Анексія Криму: МЗС РФ відкинуло вимогу НАТО повернути півострів

Анексія Криму: МЗС РФ відкинуло вимогу НАТО повернути півострів
Міністерство закордонних справ Росії оприлюднило свою відповідь на різкі критичні заяви НАТО та ЄС з нагоди п'ятої річниці анексії Криму, а також їхні заклики повернути півострів Україні.
"Хотілося б, щоб в ЄС і НАТО перестали займатися політиканством і прислухалися, нарешті, до голосу кримчан", - йдеться у відповідній заяві російського зовнішньополітичного відомства, оприлюдненій ввечері в понеділок, 18 березня. 
МЗС РФ також назвало окупацію півострова "демократичним вибором, зробленим населенням Криму і Севастополя", і закликало НАТО і ЄС визнати цей так званий "вибір".
Крім того, Росія відкинула звинувачення в порушеннях прав кримських татар, заявивши, що "Крим міцніє як унікальний "сплав" культур і традицій різних народів".
А у відповідь на нещодавнє розширення Євросоюзом санкційних списків росіян офіційна Москва звинуватила країни Заходу і НАТО в "мілітаризації Чорноморського регіону" і "посилення військової присутності в Східній Європі".
Нагадаємо, 16 березня пройшло п'ять років з моменту проведення в Криму незаконного референдуму під тиском російських військ.
У річницю цієї дати верховний представник ЄС із зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні пообіцяла, що проблема повернення Криму Україні залишиться одним із пріоритетів Євросоюзу.
"Ми підкреслюємо нашу європейську єдність і наше зобов'язання щодо того, що питання Криму стоїть у пріоритетах нашого порядку денного, і ми будемо продовжувати виконувати нашу політику невизнання незаконної анексії. Крим - це Україна", - сказала вона в Брюсселі на відкритті засідання Ради ЄС .
Вона також назвала анексію прямим викликом міжнародній безпеці із серйозними наслідками для міжнародного правопорядку.
У свою чергу, Північноатлантичний альянс закликав Кремль повернути окупований півострів.
"П'ять років тому Росія застосувала силу проти України, щоб незаконно анексувати Крим. Це порушення суверенітету і територіальної цілісності України є серйозним порушенням міжнародного права і серйозним викликом євроатлантичній безпеці. Ми рішуче засуджуємо цей акт. Ми закликаємо РФ повернути контроль над Кримом Україні", - заявили в НАТО 18 березня.

Related

Події у світі 1391877844974607787

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item