Україна домовилася про пряму співпрацю з фінським виробником в ядерній галузі

Енергоатом співпрацюватиме з фінським виробником дизель-генераторних установок Wärtsilä
Державний Енергоатом підписав меморандум про співпрацю в галузі ядерної енергетики зі світовим лідером з виробництва дизель-генераторних установок, фінською компанією Wärtsilä.
Про це повідомила прес-служба Енергоатому, що є оператором українських АЕС.
Документ дозволяє почати пряму співпрацю української компанії з французьким підрозділом фінської компанії. Оскільки раніше в тендерах Енергоатому на поставку комплектів запчастин для дизель-генератора Z40, виробництва Wärtsilä, який встановлений на Південно-Українській АЕС, брали участь виключно посередники.
Зокрема, компанія Nuclear Service Wärtsilä France вже подала тендерну пропозицію, повідомив її гендиректор Мішель Кубінг.
"Це відкритий тендер і ми розуміємо необхідність виконання всіх вимог і процедур. Сподіваємося, що наші плани стануть реальністю і ми будемо брати участь в обслуговуванні українських АЕС наступні 20-30 років, а також в роботі енергетичного сектора України в цілому", - сказав він.
У свою чергу Енергоатом не збирається обмежуватися виключно закупівлею обладнання. Оператор українських АЕС має намір "створювати спільні напрямки діяльності, зокрема, в питаннях сервісного обслуговування, відновлення працездатності запасних частин".
Присутній на підписанні посол Фінляндії в Україні Юха Віртанен зазначив, що між Україною і Фінляндією існує багато напрямків для співпраці в ядерній галузі і нагадав, що раніше було прийнято рішення про створення трастового фонду для проектів в сфері енергоефективності обсягом €6 млн на чотири роки.
"Місяць тому у нас відбулася нарада двостороннього комітету з економіки. Багато пунктів порядку денного були присвячені енергетиці. Зокрема, питання підвищення енергоефективності, використання чистої енергії, експлуатації мережі електропередач та можливого створення спільних підприємств", - сказав посол.

Wärtsilä виробляє аварійні дизель-генератори, які встановлені як на АЕС в Європі - в Бельгії, Болгарії, Іспанії, Німеччини, Словаччини, Чехії, України, Фінляндії, Франції, Швеції, так і в США, Китаї, Кореї, Індії.

Енергоатом - оператор усіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,8 ГВт.

Related

Економіка 3953353884940454432

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item