Неполітичні аналізи. Як Зеленський і Порошенко пройшли тест на наркотики та алкоголь

Неполітичні аналізи. Як Зеленський і Порошенко пройшли тест на наркотики та алкоголь
Уранці в п'ятницю, 5 квітня, два кандидати в президенти України - голова держави Петро Порошенко та шоумен Володимир Зеленський - здали аналізи на предмет алкогольної та наркотичної залежності.
Такою була умова проведення дебатів між кандидатами, яку фаворит першого туру Зеленський висунув своєму опонентові, щоб "довести народу, що серед них немає ані алкоголіків, ані наркоманів". Порошенко прийняв виклик.
Однак суперники другого туру президентських виборів цього ранку так і не зустрілися. Лідер партії Слуга народу здавав аналізи в лабораторії Eurolab, у той час як чинний президент пройшов процедуру на НСК Олімпійський - саме тут Зеленський запропонував провести дебати.
НВ розповідає, як кандидати пройшли процедуру та що при цьому заявили.

Зеленський: як здавав і що сказав

Володимир Зеленський постав перед медиками першим - ще до 8 ранку 5 квітня він прибув до одного з київських відділень лабораторії Eurolab.
Кандидата зустрічав величезний натовп журналістів і камер. Зеленський здав аналіз крові з вени. Більшість журналістів при цьому чекали за межами кабінету, а відеозапис процесу згодом опублікували на Facebook-сторінці команди Зеленського. Перед початком процедури лікар сказав, що "це не боляче", а кандидат відповів, що "нічого не боїться".
Як підмітили пізніше журналісти, кров у Зеленського брав Владислав Кірякулов - учасник одного із сезонів кулінарного шоу МайстерШеф на телеканалі СТБ, якого на сайті проекту назвали "доктором із тонкою душевною організацією".
У його профайлі на сайті Eurolab зазначено, що він масажист, доктор із загальної гігієни, фахівець з підбору індивідуальних устілок та фельдшер першої категорії. Його медичний стаж - десять років.
Перебуваючи в процедурному кабінеті, а потім даючи короткий брифінг журналістам, Зеленський кілька разів підкреслив, що на НСК Олімпійський,де вирішив здавати аналізи Порошенко "немає ніякої лабораторії". "Це дуже дивна була пропозиція", - прокоментував він заклик президента приїхати 5 квітня о 9 ранку на НСК Олімпійський для здачі аналізів.
Свій вибір лабораторії Зеленський назвав "нормальною практикою", зробивши акцент на тому, що Eurolab володіє власною лабораторією.
"У мене ще ніколи не було прес-конференції з приводу аналізів", - заявив журналістам Зеленський, вийшовши з лабораторії.
А у відповідь на зауваження журналістів про те, що для повної перевірки на алко- та наркотичну залежність необхідно було здати також зразки волосся, Зеленський зазначив: "Скажуть - будемо". Нагадаємо, вимогу такої перевірки озвучив він сам у відеоролику, де викликає Порошенка на дебати на Олімпійському.Він також не став конкретизувати, які саме аналізи було взято: "Здав кров - все що треба було, всі крові з мене викачали. Але, слава богу, у мене її багато. Кров молода, так що подивимося. Глибокий аналіз, три дня ми отримуємо результат. Усім покажемо", - пообіцяв кандидат у президенти.
Зеленський не уточнив жодних деталей про майбутні дебати,запропонувавши стежити за офіційним заявами та публікаціями своєї команди.
Відзначимо, раніше в штабі Порошенка дорікнули команді Зеленського у відмові від незалежного обстеження на алкоголь та наркотики.
"Ділитися аналізами зі своїми симпатиками - безумовне право кандидата Володимира Олександровича Зеленського. Але слід брати до уваги, що власник лабораторії Євролаб Андрій Пальчевський є політично заангажованою" зіркою "каналів Віктора Медведчука. Крім того, згідно з повідомленнями ряду авторитетних українських ЗМІ, він відкрито висловлює свої симпатії Володимиру Зеленському ", - заявили 4 квітня у прес-службі штабу Петра Порошенка.

