Не новачки. Британія звинуватила в отруєнні Скрипалів двох офіцерів російської розвідки – що про них відомо

Не новачки. Британія звинуватила в отруєнні Скрипалів двох офіцерів російської розвідки – що про них відомо
Олександр Петров і Руслан Боширов – ймовірні виконавці замаху на Скрипалів
У середу, 5 вересня, британська поліція оприлюднила офіційну інформацію про двох підозрюваних у замаху на екс-агента російської розвідки Сергія Скрипаля та його дочку Юлію в Солсбері.
Це громадяни Росії, які приїжджали до Великої Британії на кілька днів у березні 2018 року під іменами Олександра Петрова і Руслана Боширова. Поліція Великої Британії зібрала і частково оприлюднила масив доказів, які б свідчили про те, що саме ці двоє чоловіків застосували речовину нервово-паралітичної дії (класу Новачок) у Солсбері з метою отруєння Скрипалів.
"Сьогоднішній день знаменує найбільш значущий момент в [...] одному з найскладніших і найнапруженіших розслідувань, які нам доводилося здійснювати в рамках контртерористичної діяльності поліції", - підкреслив у заяві глава контртерористичного підрозділу Скотленд-Ярду Ніл Басу.
Незабаром після заяв поліції зі спеціальним зверненням до парламенту виступила прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей, яка заявила про те, що замах було санкціоновано російською розвідкою і "вищими особами" в РФ. "Це не була безконтрольна операція", - підкреслила Мей.
НВ розповідає про те, що стало відомо про виконавців злочину і як британським спецслужбам вдалося пролити світло на найбільш резонансний замах року в світі.

Як вдалося встановити особи підозрюваних і хто вони такі

Підозрювані Олександр Петров і Руслан Боширов – громадяни Росії, які прибули в лондонський аеропорт Гетвік 2 березня рейсом Аерофлоту з Москви, за два дні до замаху. Вік обох чоловіків британські спецслужби оцінюють орієнтовно в 40 років, однак вважають, що їх документи могли бути підробленими, а імена – вигаданими. Оприлюднено фото обох підозрюваних.
Британський прем'єр Тереза ​​Мей повідомила на додачу, що, за інформацією спецслужб країни, обидва чоловіки є "офіцерами російської військової розвідки, також відомої як ГРУ". Таким чином, за її словами, підтверджуються березневі заяви влади Сполученого Королівства про відповідальність Росії за цей злочин.
Британські правоохоронці заявили, що у них достатньо доказів для звинувачення Петрова і Боширова за чотирма пунктами: 1) в підготовці вбивства Скрипаля; 2) в спробі вбивства екс-розвідника, його дочки Юлії Скрипаль і поліцейського Ніка Бейлі (він одним з перших контактував зі Скрипалями і обстежував їхній будинок); 3) у використанні та зберіганні Новачка всупереч Закону про нерозповсюдження хімічної зброї; 4) у завданні тяжких тілесних ушкоджень Юлії Скрипаль і Ніку Бейлі.











Щоб встановити зв'язок росіян із замахом на Скрипалів, британські спецслужби, як повідомляла раніше американська CNN, досліджували близько 5 тис. годин відеозаписів з камер відеоспостереження з британських аеропортів і з Солсбері, де були отруєні колишній російський розвідник і його дочка. Поліція використовувала зокрема технологію розпізнавання облич, а також, за інформацією Sky News, залучила до розслідування детективів Скотленд-Ярду, що володіють унікальною пам'яттю на обличчя.
Всього, за даними поліції, в розслідуванні були задіяні близько 250 детективів з контртерористичного управління, а також цілий ряд британських агентств, установ та організацій – від науково-технічної військової лабораторії в Портон-Дауні до підрозділів британського Мінохоронздоров'я.
В результаті поліція оприлюднила ряд стоп-кадрів, на яких двоє ймовірних виконавців отруєння відображені, послідовно, в лондонському аеропорту Гетвік (в день прибуття 2 березня), на залізничній станції в Солсбері (вранці 4 березня, за кілька годин до замаху), на вулицях Солсбері (вдень 4 березня, безпосередньо перед застосуванням Новачка), а також в лондонському аеропорту Гітроу (увечері 4 березня, коли росіяни полетіли з Британії).
Обидва підозрюваних – "свіжі обличчя" для британських спецслужб, яких влада країни досі не вважала пов'язаними з будь-якими розвідувальними структурами або іншими атаками, повідомляв у липні СNN. Після того, як чоловіки залишили Британію в день скоєння злочину, вони не поверталися до Сполученого Королівства, вважає поліція.
Раніше телеканал Sky News повідомляв, що інформацію про виліт двох ймовірних російських розвідників з Британії передали "в закодованому повідомленні в Москву". Це повідомлення вдалося перехопити британській базі на Кіпрі.

