Модифікація IQ ембріонів скоро стане реальністю

Але чи не призведе це до поляризації суспільства?

Модифікація IQ ембріонів скоро стане реальністю
З того часу, як вчені створили потужну техніку редагування генів Crispr, всі побоювалися того дня, коли вона буде використана для створення генетично зміненої людини. Багато країн заборонили таку роботу, побоюючись, що це може бути використано неправильно, щоб змінити все від кольору очей до IQ.
Тепер, момент, якого люди боялися, можливо, настав. У минулому році вчений з Китаю оголосив, що він створив перших у світі генетично відредагованих дітей. А зовсім недавно компанія Genomic Prediction заявила, що за допомогою цієї технології зможе модифікувати IQ ембріона.
Генетична модифікація ембріонів була покликана виправити спадкові захворювання і запобігти передачі інших смертельних генів від батьків-носіїв. Але прогнозувати IQ набагато складніше і складніше, ніж фіксувати захворювання.
Така практика супроводжується безліччю етичних питань. Перший приклад, який приходить на розум, — це спроби Гітлера по контрольованому розведенню бажаних ознак для наступного покоління. Перш ніж зробити медичний стрибок, важливо мати етичні принципи, щоб запобігти другу хвилю євгеніки.
Genomic Prediction просувається вперед завдяки своїм інноваціям, надаючи батькам можливість побачити свого роду «оціночну карту» ембріонів. Вона показує можливі генетичні дефекти, ризик захворювань і приблизну оцінку інтелекту. Ця «система показників» в даний час заборонена у багатьох країнах, включаючи США і Великобританію.
Десять років тому перспектива підстроювання ДНК була безглуздою; те, чого люди не очікували, можливо в недалекому майбутньому. І тепер, коли вчені вирішили змінити IQ за допомогою генетичної модифікації, медицина просунулася далеко вперед. Тепер учені можуть проаналізувати, як гени впливають на результати, і спробувати змінити їх.
Вчений Стівен Сюй, співзасновник Genomic Prediction в Університеті штату Мічиган впевнений, що люди скоро прийдуть до думки про модифікацію рис. «Перших дітей ЕКО називали монстрами. Було передбачено, що у цих дітей будуть проблеми зі здоров'ям. Але зараз ЕКО вже стало звичайним. Зараз треба повернутися і прочитати ці статті», — уклав Сюй.
«Ймовірно, найгірший ембріон стане видатною людиною або навіть стане вченим. Але шанси не на його боці. Я думаю, що коли ми навчимося точно визначати найбільш ризиковані плоди, нашим моральним обов'язком буде повідомити про це».
Але адже нагальним і невідкладним завданням є інше: безпека. Методи, використовувані для редагування генів, можуть ненавмисно змінити інші гени самим непередбачуваним чином. Крім того, це може призвести до стрімкого загострення соціальної нерівності, яка вже існує у суспільстві, наприклад, збільшити розрив між багатими і бідними, і навіть між багатими і середнім класом.
Але одним з переваг інтелекту є те, що він може допомогти вирішити такі проблеми. По мірі того, як кількість розумних людей помітно зросте, ймовірно, буде зростати кількість винаходів, таких як робототехніка, нанотехнології тощо. І це створить ще один стимул для зростання генетичного інтелекту у всьому світі.

Related

Технології 7858752734538899658

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item