Видалення апендикса може втричі підвищити ризик хвороби Паркінсона

Видалення апендикса може втричі підвищити ризик хвороби Паркінсона
У людей, які пережили операцію з видалення апендикса, приблизно втричі частіше діагностують розвиток хвороби Паркінсона, яку також іноді називають тремтливим паралічем. Про це йдеться в масштабному дослідженні американських вчених, які дослідили історії хвороби десятків мільйонів пацієнтів.
Як саме хвороба Паркінсона пов'язана з апендицитом, медики поки що не розуміють. Вочевидь, дегенерація нервових тканин не може бути напряму спричинена самою операцією з видалення апендикса, проте так чи інакше у цих двох хвороб є щось спільне.
"Наше дослідження демонструє очевидний зв'язок між апендиксом - точніше його видаленням - і хворобою Паркінсона. Але це лише паралель, кореляція", - каже один з авторів роботи, співробітник Університетської клініки Клівленда Мохаммед Шерифф.
"Щоб підтвердити цей взаємозв'язок, треба краще зрозуміти механізм, який за нею стоїть, потрібні додаткові дослідження", - додає він.
Хворобу Паркінсона відносять до групи "старечих хвороб", оскільки найчастіше вона вражає людей похилого віку. Втім, хвороба може розвинутися і набагато раніше.

Дивний взаємозв'язок

Впродовж останніх років вчені з різних країн неодноразово намагалися виявити взаємозв'язок між апендицитом і хворобою Паркінсона.
Причина настільки прискіпливої уваги медиків до двох абсолютно різних, здавалося б, хвороб, - проста. Білок альфа-синуклеїн, який виникає у кишковому тракті під час процесів запалення, вважають однією з головних причин розвитку тремтливого паралічу.
Логічно припустити, що видалення апендикса, де живе захисна мікрофлора кишечника, може призвести до підвищення рівня цього білка в організмі і якось вплинути на нервові клітини. Підтвердженням цієї теорії вчені і зайнялися.
Проте висновки наукових робіт виявлялися доволі суперечливими. У частині з них стверджувалось, що видалення апендикса відкладає розвиток хвороби Паркінсона, в інших - що операція, навпаки, підвищує ризик захворювання. Були й такі, які взагалі не знаходили жодного взаємозв'язку.
Пан Шерифф і його колеги вирішили підійти до проблеми більш масштабно і проаналізували всю електронну національну медичну базу даних, що містить дані про 62,2 мільйони пацієнтів.
Майже 500 тисяч з них пережили операцію з видалення апендикса, і майже у 4,5 тисяч таких пацієнтів (0,92%) зрештою була діагностована хвороба Паркінсона.
При цьому, серед інших 61,7 мільйона тремтливий параліч розвинувся лише у 177 тисяч людей (0,29%).
Відповідно, кажуть вчені, хірургічне лікування апендициту підвищує ризик розвитку хвороби Паркінсона більш ніж утричі.
Поки що оприлюднений лише короткий опис дослідження. З детальною доповіддю автори мають виступити у другій половині травня.
Втім, підкреслюють дослідники, все це зовсім не означає, що ви повинні будь-яким чином уникати видалення апендикса.

Related

Здоров'я 4544641159081895681

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item