Алкоголізм у щурів вилікували завдяки лазеру. А як щодо людей?

Алкоголізм у щурів вилікували завдяки лазеру. А як щодо людей?
Американським дослідникам з Інституту Скріппс у Каліфорнії вдалося вилікувати щурів від алкоголізму. Для цього вони прицільно розстріляли клітини мозку тварин, які відповідають за залежність, лазерним променем.
Лікування виявилося настільки ефективним, що вчені порівнюють такий підхід з "вимкненням" алкогольної залежності.
"Особливо вражає те, що нам вдалося взяти під контроль саму мотивацію споживання алкоголю в істот з серйозною залежністю - просто натиснувши на вимикач", - цитує видання Digital Trends Олів'є Джорджа, одного з авторів дослідження.
"Ми вживили в мозок оптоволокно і увімкнули лазер, що блокує конкретні нейрони [які відповідають за формування і підтримку залежності"] - це дозволило різко знизити не лише споживання алкоголю, але й фізичні прояви синдрому відміни", - додає пан Джордж.
Результати експерименту цього тижня були оприлюднені в журналі Nature Communications.

Передові технології

Алкоголізм в людей і тварин розвивається схожим чином, і одразу кілька досліджень демонстрували, що принципову роль у формуванні та підтримці залежності грає відносно невеликий кластер нервових клітин (CeA, або центральне ядро мигдалеподібного тіла).
У разі хронічного споживання алкоголю нормальний зв'язок між цими нейронами руйнується - і в пацієнта починає розвиватися синдром відміни.
Попередні дослідження демонстрували, що активація CeA у щурів-алкоголіків призводить до того, що вони різко починають більше пити.
Вчені вирішили випробувати зворотній ефект і спробували заблокувати роботу цих нервових клітин за допомогою лазера.
Теорія виявилася вірною: щурі не лише починали суттєво менше пити, але й не проявляли ознак болісної абстиненції.
Втім, кажуть дослідники, говорити про те, що така ж лазерна терапія стане доступною і для людей, поки що зарано. На це можуть піти роки, якщо не десятиліття.
"Ми використовували передові технології, які поки що не затверджені для використання на людях", - пояснює Олів'є Джордж.
"Тому до того часу, коли для контролю залежності алкоголікам у мозок можна буде вживляти оптоволокно, может минути ще років 15-30".

Related

Технології 5367176665685537671

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item