Спецслужби Туреччини: в саудівському консульстві вбили і розчленували журналіста

Спецслужби Туреччини: в саудівському консульстві вбили і розчленували журналіста
Відтоді як журналіст зайшов до будівлі дипмісії, його більше ніхто не бачив.
У турецької влади є відео- та аудіозаписи, які доводять, що саудівського журналіста Джамаля Хашоггі, який зник, убили в консульстві Саудівської Аравії у Стамбулі. Про це повідомило близьке до спецслужб Туреччини джерело BBC.
Пан Хашоггі критикував саудівську владу, був автором матеріалів у газеті Washington Post. Він жив у США, а зник після того, як увійшов до будівлі консульства в Стамбулі 2 жовтня.
Саудівська Аравія відкидає звинувачення і стверджує, що журналіст вийшов із будівлі через чорний хід і що його вихід (на відміну від моменту, коли він заходив до будівлі) просто не потрапив на камери відеоспостереження.
Зникнення пана Хашоггі спричнило хвилю обурення і підірвало впевненість бізнесу в надійності Саудівської Аравії як партнера.
Британський магнат Річард Бренсон пригальмував переговори щодо інвестицій на понад один мільярд доларів у саудівській компанії групи Virgin. Деякі великі підприємці скасували свою участь в інвестиційній конференції у Саудівській Аравії, яка мала пройти в жовтні.

Що потрапило на плівку?

Судячи з останніх даних, коли пан Хашоггі увійшов до будівлі консульства, на нього напали і почалася сутичка
Джерело в турецьких спецслужбах підтвердило BBC Arabic існування аудіо- та відеозаписів. Не зрозуміло, чи хтось із турецьких чиновників бачив чи чув подай щось.
Одне з джерел, яке цитує Washington Post, повідомило, що на записі було чути, як пана Хашоггі б'ють кілька чоловіків. Також, судячи з записів, журналіста вбили і розчленували.
"Там чути його голос і голоси чоловіків, які розмовляють арабською", - повідомило інше джерело американського видання. "Чути, як його допитують, катують, а потім вбивають".
Раніше, один з провідних колумністів, Кемел Озтюрк, якого вважають близьким до турецького уряду, також заявив, що є відео, на якому є момент убивства пана Хашоггі.
Турецьке телебачення вже показувало записи камер відеоспостереження, на яких видно, як журналіст заходить до консульства.
Час прийому призначили заздалегідь. У консульстві він мав оформити документ про розлучення, бо він саме планував весілля із громадянкою Туреччини Хатіце Ченгіз. Наречена приїхала до будівлі консульства разом із паном Хашоггі і чекала його біля машини понад 10 годин.
Наречена журналістаКопирайт изображенияEPA
Image captionЖурналіст увійшов до будівлі дипустанови о 13:00 за місцевим часом. Наречена чекала його до півночі, однак він не повернувся.
Крім того, з'явилося відео, на якому чоловіки, яких вважають співробітниками саудівської розвідки, приїздять до Туреччини і залишають країну.
За повідомленнями турецьких ЗМІ, команда з 15 людей причетна до зникнення пана Хашоггі. За даними BBC, одним із них був Махер Мутреб, полковник саудівської розвідки, який постійно перебуває у Лондоні. Також серед числа саудівців, які прибули до Туреччини за кілька годин до зникнення пана Хашоггі і виїхали з країни відразу після, був патологоанатом.

Що тепер?

Офіційна позиція Туреччини така: пан Хашоггі зник, але вони напевно знають, що його вбили.
Проте уряд погодився на спільне розслідування з колегами із Саудівської Аравії, і саудівська делегація прибула до Туреччини в п'ятницю. Переговори мали пройти на вихідних.
За деякими даними, напередодні одна з вищих фігур королівської сім'ї, принц Халед аль-Файсал, відвідав Туреччину з коротким візитом. Це може бути знаком того, що Саудівська Аравія терміново намагається знайти вихід із глухого кута.
Консульство Саудівської АравіїКопирайт изображенияAFP
Image captionУ консульстві Саудівської Аравії стверджують, що пан Хашоггі все вийшов із будівлі дипмісії, коли отримав документи
Зникнення пана Хашоггі загрожує репутації саудівського принца-наступника Мохамеда бін-Салмана і відносинам його країни із зовнішнім світом, повідомляє кореспондент BBC в Туреччині Марк Лоуен.
Чому зникнення Хашоггі багатьохсхвилювало?
Аналіз Джейн Кіннімонт, експерт по Близькому Сходу, The Elders Foundation
Зникнення і ймовірне вбивство Джамаля Хашоггі налякало публіцистів і активістів як у Саудівській Аравії, але й на Близькому Сході.
Вони дивуються, якщо це може статися із настільки відомою, як пан Хашоггі людиною, яка живе в США і пише для Washington Post, то що ж може статися із менш відомими людьми?
Журналіст Хашоггі не називав себе дисидентом. Він був радником двох саудівських принців, критикував деякі аспекти політики своєї країни, наприклад, війну в Ємені та обмеження свободи слова, але підтримував соціальні реформи нового принца-наступника.
Він писав на підтримку реформ, а не зміни режиму - це поширена позиція серед саудівських публіцистів й інтелектуалів. В королівстві хочуть мати голос, аби поліпшити життя свого суспільства, але й не бути ворогом державі.
Колонка Washington PostКопирайт изображенияWASHINGTON POST
Image captionКолонка Washington Post, присвячена зникненню Хашоггі
"Голос, що зник"
Занепокоєння щодо зникнення пана Хашоггі вже висловив держдепартамент США: відомство також вимагає оприлюднити інформацію про нього.
Видання Washington Post пише, що вбивство пана Хашоггі було б жахливим вчинком.
Кореспондент BBC у Стамбулі Марк Лоуен вважає, що версія про вбивство журналіста може призвести до серйозної кризи у відносинах Туреччини і Саудівської Аравії, якщо вона підтвердиться.
5 жовтня газета Washington Post випустила номер з "колонкою" пана Хашоггі. Замість тексту на розвороті газети - тільки порожній простір. "Колонку" назвали "Missing Voice" ("Голос, що зник").
У редакційній колонці Washington Post висловила занепокоєння щодо раптового зникнення журналіста.
Газета також закликала принца Мохаммеда бін Салмана спокійно ставитися до конструктивної критики з боку "таких патріотів, як Джамал Хашоггі" і "зробити все, щоб той міг виконувати свою роботу".

Related

Події у світі 2328142965641156703

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item