Кандидати у президенти: хто вони?

Кандидати у президенти: хто вони?
В Україні продовжують висувати кандидатів у президенти України. До 3 лютого партії і самовисуванці можуть подавати документи до Центральної виборчої комісії.
Останній день реєстрації кандидатів - 8 лютого. 8 березня 2019 року стане відомий остаточний перелік кандидатів, що братимуть участь у президентських виборах. Саме до цього дня претенденти матимуть право зняти свою кандидатуру. Станом на 18 січня ЦВК зареєструвала 10 кандидатів у президенти.
ВВС News Україна відстежує хід реєстрації. Хто вони - кандидати у президенти, - ви зможете бачити в одному матеріалі, який постійно оновлюється.

Геннадій Балашов, 57 років, бізнесмен, лідер партії "5.10"

Кандидатом у президенти його висунула партія "5.10".
БалашовКопирайт изображения
Геннадій Балашов народився і здобув освіту економіста у Дніпрі (колишній Дніпропетровськ). Після навчання свій бізнес будував на торгівлі, у тому числі комісійними товарами. Створив у Дніпропетровську мережі універмагів, дискотек та інших розважальних закладів. У 2002 році заснував і очолив у Києві елітне агентство нерухомості "Липки". Практикує як бізнес-тренер, стрес-менеджер, був ведучим на теле- і радіоканалах.
Наприкінці 90-х і у подальшому був членом різних партій - "Міжрегіональний блок реформ", "Яблуко", Народно-демократичної, "Красива Україна". Був депутатом ВРУ у 1998-2002 роках, потім ще кілька разів невдало балотувався до парламенту, а також був претендентом на посаду мера столиці. У 2014-му створив і очолив партію "5.10", яка домагається скасувати більшість податків в Україні і запровадити замість них 5% податку з продажу і 10% податку на прибуток.

Ольга Богомолець, 52 роки, депутат Верховної Ради України

Ольгу Богомолець Центрвиборчком зареєстрував як самовисуванця.
Ольга БогомолецьКопирайт изображения
Ольга Богомолець народилася у Києві, в родині відомої лікарської династії. Ім'я її прадіда, Олександра Богомольця, носить Національний медичний університет, який вона теж закінчила. Нині Ольга Богомолець - доктор медичних наук, голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я. Ольга Богомолець є засновником Клініки лазерної медицини, яку вона очолювала у 2003- 2014 роках.
У 2004-2005 роках була особистим лікарем Віктора Ющенка, а також координатором медичної служби Майдану під час Помаранчевої революції та Євромайдану у 2013-2014 роках. Брала участь у виборах президента у 2014 році, посіла восьме місце серед 20 кандидатів, отримавши 2% підтримки виборців. На дочасних виборах парламенту стала депутатом від блоку Петра Порошенка. Послідовно критикує медичну реформу в Україні і міністра охорони здоров'я Уляну Супрун.

Анатолій Гриценко, 61 рік, лідер партії "Громадянська позиція", екс-міністр оборони

Анатолія Гриценка висунула кандидатом у президенти його партія.
Анатолій ГриценкоКопирайт изображения
Анатолій Гриценко народився на Черкащині, навчався у суворовському училищі, потім - у Київському вищому військовому авіаучилищі. Пройшов шлях від військовослужбовця та воєнного аналітика до міністра оборони й голови парламентського комітету. На президентських виборах 2004 року працював у штабі Віктора Ющенка. У 2005-2007 роках - міністр оборони в урядах трьох прем'єрів: Юлії Тимошенко, Юрія Єханурова та Віктора Януковича. У 2010 році вперше балотувався на посаду президента, але набрав лише трохи більше ніж 1%. Неуспішною була і спроба його партії "Громадянська позиція" потрапити до Верховної Ради восени 2014 року.
Анатолій Гриценко проголошує ключовим завданням боротьбу з корупцією. Пропонує змінити Конституцію так, щоб президент країни очолював виконавчу владу. Конфлікт на Донбасі та питання Криму пропонуєвирішувати через чотиристоронні переговори України, Росії, США та представників Євросоюзу.

