Через вибухи на складах боєприпасів у Чернігівській області евакуйовано 12 тис. людей: онлайн

Через вибухи на складах боєприпасів у Чернігівській області евакуйовано 12 тис. людей: онлайн
За попередніми даними, жертв і постраждалих немає
У ніч на 9 жовтня поблизу міста Ічня Чернігівської області вибухнули склади боєприпасів. За даними Генштабу Збройних сил України, перші вибухи сталися на технічній території 6-го арсеналу Міноборони (неподалік від селища Дружба), інформація про них надійшла близько 3:30 ранку.
Розгорнуто штаб ліквідації надзвичайної події. Почалася евакуація людей - із зони можливого ураження вже вивезли 12 тисяч осіб. Загалом ця зона охоплює близько 20 тис. людей.
У районі події перекрито рух автомобільного транспорту по декількох дорогах державного значення, закрито повітряний простір в радіусі 30 кілометрів і призупинено рух залізничного транспорту.
По тривозі піднято підрозділи ДСНС, Нацполіціі і Нацгвардії. На місце подій виїхали представники всіх спеціальних служб, Геншатба, а також прем'єр-міністр Володимир Гройсман.
За фактом вибухів порушено кримінальне провадження. Для інформування громадян щодо ситуації працює телефон гарячої лінії Чернігівської ОДА (0462) 67-82-74.
НВ стежить за надзвичайною ситуацією в Чернігівській області.

13:22 Прикордонна служба України посилила заходи безпеки на українському кордоні через вибухи на складах у Чернігівській області. У пунктах пропуску на цьому напрямку збільшили склад прикордонних нарядів, а також задіяли кінологів зі службовими собаками, натренованими на пошук зброї та боєприпасів.
"Ретельно здійснюється огляд транспортних засобів, які прямують через державний кордон. Також збільшено кількість прикордонних нарядів на "зеленій" ділянці кордону", - додали в Держприкордонслужбі.
13:12 Підрозділи ДСНС ліквідували чотири пожежі в місті Ічня, які сталися внаслідок влучання боєприпасів. Станом на 12:00 в Ічнянському районі внаслідок відключення залишаються без газопостачання 8 населених пунктів, без електропостачання - 3 тис. 218 абонентів.
Безпосередньо на території віськових складів досі спостерігається пожежа та вибухи з різною інтенсивністю.
13:01 У зв'язку з евакуацією понад 12 тис. жителів з небезпечної зони військовослужбовці Військової служби правопорядку ЗСУ стежать за тим, щоб не допустити випадків мародерства у залишених людьми населених пунктах. Вони проводять патрулювання міст та сіл Чернігівської області, звідки було вивезено населення, повідомив генерал-лейтенант Ігор Кріштун з місця подій.
12:44 Пожежа та вибухи на арсеналі боєприпасів у Чернігівській області не вплинули на транзит газу територією України, повідомили в Укртрансгазі. За даними організації, в 30-кілометровій зоні ризику навколо місця надзвичайної події транзитні магістральні газопроводи Укртрансгазу не проходять. Українська газотранспортна система працює в штатному режимі..
12:26 Оприлюднено мапу автомобільних шляхів, перекритих у зв'язку із пожежею на складах боєприпасів біля Ічні. Повний список перекритих трас можна подивитися на сайті Служби автомобільних доріг у Чернігівській області.
Вільним в обох напрямках залишається проїзд по таких дорогах: М-02 Кіпті-Глухів-Бачівськ, Р-67 Чернігів-Ніжин-Прилуки-Пирятин, Н-07 Київ-Суми-Юнаківка.
12:19 До ліквідації наслідків надзвичайної події в Ічнянському районі Чернігівської області залучено 110 одиниць техніки та 500 осіб, повідомляє ДСНС. На території складу спостерігається пожежа та вибухи з різною інтенсивністю.
Триває евакуація населення із зони можливого ураження - кількість вивезених людей досягла 12 тисяч 300 осіб. Інформації щодо жертв та постраждалих досі не надходило.
Працівники нацполіції здійснюють патрулювання населених пунктів у зоні ризику. Вони також взяли під охорону об'єкти критичної інфраструктури.

