Все-таки метеорит. Вчені виявили причини останнього заледеніння Землі 13 тис. років тому

Все-таки метеорит. Вчені виявили причини останнього заледеніння Землі 13 тис. років тому

Геологи з Чилі та США заявили, що причиною останнього заледеніння, відомого як пізній дріас, є метеорит. Це доводять результати дослідження кратера у Південній Америці.
Приблизно 12,8 тис років тому наша планета пережила короткочасне похолодання, не пов'язане з будь-яким льодовиковим періодом, передає Universe Today.
Роками вчені сперечалися, що саме викликало сильні зміни клімату на Землі і стало причиною зникнення археологічної культури Кловіс у Північній Америці.
Згідно з дослідженням команди чилійських і американських геологів, які вивчали кратер у провінції Осорно на півдні Чилі, загоряння близько 10% поверхні Землі, а потім різке похолодання були викликані саме падінням метеорита.
Відкриття стало можливим завдяки вивченню покладів в Чилі. Виявилося, що різні шари були пов'язані одне з одним та збігалися з періодом зникнення скам'янілостей мегафауни у Південній Америці і людських останків, що належать до епохи Плейстоцену (12,8 років назад) і різкої зміни клімату.
Вчені також виявили крихітні сфери мінералів, які могли утворитися через надзвичайно високі температури. У цих сферах були сконцентровані частки платини, золота і заліза, які рідко зустрічаються в природі.
Крім цього, геологи знайшли зразки деревного вугілля і пилку в ударному шарі кратера, що свідчить про велике спалюванні біомаси в цей же період.
Важлива також і швидкість, з якою відбувалися зміни в кліматі, оскільки вона свідчить про те, що причиною заледеніння в Північній півкулі Землі був саме зовнішній вплив, а не повільні процеси у світовому океані.
Ймовірно, через похолодання 13 тис. років тому вимерли такі тварини як гігантські наземні лінивці, шаблезубі тигри, мамонти і гомфотеріі.
Фото: Wikipedia Commons / Mauricio Antón
"Це ще одне свідчення того, що кліматичне явище в період пізнього дріаса є надзвичайно глобальною подією, що мала серйозні наслідки для життя тварин і людей в той час", - говорить професор геології в Каліфорнійському університеті в Санта-Барбарі Джеймс Кеннетт.

Related

Цікаво 5265433033487818283

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item