Порошенко: як здавав і що сказав

Петро Порошенко здав аналізи через півтори години після Володимира Зеленського, приїхавши близько 9 ранку на НСК Олімпійський.
Процедура також викликала величезний ажіотаж преси. Десятки журналістів у підтрибунних приміщеннях стадіону пройшли через перевірку охорони президента та рамку безпеки - традиційні заходи для всіх заходів за участю голови держави.
Для більшої об'єктивності забору аналізів було запрошено представників як приватних, так і державних клінік - на НСК Олімпійський приїхали фахівці клінік Медіком, Борис, Державного наркологічного центру і Київської лікарні швидкої допомоги.
Перед початком процедури Петро Порошенко дав згоду на розголошення даних своїх аналізів на алкоголь і наркотики, підписавши необхідні документи.
Щоб пройти найбільш повне обстеження на предмет наркотичної та алкогольної залежності, голова держави здав зразки крові, сечі і волосся. Забір останніх двох аналізів був непублічним.
А ось за тим, як Порошенко здає кров, журналісти могли спостерігати наживо - на моніторах велася трансляція з приміщення, де медики чотирьох клінік по черзі здійснили забір крові з вени президента.
Незабаром після цього президент дав брифінг для журналістів. Ось головні тези його виступу:
Про дебати: "Я дуже радий, що Володимир Зеленський нарешті прийняв моє запрошення про проведення дебатів. Це не шоу, це не вистава, це право українських громадян отримати повну і всебічну інформацію про програми, плани кандидатів, мати можливість поставити питання та отримати відповіді для того, щоб визначити майбутнє держави на роки чи навіть на десятиліття вперед".
Про відмову Зеленського здавати аналізи на НСК Олімпійський:"Незважаючи на дивну форму подання, запросили на стадіон Олімпійський - я сьогодні на стадіоні. Володимира Олександровича, я так розумію, не було. "Я прийшов - тебе нема". Але я твердо переконаний, що Володимир Зеленський набереться мужності, доїде до Олімпійського і дебати відбудуться".
Про формат дискусії із Зеленським: "Було б добре, щоб дебати відбулися в кілька етапів. Дебати про позиції по ключових повноваженнях верховного головнокомандувача, по програмі зміцнення оборони та безпеки. Дебати - другий етап - по зовнішній політиці. І дебати - третій етап - по захисту конституційних прав і свобод громадян. [...] Необхідно припинити обмени думками через соціальні мережі і дати можливість українським громадянам самостійно визначитися зі своїми симпатіями 21 квітня".
Про ідею здавати аналізи: "Я з великим схваленням поставився до ідеї Володимира Зеленського щодо медичного освідчення на предмет відсутності алкогольної і наркотичної залежності. Дві ключові позиції: це повинно бути незалежний і сертифікований медичний заклад. [...] Я вважаю, що це абсолютно необхідна позиція. Я б вніс зміни до законодавства, щоб зробити цю процедуру обов'язковою, тому що питання відсутності алкогольної і наркотичної залежності у кандидата і майбутнього президента - це точно питання національної безпеки.
Про ідею запросити Тимошенко модератором дебатів: "Дебати - це не шоу. Подібне легковажне звернення - це неповага до політика Юлії Володимирівні Тимошенко, яка посіла третє місце, і неповага до її виборців - щоб вона сьогодні була в такій ролі, яку їй спробував відвести Володимир Зеленський. А понад 2,5 млн громадян проголосували за Юлію Володимирівну. Виборців слід поважати.

А результати аналізів вже є?

Володимир Зеленський і представники його команди заявили, що результати аналізу крові будуть готові через три дні і їх представлять громадськості.
Результати аналізів, які взяли у президента Петра Порошенка, будуть готові в кілька етапів.
Ярий також повідомив, що повна інформація про наявність чи відсутність алкоголю в крові Порошенко буде оприлюднена протягом декількох годин. Це дослідження проведуть вже за допомогою мас-селективного газового хроматографаПерші попередні результати аналізів Порошенка вже через кілька хвилин після процедури оголосив головний лікар Київської міської наркологічної клінічної лікарні Володимир Ярий. За його словами, швидкі тести показали, що в крові президента не виявлено психоактивних речовин.
Найбільш тривалою є експертиза волосини з фолікулом - зазвичай вона займає до двох тижнів. Однак медики намагатимуться "докласти всіх зусиль", щоб скоротити цю процедуру, пообіцяв Ярий.

Related

Політика 5457444074249325927

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item