У ЄС схвалили санкції проти Туреччини

У ЄС схвалили санкції проти Туреччини
Турецьке нафтобурове судно Yavuz

Брюссель призупинив діалог з Анкарою і скоротив обсяг допомоги через геологорозвідку біля берегів Кіпру.

Глави МЗС країн Євросоюзу вирішили ввести санкції стосовно Туреччини через буріння у виключній економічній зоні (ВЕЗ) Кіпру. Про це йдеться в заяві Ради ЄС, поширеній у понеділок, 15 липня, повідомляє ТАСС.
Зокрема, Рада Євросоюзу відмовилася проводити діалог з Анкарою на високому рівні і скасувала засідання Ради асоціації.
"У світлі тривалої і нової незаконної діяльності Туреччини з буріння Рада (ЄС) вирішила призупинити переговори щодо укладення Всеохоплювальної угоди про повітряний транспорт, а також поки не проводити Раду асоціації і подальші засідання діалогів високого рівня між ЄС і Туреччиною", - наголошується в заяві.
Крім того, Брюссель скоротить фінансові виплати Анкарі.
"Рада схвалює пропозицію Єврокомісії скоротити обсяг <...> допомоги Туреччині на 2020 рік (субсидії, що надаються на період переговорного процесу про вступ до ЄС), а також пропонує Європейському інвестиційному банку переглянути свою кредитну діяльність у Туреччині, зокрема в тому, що стосується кредитування під суверенне забезпечення", - йдеться в документі.
При цьому підкреслюється, що ЄС продовжить готувати нові санкції проти Туреччини. Главі дипломатії ЄС Федеріці Могеріні рекомендували опрацювати інші варіанти обмежувальних заходів щодо Анкари.
Нагадаємо, у ВЕЗ Кіпру знаходяться дві турецькі бурові установки.
Греція і Кіпр вважають провокацією проведення турецьким буровим судном геологорозвідки у ВЕЗ Кіпру, де знайдені родовища газу.
Туреччина, яка оскаржує кордони виняткової економічної зони Кіпру, вважає, що має право на природні багатства в регіоні.
Раніше повідомлялося, що вартість виявлених покладів природного газу біля узбережжя Кіпру становить 30-40 мільярдів доларів.

Related

Події у світі 4066104673342931162

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item