Школярка оскаржує в суді новий український правопис

Школярка оскаржує в суді новий український правопис

12-річна школярка із Херсону Юлія Пиргас оскаржує в суді постанову уряду про затвердження нової редакції українського правопису.

Сьогодні відбулось підготовче засідання Окружного адмінсуду Києва у справі за позовом школярки до Кабміну, на якому було встановлено особу позивача, його представника, оскільки позивач є неповнолітнім, та адвоката. Також на засіданні адвокат позивача подав клопотання про витребування протоколів спільного засідання Міністерства освіти і науки та президії Академії наук України, на підставі яких було погоджено новий правопис.
"Я прошу суд витребувати у відповідача та у Міністерства науки і освіти зазначені протоколи, оскільки одним із підстав позову є те, що уряд затвердив правопис і впродовж тижня після його затвердження продовжував його змінювати", -заявив адвокат Дмитро Ільченко.
Як зазначається, на засіданні суд оголосив перерву до 14.00 15 серпня.
Школярка Юлія Пиргас розповіла журналіста, чому оскаржує правопис.
"Мені не подобається, що паплюжать нашу мову, вони роблять її дуже смішною і не сучасною. Я не розумію, як такою мовою можна спілкуватися. Це як дати господарю поля замість трактора плуг, і як він не захоче оброблять своє поле плугом, так і народ не захоче спілкуватися новою мовою. Я не розумію, для чого ми розвивали свою мову, якщо ось так просто ми маємо переключитися на правопис 1929 року", - наголосила дівчина.
Водночас мама школярки Олена Пиргас зазначила, що цілком підтримує позовні вимоги своєї доньки і переконує, що саме Юлія була ініціатором позову.
"Дитина подивилася новини, побачила, що змінюється правопис. Вона запитала в мене, що зміниться у правописі, ми продивилися матеріали щодо цього в інтернеті, і цього було достатньо, щоб подати позов", - сказала жінка.
Також вона запевнила, що і вона, і її родина є україномовними і не виступають проти використання української мови, а лише проти нового правопису.
Адвокат позивачки Ільченко у свою чергу заявив, що суд має скасувати постанову Кабіну про затвердження правопису, оскільки була порушена процедура її прийняття. За його словами, при ухваленні постанови уряд діяв на підставі визнаного неконституційним закону про засади держаної мовної політики (так званого закону "Колесніченка-Ківалова"), оскільки саме цей закон надавав Кабміну такі повноваження. Однак новий закон про функціонування української мови як державної, який не набув чинності на момент ухвалення постанови, делегує ці повноваження спеціальній комісії, а не уряду.
До київського Окружного адміністративного суду надійшов позов на Кабінет міністрів щодо оскарження нової редакції українського правопису.
Мати оскаржила новий правопис в інтересах доньки, яка вчиться у 7-му класі, повідомила прес-служба суду.
Жінка просить визнати постанову Кабміну протиправною та недійсною. На її думку, приймаючи зміни до правопису, уряд діяв за межами своїх повноважень.
Суд вирішує питання про відкриття провадження в адміністративній справі.
Позов від імені позивачки подав адвокат Дмитро Ільченко, який захищав у суді фігуранта справи про вбивство активістки Катерини Гандзюк, керівника Херсонської облради Владислава Мангера.

Related

Суспільство 5724349173763302092

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item