Показали фото унікального цвітіння Червонокнижної орхідеї

У Бродах на Львівщині зацвіла дика орхідея — скрученик приємний.

Це єдине місце в Європі, де вона цвіте — пише Galnet.
Показали фото унікального цвітіння Червонокнижної орхідеї
Рідкісна орхідея розцвіла на Бродівщині
Для України дика орхідея унікальна тим, що взагалі росте на її території. Зазвичай її зустрічають в країнах Азії, Монголії, Японії та інших.
"В цих країнах росте споріднений вид, який дуже схожий до скрученика приємного — скрученик китайський" — пояснює науковець Володимир Баточенко.
В Україні, крім Бродівщини, ця квітка більше ніде не росте.
" Знайшов її у 1980 році Іван Маклай на околицях Бродів. Науковці були шоковані цим явищем, яке стало сенсацією у світі наук. Визначив, що це скрученик приємний ботанік Степан Шелест. У 1984 році організували заказник, щоб зберегти орхідею.Тоді нарахували 2 тисячі особин квітки. Відтоді її кількість скорочується. Одна з причин — висушування території. Відповідно, розростаються інші рослини, які конкурують з орхідеєю. У 2015 році ми не знаходили квітучих особин, у 2016 також. У 2017 році було більше 100 особин. Минулого року — кілька десятків. Зараз поки є до десятка квіток" - каже Володимир Баточенко.
29 травня 1964 у Києві відкрився найбільший в СРСР ботанічний сад. Нині - Національний ботанічний сад ім. М. Гришка. Сьогодні на 132 гектарах саду зібрано унікальну колекцію з 12 тисяч видів, форм та сортів рослин із усіх куточків планети.

Related

Цікаво 263920266075691791

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item