Євген Мураєв, 43 роки, депутат парламенту, лідер партії "Наші"

Євгена Мураєва висунула кандидатом у президенти його партія.
Євген МураєвКопирайт изображения
Євген Мураєв народився на Харківщині, має економічну та юридичну освіти, двічі обиравася до Верховної Ради. До того, як став членом парламенту, був депутатом Харківської облради, за часів президентства Віктора Януковича - главою держадміністрації у рідному Зміївському районі. Починав бізнес із торгівлі паливно-мастильними матеріалами, згодом став гендиректором "Східної фінансової групи", до якої входить низка підприємств. Є власником інтернет-видання MIGnews, телеканалу NewsOne, харківського інтернет-каналу "Робінзон ТБ". За часів Януковича входив до депутатської групи "За мир та стабільність", у нинішньому парламенті - фракції "Опозиційного блоку". Вийшов з неї, а також залишив партію "За життя!" Вадима Рабіновича і створив власну партію "Наші".
Війну на Донбасі називає "громадянським конфліктом", вигідним чинній владі. Так само вважає вигідною Банковій анексію Криму, бо переконаний, що влада не зацікавлена у поверненні п'яти мільйонів виборців, які її не підтримують. Водночас визнає Крим українським. Революцію гідності називав "державним переворотом", є противником декомунізації. Олега Сенцова називав "терористом для частини населення". За ці слова вибачався, однак залишився при своїй думці, що влада "кинула Олега разом з Кримом".

Віталій Купрій, 45 років, депутат Верховної Ради України

Центрвиборчком зареєстрував безпартійного Віталія Купрія як самовисуванця.
Віталій КупрійКопирайт изображения
Віталій Купрій народився на Дніпропетровщині, закінчив кілька вишів за спеціальностями економіст, перекладач та юрист. Займався бізнесом з 90-х років - це була торгівля оргтехнікою, відеоапаратурою та одягом. Згодом у Віталія Купрія з'явився інший бізнес - нерухомість та реклама. Був депутатом у рідному місті Кам'янське.
На позачергових виборах до Верховної Ради у 2014 році виграв у мажоритарному окрузі в Дніпропетровській області за підтримки блоку Петра Порошенка. Але у фракції БПП пробув недовго, заявивши про незгоду з діяльністю цієї політичної сили. Згодом увійшов до партії УКРОП, але у липні 2018-го залишив її. Це сталося після того, як за результатами праймеріз, у якому він брав участь, кандидатом від партії обрали іншу особу. Очолює громадську організацію "Всеукраїнське об'єднання правників "Маємо Право!". Головними завданнями президента бачить подолання корупції та захист прав людей.

Андрій Садовий, 50 років, мер Львова, лідер партії "Самопоміч"

Андрія Садового кандидатом на посаду президента висунула його партія.
Андрій СадовийКопирайт изображения
Андрій Садовий народився у Львові, освіту здобув в університеті "Львівська політехніка". Усе життя живе і працює у рідному місті, на час виборчої кампанії з дружиною і п'ятьма дітьми обіцяв переїхати до Києва. Починав трудову діяльність на заводі "Львівприлад", у 1993-му став одним із засновників радіо "Люкс", згодом - головою наглядової ради компанії "Галицькі інвестиції" - однієї з перших інвестиційних компаній в Україні, яка мала ліцензію на здійснення операцій з цінними паперами. У 1997-2005 роках головою правління "Південьзахіделектромережбуду", головою ради ЗАТ "Телерадіокомпанія "Люкс".
Міським головою Львова вперше став у 2006 році і обіймає цю посаду досі. У грудні 2012 року очолив партію "Самопоміч". Після усунення від влади Віктора Януковича Андрію Садовому пропонували посаду віце-прем'єр-міністра в уряді Арсенія Яценюка, проте він відмовився і оголосив, що "Самопоміч" братиме участь у парламентських виборах. Він очолив партійний список партії, яка потрапила до Верховної Ради, але до парламенту працювати не пішов.

Віталій Скоцик, 47 років, економіст, екс-голова Аграрної партії України

На президентські вибори іде як самовисуванець.
Віталій СкоцикКопирайт изображения
Віталій Скоцик народився на Рівненщині, освіту здобув в Українській сільськогосподарській академії. Має ступінь доктора економічних наук. У 90-х роках викладав у Національному аграрному університеті, потім із 1997 по 2009 рік працював в American Machinery Company (АMAKO-Україна), у тому числі генеральним директором. АМАКО є одним із найбільших дилерів з продажу сільгосптехніки. Згодом перейшов до агрокомпанії із британськими інвестиціями Landkom International, де також працював гендиректором. У 2012 році підприємство припинило роботу через борги перед постачальником сільгосптехніки - тією ж таки компанією АMAKO. Невдовзі він знову повернувся до цієї компанії, на посаду голови наглядової ради.
У вересні 2014 року Віталія Скоцика обрали головою Аграрної партії України, членом якої він був ще із 2009-го. Але у вересні 2018-го усунули з посади "через порушення статуту" і "дискредитацію керівництва" партії. Сам політик заявляв про "рейдерське захоплення" партії.

