У США скандал через слова першої конгресвумен у хіджабі про теракти 11 вересня

У США скандал через слова першої конгресвумен у хіджабі про теракти 11 вересня
Конгресвумен від Демократичної партії Ільхан Омар потрапила під шквал критики через своє висловлювання щодо терактів 11 вересня 2001 року.
Своє обурення висловив, зокрема, президент США Дональд Трамп. На його сторінці у Twitter з'явилося відео, де кадри терактів у Нью-Йорку супроводжуються словами Ільхан Омар про ті події: "Певні люди дещо зробили".
Опоненти звинуватили Омар у применшенні трагедії 11 вересня, а демократи вступилися за неї: кажуть, її слова вирвали з контексту. Дональда Трампа вони звинуватили у розпалюванні ненависті до мусульман.

Хто така Ільхан Омар?

Ільхан Омар обралася до Палати представників від штату Міннесота в листопаді минулого року. Вона стала однією з двох перших мусульманок, що потрапили до Конгресу США.
Її родина перебралася до США із Сомалі. Омар - перша конгресвумен, що носить хіджаб.
Попри те, що Омар - все ще новачок у великій політиці, це не перший випадок, коли вона опиняється в центрі скандалу.
Раніше її звинувачували в антисемітизмі через висловлювання, яких вона припустилася щодо Ізраїлю і проізраїльських лобістів. Зрештою Омар вибачилася і сказала, що "слухає і навчається".
Також Омар обурювалася антимусульманською риторикою, яка її оточує, - зокрема критикувала республіканський плакат, де вона зображена на тлі веж-близнюків.
Presentational white spaceЩо вона сказала?
Скандальне "Певні люди дещо зробили" - це цитата з промови пані Омар, з якою вона виступала перед правозахисниками наприкінці березня. Вона говорила, зокрема, про проблеми ісламофобії і згадувала нещодавній напад на мечеть у Новій Зеландії.
Ільхан ОмарКопирайт изображения
Фрагмент її виступу, частину якого використали у відео Дональда Трампа, стосувався поводження з мусульманами після терактів 11 вересня.
"Ось правда. Дуже тривалий час ми жили у дискомфорті, пов'язаному з тим, що ми відчували себе громадянами другого сорту. І, чесно кажучи, я від цього втомилася - кожен мусульманин у цій країні має втомитися від цього. Рада з американо-ісламських відносин (CAIR) була створена після 11 вересня тому що вони зрозуміли, що певні люди дещо зробили і що всі ми почали втрачати доступ до громадянських свобод".
Пізніше Washington Post перевірила слова Омар і написала, що насправді CAIR створили ще у 1994. Тоді прес-секретар пані Омар уточнив, що вона обмовилася і мала на увазі, що після терактів 11 вересня розмір організації сильно збільшився.

Як у США відреагували на слова Ільхан Омар?

Слова конгресвумен про "певних людей, які дещо зробили" почали активно обговорювати 9 квітня.
Представник Республіканської партії зі штату Техас Ден Креншоу назвав вислів конгресвумен чимось "незбагненним".
"Вона не тільки антисемітка, вона ще й антиамериканка. 11 вересня близько трьох тисяч американців загинули через ісламських терористів, а вона каже "Певні люди дещо зробили", - написала очільниця Національного республіканського комітету Рона Макденіел
Видання New York Post помістило на першу шпальту фото веж-близнюків з підписом "Ось ваше щось".
Presentational white space
Водночас чимало користувачів соцмереж стали на захист Ільхан Омар.
Її підтримали й політики від Демократичної партії, які планують балотуватися на пост президента на найближчих виборах.
Берні Сандерс назвав відеоролик Трампа "жахливими і небезпечними нападками" на пані Омар.
Деякі сенатори-демократи звинуватили президента США у розпалюванні ненависті.

Related

Події у світі 4510871613182759968

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item