У м'ясоїдів - інфаркт, у веганів - інсульт. Нове дослідження

У м'ясоїдів - інфаркт, у веганів - інсульт. Нове дослідження
Головний принцип здорового харчування: різноманітність

Вчені майже 20 років стежили за здоров'ям 48 тисяч людей, але не знайшли різницю в смертності між тими, хто їсть м'ясо, і хто від нього відмовився.

 
Вчені провели масштабне багаторічне дослідження, яке показало, що раціон веганів і вегетаріанців знижує ризик виникнення серцевих захворювань, але підвищує ймовірність інсульту. При цьому загальний рівень смертності для вегетаріанців і м'ясоїдів абсолютно однаковий. Розповідаємо подробиці.

Головний принцип здорового харчування залишився колишнім

 
У ході масштабного дослідження, яке тривало 18 років, вчені спостерігали за дієтою і способом життя 48 тисяч осіб. Результати роботи опубліковані в Британському медичному журналі.
 
У дослідженні оксфордських медиків брали участь 16 тисяч вегетаріанців, включаючи веганів (їх довелося об'єднати з вегетаріанцями через невелику кількість); 7,5 тисячі пескетаріанців - тобто людей, що вживають рибу, але не м'ясо; 24 тисячі осіб, які їдять м'ясо.
 
Крім того, до уваги бралися історія захворювань, пристрасть до куріння і фізична активність учасників дослідження.
 
Загалом було зафіксовано 2820 випадків серцево-судинних захворювань і 1072 випадки інсульту.
 
Серед пескетаріанців ризик розвитку серцево-судинних захворювань був на 13 відсотків менше, ніж у м'ясоїдів, а у веганів і вегетаріанців - на 22 відсотки менше. Але в останніх ризик інсульту виявився на 20 відсотків вище.
 
Схильність до інсульту серед людей, що вживають виключно рослинну їжу, вчені схильні пов'язувати з низьким вмістом вітаміну В12, яким багате м'ясо і молочні продукти. Цей вітамін важливий для кровообігу і нервової системи.
 
Варто також відзначити, що інсульти у світі стаються утричі рідше, ніж інфаркти та інші хвороби серця.
 
Вегетаріанство в цьому столітті стає все більш популярною дієтою не тільки через етичні міркування. Тваринництво - це 14 відсотків усіх викидів, відповідальних за прискорення процесів потепління і забруднення навколишнього середовища.
 
Крім того, що навколишня природа і тварини страждають, мільярд людей у ​​світі голодують, три мільярди харчуються неповноцінно, а два мільярди переїдають і хворіють на ожиріння, діабет і серцево-судинні захворювання.
 
Як показало глобальне дослідження, опубліковане в журналі Lancet у квітні цього року, неправильне харчування стає причиною кожної п'ятої передчасної смерті. Детально - в матеріалі Лідер Україна: кожен п'ятий помирає через харчування.
 
Отримані оксфордськими вченими результати не дозволяють висунути якісь нові дієтичні рекомендації, крім добре відомого принципу: найбільш корисно для здоров'я - харчуватися різноманітно.
 
Незважаючи на тривалі і масштабні дослідження статистично значущих відмінностей за смертністю між вегетаріанцями і м'ясоїдами виявити не вдалося.

Related

Здоров'я 7044626704591468088

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item