Результати дослідження: червоне м'ясо негативно впливає на організм людини
https://povnatorba.blogspot.com/2019/01/blog-post_80.html
При перетравленні даного продукту в кишечнику людини виробляється шкідлива речовина, що сприяє розвитку хвороб серця та нирок.
Лікарі і дієтологи вже давно попереджають, що надлишок червоного м'яса в раціоні може погано вплинути на здоров'я серця. Американська кардіологічна асоціація (American Heart Association) рекомендує вживати в їжу нежирне м'ясо - курку або рибу без шкіри, оскільки в них менше насичених жирів, які підвищують рівень «поганого» холестерину, інформує UkrMedia.
Згідно з даними двох нових досліджень, споживання червоного м'яса значно збільшує вироблення хімічної речовини під назвою TMAO (триметиламін N-оксид), що підвищує ризик серцево-судинних захворювань і передчасної смерті. Крім того, вчені зробили відкриття - раціон, багатий червоним м'ясом, може змінити функцію нирок.
«Одним з наших найбільш дивовижних результатів було те, що дієта, багата червоним м'ясом, дійсно змінила функцію нирок. Ми побачили, що функція нирок змінювалася під постійною дією дієти. Це, наскільки мені відомо, не було відомо раніше», - розповів доктор Стенлі Хейзен (Stanley Hazen) з клініки клівленда (Cleveland Clinic).
TMAO виробляється кишковими бактеріями при перетравленні червоного м'яса. Вимірювання його рівня в крові може стати ще однією стратегією профілактики серцево-судинних захворювань.
Перше дослідження, опубліковане в European Heart Journal, показало значне підвищення рівня ТМАО (в 10 разів за 10 місяців) на контрольованій дієті, багатої червоним м'ясом. Цього не сталося з людьми на інших дієтах - вегетаріанській і багатій білим м'ясом (птицею і рибою). На рівень ТМАО не впливали й інші вегетаріанські джерела жирів. Припинення вживання в їжу червоного м'яса призвело до зниження рівня ТМАО в плазмі протягом чотирьох тижнів.
У другому дослідженні, опублікованому в Journal of Clinical Investigations, було виявлено, що кишкові бактерії перетворюють амінокислоту карнітин в ТМАО. Карнітин в якості харчових добавок м'ясоїдам прискорював вироблення ТМАО кишковими бактеріями. В організмах вегетаріанців і веганів вироблення ТМАО збільшилася лише через кілька тижнів.
«Ці результати підсусовують поточні дієтичні рекомендації, які закликають у всіх віках дотримуватися здорового плану харчування і обмежувати червоне м'ясо у раціоні. Це означає вживання різноманітних продуктів, у тому числі більше овочів, фруктів, цільного зерна, нежирних молочних продуктів і рослинних джерел білка, таких як боби і горох», - сказала Шарлотта Пратт (Charlotte Pratt), доктор філософії, керівник дослідницького проекту Національного інституту серця, легенів і крові (National Heart, Lung and Blood Institute).