Що відомо про ситуацію на 12:00

  1. Пожежа на 6-му арсеналі Міноборони, розташованому біля Ічні в Чернігівській області, розпочалася 9 жовтня близько 3:30. За попередніми даними Генштабу ЗСУ, причиною пожежі стали чотири вибухи в різних місцях арсеналу, які спровокували подальшу серію вибухів боєприпасів.
  2. Жертв і людей, які отримали фізичні травми, у результаті події немає - ні серед військових, ні серед цивільного населення.
  3. Із зони можливого ураження евакуйовані 12,3 тис. осіб. Загалом у небезпечній зоні опинилися близько 20 тис. людей і 30 населених пунктів Чернігівської області.
  4. За фактом вибухів військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за ч. 3 ст. 425 КК України ( "Недбале ставлення військової службової особи до служби, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану"). СБУ не виключає версію про диверсію як причину надзвичайної події.
  5. Пожежа охопила не більше 10% території шостого арсеналу Міноборони. Інтенсивність вибухів станом на полудень 9 жовтня зменшилася. Для гасіння пожежі та ліквідації всіх наслідків НП на місці розгорнуто оперативний штаб, залучені всі спеціальні служби.

11:50 Інтенсивність вибухів на війсковому арсеналі поблизу Ічні продовжує зменшуватисьоднак у регіоні досі спостерігається задимленість. Про такі дані станом на 10:30 повідомив Генштаб ЗCУ. Для локалізації та гасіння пожежі на місце події прибув пожежний танк 169-го навчального центру Сухопутних військ ЗСУ.
11:35 З огляду на відомі на даний момент факти про надзвичайну подію на складах під Ічнею Чернігівської області, в Міноборони України вказують на ймовірність диверсії на арсеналіПро це заявив заступник начальника Генштабу ЗСУ Радіон Тимошенко.
"Одночасно два вибухи і потім через п'ять хвилин ще два вибухи говорять про те, що це, напевно, диверсія. Якби це був одиночний вибух на складах, або там працювали люди і був день, можна було б говорити про більш високу ймовірність інших версій. Я не висуваю версії, а говорю про факти", - цитує Тимошенка Інтерфакс-Україна.
11:25 У Міноборони вперше розповіли про подробиці обставин, які спровокували пожежу та вибухи боєприпасів на 6-му арсеналі біля Ічні. За словами генерал-майора ЗСУ Радіона Тимошенка, пожежа почалася після чотирьох вибухів - вони відбулися в різних місцях на території військових складів.
"За даними оперативної групи Генерального штабу, яка провела опитування вартових на постах - вони підтверджують факт вибухів, тобто підриву, у чотирьох місцях арсеналу. Ці вибухи були в різних місцях арсеналу, внаслідок чого виникла пожежа", - пояснив Тимошенко.
11:11 Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вранці 9 жовтня провів засідання оперативного штабу у Чернігівській області. "Усі служби працюють в посиленому режимі, готові оперативно допомагати людям. Уся техніка, у тому числі пожежний потяг та літаки, в готовності", - заявив прем'єр.
Гройсман також доручив ДСНС та місцевій владі організувати місця для тривалого розміщення місцевих мешканців. "Головне завдання - зберегти життя людей. Усе, що буде зруйновано, ми відбудуємо", - пообіцяв він.
11:03 Пожежа охопила не більше 10% території шостого арсеналу Міністерства оборони, який розташований поблизу селища Дружба Чернігівської області. Про це заявив генерал-майор ЗСУ Радіон Тимошенко на брифінгу 9 жовтня.
10:55 В мережі з'явилися фотографії снарядів, які прилетіли з військових складів до міста Ічня. Фото оприлюднив місцевий житель Ігор Кирій у Facebook-спільноті Підслухано в Ічні.
10:40 Служба безпеки України здійснює комплекс невідкладних слідчих дій на місті НП. Правоохоронці перевіряють кілька версій причини вибухів, у тому числі про можливу диверсію. 
10:35 У Міноборони України спростували оприлюднені раніше дані про те, що на складах поблизу Ічні знаходяться 88 тисяч тонн боєприпасів. Таку цифру озвучувала в тому числі Держслужба з надзвичайних ситуацій (проте на даний момент це повідомлення з сайту ДСНС видалене). 
Скріншот оприлюдненого раніше повідомлення ДСНС:
