Користь і шкода червоного буряка

Користь і шкода червоного буряка

Червоний буряк часто називають «клубок поживних речовин». Таку назву вона отримала. У червоному буряку міститься велика кількість поживних речовин: білків, цукрів, органічних кислот, мінералів і вітамінів. Зокрема основний упор робиться, коли говорять про користь цього продукту, на наявність фолієвої кислоти і вітаміну Р, які дуже корисні для вагітних жінок, мають антисклеротичну дію.

Червоний буряк підвищує витривалість, покращує склад крові і допомагає при високому тиску.

Ще за часів Римської імперії буряк використовували для лікування лихоманки, загоєння ран, запорів, шкірних проблем. Їй приписували властивості афродизіака. Не повірите, але це тепер науково доведено. А всьому причиною високий вміст бору в коренеплоді, який сприяє виробленню статевих гормонів.

Червоний буряк відома була ще з давніх часів. Батьківщиною буряка вважають Північну Африку. У дикому вигляді вона росла вздовж азіатських і європейських узбереж.

Зараз в це важко повірити, але в ті далекі доісторичні часи, люди вживали в їжу тільки листя буряка. А ось бульба залишали і використовували його тільки в лікувальних цілях.

Стародавні римляни були першою цивілізацією, яка почала культивувати буряк для їжі.

Звідти вона за часів завоювань Стародавнього Риму поширилася по всій Європі і далі по всьому світу. Правда, культивували буряк тоді виключно для корму тваринам. І тільки набагато пізніше, в 16 столітті, буряк стали вживати в їжу вже люди.

Склад червоного буряка
Червоний буряк - це темно-червоний коренеплід найчастіше округлої злегка плескатої форми з характерним смаком. Хоча зараз виведені різні сорти червоного буряка різної форми і різних відтінків.

Буряк належить до роду лободових. Буряк має виняткову поживну цінність. Перш за все, тут потрібно відзначити великий вміст таких важливих мінералів, як кальцій і залізо.

Калій, марганець, магній також міститься в червоному буряку в великій кількості.

Як і всі овочі, в червоному буряку містяться вітаміни. І перш за все потрібно відзначити вітамін С, особливо в листі буряків, вітамін А, фолієву кислоту.

Як продукт рослинного походження буряк багата харчовими волокнами.

Користь буряка. Корисні властивості буряка
Багато західні вчені пов'язують тривалість життя деяких довгожителів Росії з вживанням в їжу буряка. Дійсно, у слов'янських народів знаменитий червоний борщ, основним інгредієнтом якого є саме червоний буряк, є національним блюдом.

Вживаємо буряк ми і в маринованому вигляді.

Червоний буряк містить потужні поживні речовини, які допомагають захистити наш організм від серцевих захворювань, вроджених дефектів і деяких ракових захворювань, особливо раку прямої кишки.

Буряк - дієтичний низькокалорійний продукт. У 100 грамах червоного буряка міститься всього 43 ккал. У ній не міститься холестерину і жирів. У той же час в ній міститься велика кількість харчових волокон, вітамінів, мінералів і антиоксидантів рослинного походження.

Буряк є багатим джерелом з'єднання під назвою гліцінбетаін. Бетаїн має властивість знижувати рівень гомоцистеїну в крові. Гомоцистеїн, один з високотоксичних метаболітів, що сприяють утворенню тромбів, а також атеросклеротичних бляшок.

Підвищення рівня гомоцистеїну в крові може привести до розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту, захворювання периферичних кровоносних судин.

Бетанін використовується для лікування деяких видів депресії. У доповненні до бетаїну, в буряках міститься триптофан, який благотворно діє на нервову систему, розслаблює і створює відчуття благополуччя.

Допомагає буряк знизити артеріальний тиск.

Буряк один з джерел фолатів. У ній міститься близько 27% добової норми фолієвої кислоти, яка необхідна для синтезу ДНК в клітинах. Нестача фолієвої кислоти у вагітних жінок може привести до розвитку патології нервової трубки плода.

Однак при приготуванні частина цього вітаміну може втрачатися.

У свіжому вигляді буряк містить велику кількість вітаміну С, який є одним з потужних антиоксидантів, які допомагає боротися зі шкідливими вільними радикалами і запобігаючи розвитку ракових клітин.

Буряк є прекрасним джерелом каротиноїдів, флавоноїдів, антиоксидантів, вітаміну А. Цей вітамін необхідний для підтримки здоров'я слизових оболонок шкіри, має важливе значення для хорошого зору. Вживання овочів, багатих на флавоноїди допомагає захистити від раку легенів і порожнини рота.