Які нові деталі отруєння стали відомі

Найбільш важливим підсумком розслідування, крім встановлення підозрюваних, є об'єднання в одну справу двох випадків отруєння Новачком : Сергія і Юлії Скрипаль в Солсбері, яким вдалося вижити завдяки допомозі медиків, і випадкового епізоду отруєння двох британських громадян в місті Еймсбері.
В кінці червня в Еймсбері, за 15 км від Солсбері, зі свого будинку були госпіталізовані 45-річний Чарлі Роулі і 44-річна Дон Стерджесс. Пізніше жінка померла в лікарні, не приходячи до тями. Чоловік прийшов до тями, був виписаний з клініки, однак через кілька тижнів потрапив в неї знову з серйозними ускладненнями здоров'я.
Упаковка "парфумів", яку знайшли Чарлі Роулі і Дон Стерджесс – остання померла від отруєння Новачком/Фото прес-служби британської поліції

Як з'ясувалося, Стерджесс і Роулі випадково знайшли і віднесли додому коробку з флаконом, який вони вважали парфумом (пара дістала її в одному з вуличних контейнерів, куди люди відносять з благодійною метою непотрібний одяг і предмети побуту – так звані charity bins). У коробці виявився флакон і дозатор-розпилювач, поєднуючи які Роулі пролив на себе трохи вмісту ємності. А Стерджесс цілеспрямовано нанесла "парфуми" на свої зап'ястя. Незабаром обидва відчули погіршення самопочуття і були госпіталізовані
Відповідно до нового звіту поліції, оприлюдненого 5 вересня, парі не пощастило знайти той самий флакон, з якого російські агенти Петров і Боширов розпорошили нервово-паралітичну отруту Новачок на ручку дверей будинку Сергія Скрипаля в Солсбері 4 березня.
"Ми не вважаємо, що Дон і Чарлі були навмисною ціллю [замаху], але стали жертвами нерозсудливості, з якою було викинуто настільки токсичну речовину нервово-паралітичної дії, - підкреслює британська поліція. - Ми знаємо, що Новачок було нанесено на вхідні двері [ будинку] Скрипаля в районі, доступному для громадськості, що також поставило під загрозу життя членів громадських та рятувальних служб".
Фото флакона було також оприлюднено 5 вересня – це підроблена упаковка духів Nina Ricci Premier Jour. Як повідомляє з посиланням на виробника парфуму британська поліція, як коробка, так і флакон з розпилювачем не є оригінальними – очевидно, вони були виготовлені спеціально для транспортування Новачка до Британії і застосування його для отруєння Скрипалів.
З цього флакона Новачок розпорошили на ручку дверей будинку Скрипаль/Фото прес-служби британської поліції

