не зміг поїхати в Грецію / Фото hramkoptevo.ru

Наприкінці липня у візі відмовили ще одному московському священику – заступнику голови церковного відділу з благодійності та соціального служіння Олександру Альошину. А на початку серпня місячну візу замість трирічної отримав російський церковний публіцист, священик Володимир Вигилянський.
Подібні інциденти не випадкові, а є наслідком політики грецького уряду, який тепер вважає священиків РПЦ потенційними шпигунами та агентами впливу, пояснило Російській службі Бі-бі-сі джерело, близький до Константинополя. Крім того, за словами цього джерела, нова візова політика Греції пов'язана і з конфліктом навколо надання автокефалії Українській церкві. Греція таким чином демонструє солідарність із Константинополем.

Реакція Константинополя

У Константинопольському патріархаті за останні тижні неодноразово демонстрували твердість позиції щодо українського питання.
Вже 31 серпня, незабаром після зустрічі Варфоломія I з патріархом Кирилом, ієрархи Вселенського патріархату дали зрозуміти, що не мають наміру реагувати на погрози РПЦ.
"Ніхто не хоче створити ще один розкол, але хочуть єднання в церкві, – заявив виданню Оrthodoxia.info митрополит Гальський Еммануїл, єпископ Константинопольської православної церкви, коментуючи заяви РПЦ про можливий "розкол" через питання автокефалії – Вселенський Патріархат не погрожує нікому і не сприймає будь-чиї погрози", - додав він.
Про непорушність позиції Варфоломія I свідчать також інші православні ієрархи. Серед них – митрополит Ілія, який представляв Фінляндську Православну Церкву на Архієрейському соборі на початку вересня в Стамбулі.
"Питання надання автокефалії православній церкви в Україні прекрасно пророблене і ясно викладене. Ми відчули, що як Його Святість патріарх [Варфоломій I], так і його Синод твердо стоять на своїх рішеннях", - зазначив за підсумками собору митрополит Ілія.
"Я усвідомив, що ми стоїмо перед грандіозними подіями, і Вселенський патріархат має мужність вирішувати їх", - додав фінський православний ієрарх, особливо відзначивши положення Варфоломія I як "першого серед рівних" у контексті обговорення ситуації в Україні.

Related

Суспільство 3591996013144302973

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item