Коренеплід буряка багате джерело вітамінів групи В, таких, як ніацин (В3), пантотенова кислота (В5), піридоксин (В6) і мінералів, таких, як залізо, марганець, мідь і магній.



Крім того в коренеплоди буряка міститься калій, хоча і в менших кількостях, ніж попередні мінерали. Калій знижує частоту серцевих скорочень і регулює обмін речовин усередині клітин, знижує шкідливий вплив натрію.

Правда з цього приводу є різні думки. Деякі вчені стверджують, що такі проблеми є у людей, у яких порушений метаболізм заліза. Люди, у яких є дефіцит заліза матимуть Бітур. В цьому випадку, якщо є підозра, що в організмі недостатньо заліза, можна звернутися до лікаря за консультацією і проходження обстеження.

Пігмент беталаін також може забарвлювати і кал в червоний колір. Але таке явище частіше спостерігається у дітей, ніж у дорослих. Правда, тут думки також поділяються. Деякі лікарі стверджують, що це може говорити і дисбактеріозі. Якщо почервоніння стільця не проходить протягом 24-48 годин після вживання буряка, то проконсультуватися з лікарем потрібно, щоб не упустити більш серйозну проблему з кишечником.

В цілому ж, червоний колір стільця після вживання буряка не є шкідливим.

З обережністю треба ставитися до вживання червоного буряка людям, у яких є проблеми з нирками, зокрема камені в нирках. Справа в тому, що буряк є тим продуктом, який містить оксалати, які перешкоджають всмоктуванню кальцію. Особливо багато оксалатів здатні накопичувати листя буряка.

З цієї причини слід обмежити вживання буряка людям з каменями в жовчному і сечовому міхурі.

Обмежити вживання червоного буряка потрібно при загостренні виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, так як це коренеплід багатий харчовими волокнами і які будуть подразнювати слизову шлунка і кишки. Особливо це стосується свіжого буряка.

Через велику кількість харчових волокон не можна їсти буряк при хронічному проносі.
Діабетчикам також потрібно проконсультуватися з приводу включення буряка в своє меню з лікуючим лікарем.

Як було сказано вище, буряк робить сприятливий ефект на зниження кров'яного тиску. Тому людям з низьким кров'яним тиском захоплюватися буряком не варто, щоб не знизити тиск ще нижче.

Більше шкоди, ніж користі, може принести червоний буряк при алергії на неї.

Користь і шкода червоного буряка і як вибрати
Вибирайте буряк невеликого і середнього розміру з гладкою поверхнею бульби. На ньому не повинно бути ніяких плям, слідів псування і цвілі, які можуть вказувати на псування буряк або неправильне зберігання.

Зморщені, в'ялі коренеплоди можуть говорити, що коренеплід може бути жорстким і волокнистим.

Перед зберіганням буряк не потрібно мити. Просто обріжте пагони, якщо такі є і покладіть її в пакет і зберігайте у відділенні для овочів в холодильнику.

У міських умовах буряк прекрасно зберігається всю зиму на балконі або лоджії, якщо немає мінусових температур. Я складаю буряк в картонні коробки, загорнувши її попередньо в пакети по кілька штук.

Періодично оглядайте коренеплоди і обрізайте з'являються листочки. Зазвичай це буває ближче до весни.

Сирий буряк не заморожує. Після відтавання вона буде м'якою і не смачною. Та й навіщо. Адже вона і так зберігається прекрасно.

А ось варений буряк можна заморозити. Вона зберігає всі свої якості після розморожування: смак і аромат.

Як приготувати червоний буряк
Найкращий спосіб зберегти всі корисні речовини при приготуванні червоного буряка - це варити її не більше 15 хвилин. Як показують дослідження, при варінні концентрація фітонутрієнтів зменшується.

Тому найкращий спосіб зберегти все корисне, що є в буряках - варити її в скороварці. Як правильно і швидко зварити червоний буряк Ви можете почитати в цій статті «Як зварити червоний буряк». Зі статті Ви дізнаєтесь про декілька способів приготування буряка.

При приготуванні буряка може змінитися її колір. Це залежить ще від сорту буряка. Але в будь-якому випадку при варінні у воді краще додати трохи лимонного соку або столового оцту.

Солити буряк при необхідності потрібно тільки в кінці варіння, так вона робить колір буряка тьмяним.


Related

Здоров'я 4743769311763041399

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item