Згодом проведені в Британії тести підтвердили високу концентрацію Новачка всередині флакона. Поліція поки що не має відомостей про те, де знаходилася ємність між 4 березня, коли Сергій і Юлія Скрипаль були знайдені в непритомному стані в Солсбері, і 30 червня, коли в лікарню потрапили Чарлі Роулі і Дон Стерджесс.
Однак поліції вдалося встановити деталі передбачуваного маршруту підозрюваних російських агентів від моменту їх прибуття до Британії до того, як вони повернулися назад до Росії.
Вперше Олександр Петров і Руслан Боширов потрапили в поле камер спостереження 2 березня, коли прилетіли в лондонський аеропорт Гетвік з Москви. Потім вони вирушили до Лондона поїздом і зупинилися в готелі City Stay Hotel.
Вранці 3 березня росіяни вирушають на поїзді в Солсбері і повертаються в Лондон ввечері того ж дня. Поліція припускає, що вони проводили попередню розвідку місцевості і не вважає, що в цей день Новачок міг бути застосований.
4 березня росіяни вирушають тим же маршрутом у Солсбері, де потрапляють на запис камер спостереження біля будинку Скрипаль. Слідчі припускають, що вони обробили вхідні двері будинку нервово-паралітичною речовиною Новачок. Увечері вони повернулися в Лондон і відразу ж вилетіли в Москву з аеропорту Гітроу.
Через два місяці, в травні, фахівці з хімічного захисту досліджували готельний номер, де зупинялися Петров і Боширов. На ряді зразків, переданих в лабораторію, було виявлено незначну кількість отруйної речовини класу Новачок, що не несе загрози для життя. Повторні тести вже не показали його слідів – слідчі припускають, що повністю усунули їх при первинному обстеженні та з упевненістю заявляють про безпеку готельного номера.

Чи буде Лондон домагатися екстрадиції підозрюваних

Влада Великої Британії заявила, що не буде звертатися до Росії з приводу видачі Петрова і Боширова, оскільки російська Конституція не дозволяє видавати своїх громадян – у чому офіційний Лондон вже переконався після ряду попередніх запитів про екстрадицію.
"Якщо ця позиція [Москви] зміниться, то запит на екстрадицію буде відправлений", - підкреслюють в британській поліції.
"Тим не менш, ми отримали європейський ордер на їх [Петрова і Боширова] арешт, що означає їх можливе затримання та екстрадицію на території країн ЄС згідно з цими звинуваченнями, які не мають терміну давності", - сказано також у офіційній заяві поліції.
Крім того, влада Британії готується оголосити росіян в міжнародний розшук по лінії Інтерполу. Якщо хто-небудь з двох чоловіків коли-небудь спробує залишити Росію, офіційний Лондон докладе всіх зусиль для арешту, заявила Тереза ​​Мей.

Чому справа Скрипалів така резонансна

Використання бойової отруйної речовини нервово-паралітичної дії класу Новачок в британському Солсбері навесні 2018 року, крім британських служб, підтвердила Організація із заборони хімічної зброї.
Замах спровокував міжнародну хвилю санкцій проти РФ, яку офіційний Лондон назвав відповідальною за застосування хімічної зброї на території Британії. До позиції Об'єднаного Королівства приєдналися більшість країн Заходу.
Головним наслідком справи Скрипалів став найбільший дипломатичний скандал з часів Холодної війни. Навесні 2018 року майже три десятки західних країн (включно зі США і ЄС), а також НАТО вислали в цілому близько 150 російських дипломатів.
Додаткових заходів ужила Велика Британія: було посилено контроль приватних авіаперевізників, а також видані ордери на арешт російського майна сумнівного походження і започатковано низку розслідувань щодо їх власників.
Крім того, 27 серпня США ввели в дію першу хвилю економічних санкцій проти Росії у зв'язку зі справою Скрипалів. Йдеться про заборону на експорт в РФ товарів, що використовуються у сфері національної безпеки. Забороняється видача будь-яких кредитів Росії, кредитних гарантій і надання фінансової допомоги з боку будь-якого департаменту, державного агентства й інших відомств США.
Ще більш жорсткі санкції підуть через три місяці, якщо за цей час Москва не надасть гарантії невикористання хімзброї, а також не допустить міжнародних інспекторів на підприємства з її виробництва.
У такому випадку можливе припинення двосторонніх дипломатичних відносин, фактично повна заборона експорту в Росію американських товарів, а також імпорту Сполученими Штатами російських товарів, включно з нафтою і нафтопродуктами.

Related

Події у світі 6913847381512673621

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item