Валентин Наливайченко, 52 роки, екс-голова СБУ, лідер партії "Справедливість"

Валентина Наливайченка кандидатом у президенти висунула його партія.
Валентин НаливайченкоКопирайт изображения
Валентин Наливайченко народився у Запоріжжі, закінчив Київський національний університет ім.Шевченка за спеціальністю перекладач англійської мови, недовго викладав в одному зі столичних вишів. У 1991-1994 роках навчався у Червонопрапорному інституті КДБ ім. Андропова у Москві. Твердить, що був відрахований із закладу за власним бажанням та повернувся у розпорядження СБУ. Повернувшись із Москви в Україну, 12 років працював на дипломатичній службі - у посольствах України у Фінляндії, США, Білорусі, а також у МЗС України. За часів президентства Віктора Ющенка був заступником міністра закордонних справ України. Три роки, до березня 2010 року, був головою Служби безпеки України. За його керівництва СБУ відкрила для вільного доступу історичні архіви, які стосуються політичних репресій та Голодомору.
У 2010 році став членом партії "Наша Україна", у 2012-му приєднався до партії "УДАР" Віталія Кличка і за його списком був обраний депутатом парламенту. Після Євромайдану знову очолив СБУ, але пробув на посаді недовго - у червні 2015 Рада проголосувала за його відставку. У 2016 році створив і очолив партію "Справедливість". Підтримував "Рух нових сил" і його лідера Міхеїла Саакашвілі, зокрема, брав участь у перетині кордону разом із екс-президентом Грузії, який правоохоронні органи визнали незаконним. Вважає опозиційні партії "Батьківщина", "Громадянська позиція", "Самопоміч", УКРОП союзниками своєї партії.

Сергій Каплін, 39 років, депутат Верховної Ради України

Сергія Капліна висунула кандидатом у президенти Соціал-демократична партія, яку він очолює.
Сергій КаплінКопирайт изображения
Сергій Каплін народився на Полтавщині, закінчив Київський національний університет ім.Шевченка. Твердить, що почав працювати із 19 років, ставши тоді радником голови Держкомітету України з питань розвитку підприємництва та регуляторної політики. Був помічником депутата парламенту, членом правління УСПП, у 21 рік - виконавчим директором Кременчуцького шкірно-лимарного комбінату. Журналісти припускають, що ці посади могли дістатися йому завдяки батькові, який в середині 1990-х був радником прем'єр-міністра Валерія Пустовойтенка.
У 2010-2011 роках керував Кременчуцькою парторганізацією "Фронту змін" Арсенія Яценюка, але уже в 2012-му на парламентських виборах його обрали депутатом по мажоритарному округу Полтави від партії "УДАР" Віталія Кличка. У 2014-му, на позачергових виборах переміг на тому ж окрузі як кандидат від Блоку Петра Порошенка. У 2015 році створив Партію простих людей, а в 2016-му перейменував її у Соціал-демократичну партію. Через два роки на з'їзді Соціалістичної партії був обраний її головою, але навколо цієї посади не згасає скандал: на лідерство претендує кілька людей.

Ігор Шевченко, 48 років, юрист, екс-міністр екології

Йде на вибори як самовисуванець.
Ігор Шевченко
Народився у Кіровоградській області, закінчив Київський інститут міжнародних відносин. Працював у кількох юридичних фірмах, а до 2007 року був засновником і керівником юридичної компанії "Шевченко, Дідковський і Партнери", потім продав свою частку у фірмі і займався громадською і благодійною діяльністю. Згідно із документами, поданими до ЦВК, Ігор Шевченко очолює чотири громадські і благодійні організації.
Працював міністром екології у 2014-2015 роках за квотою партії "Батьківщина", в уряді Арсенія Яценюка. У липні 2015-го Верховна Рада звільнила його з посади за поданням прем'єра через "неналежне виконання обов'язків" і "корупційні дії". Йому, зокрема, закидали лобіювання інтересів бізнесмена Олександра Онищенка, проти якого зараз порушена кримінальна справа. Однак сам Шевченко це категорично заперечував, твердячи, що мав конфлікт із керівником уряду. Підозри у корупції були зняті у судовому порядку.

Related

Політика 3221494968178750480

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item