10:18 Оприлюднено список приймальних пунктів евакуації в Чернігівській області. Генштаб, у свою чергу, оприлюднив контактний телефон для громадян, за яким можна отримати довідки та уточнення про ситуацію: (044) 454-46-69 - відділ морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України.
Працює також телефон гарячої лінії Чернігівської ОДА (0462) 67-82-74.
10:05 Інтенсивність вибухів на 6-му арсеналі значно зменшилася станом на 9:00, повідомили у Генштабі. На цей момент у районі надзвичайної події спостерігається задимленість. Лунають вибухи боєприпасів до стрілецького озброєння.
Цивільних мешканців району евакуйовано до населених пунктів Іржевець, Парафіївка та Івангород.
Також у Генштабі повідомили, що о 5:30  ранку 9 жовтня було отримано підтвердження про відключення електро- та газопостачання в населених пунктах, які попадають в зону можливого ураження.
9:55 ДСНС оновила дані про кількість евакуйованих із зони можливого ураження: станом на 9:30 з небезпечної зони вивезено 12 тис. осіб. Евакуюють людей в основному автобусами Ічнянської районної державної адміністрації.
За даними служби, загалом на військових складах поблизу Ічні орієнтовно знаходиться 88 тисяч тонн боєприпасів. "Площа території 6 арсеналу [Міноборони] складає близько 682,6 гектарів, з них технічна територія - 402 га", - повідомили в ГСЧС.
9:45 З'явилися перші дані про постраждалих внаслідок вибухів. За даними управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА, станом на 8:00 даних про загиблих та людей, які б отримали фізичні травми, не надходило. Але 63 особи звернулись до лікарів із поганим самопочуттям,
"63 особи з Ічні звернулись до лікарні  із поганим самопочуттям, це через дим. Частина з них вже пішла додому, деяких з них ще перевіряють. Фізичних травм немає", - повідомила секретар начальника управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА у коментарі РБК-Україна.
9:38 За даними ДСНС на 8:30, на території складу боєприпасів спостерігається пожежа та вибухи з різною інтенсивністю.
Зона найбільш можливого ураження складає близько 16 км та охоплює 30 населених пунктів (близько 20 тис. осіб).
9:32 Ситуацію прокоментував міністр інфраструктури України Володимир Омелян. За його словами, Укрзалізниця вже  підготувала та надала пожежні потяги для локалізації пожежі на військових складах. Готовий також пасажирський потяг для евакуації населення з місця надзвичайної ситуації. Про це Омелян написав у своєму Facebook, припустивши також причетність Росії до надзвичайної події.
9:24 З'явилися перші розповіді очевидців про те, що відбувається в Чернігівській області. Як розповів ТСН місцевий житель, в Ічні були добре чути вибухи і видно заграву. "Снаряди розлітаються в усі сторони. Чути було, що полетіли туди літаки. А так люди розбігаються в різні сторони", - розповів Потапенко.
9:14  За фактами вибухів військова прокуратура Центрального регіону України розпочала кримінальне провадження за ч.3 ст. 425 КК України ("Недбале ставлення військової службової особи до служби, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану" - карається позбавленням волі на строк від п’яти до семи років).
9:10 Перелік автошляхів, перекритих у зв'язку з надзвичайною подією, можна подивитися тут.
9:05 В'їзд до міста Ічня заборонений, чергують поліцейські пости. До місця подій направлено весь особовий склад поліції Ічні, а також бійців роти особливого призначення, вибухо-технічну службу.
Поліція разом з рятувальниками евакуює людей з найближчих до складів населених пунктів та з самої Ічні. Вибухи чути і в самому райцентрі, і на під'їзді до нього.
8:58 Інтенсивність вибухів на складах боєприпасів у Чернігівській області станом на ранок вівторка, 9 жовтня, становила 2-3 вибухи на секунду.
За даними Генштабу, на цей момент, жертв, поранених, травмованих і загиблих серед військовослужбовців, працівників Збройних Сил України та місцевого населення немає.
8:55 Президент України Петро Порошенко викликав силовиків для доповіді через вибухи на території шостого арсеналу Міністерства оборони в Ічнянському районі Чернігівської області. Кабміну доручили надати людям всю необхідну допомогу.

Related

Події в Україні 1267935449274528499

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item