Смерть в морі. Чому від неї рятують тільки колготки (фото)


Смерть в морі. Чому від неї рятують тільки колготки

Північне узбережжя Австралії, або Квінсленд - справжнісінький тропічний рай. Тепла погода, пальми, сонце і розкішні пляжі. Здавалося б, відпочивай, засмагай і плавай скільки влізе. Однак ще в кінці XIX століття вчені всерйоз запідозрили, що «тут щось негаразд».

Справа в тому, що під час купання в цих чудових океанських хвилях дуже багато людей, особливо дітей, гинуло дивною і загадковою смертю: щойно людина плаває, все добре, і раптом - бац! - і смерть. Без всяких видимих ​​причин. Лікарі тільки розводили руками - «раптова зупинка серця». Місцеві плавці і нирці, однак, розповідали й інше. Іноді під час купання людина раптом відчуває страшний, ні з чим незрівнянний біль - нібито до шкіри притуляли розпечений до червоного шматок заліза. Від цього болю перехоплювало подих і серце починало битися зі страшною частотою - таке могли витримати тільки дорослі і сильні нирці. Біль, нудота, блювота та інші симптоми тривали кілька днів. Що це було? Не знав ніхто.

Смерть в морі. Чому від неї рятують тільки колготки (фото)
Пляжі Квінсленда

Люди, які купаються в тропічному океані, знають, що іноді там зустрічаються отруйні тварини - і риби, і морські змії, і медузи. Але тут - нічого, біль наздоганяла купальника невідомо звідки, відразу і раптово. Як запевняли самі постраждалі, вода навколо була абсолютно чистою і прозорою. Серед місцевих старожилів ходило повір'я, що в морі водиться невидимий убивця, якого називали «морська оса». А австралійські аборигени з місцевого племені іруканджі розповідали, що в морі водиться страшний демон, який може заподіяти неймовірного болю і навіть вбити, - проте вчені в ці розповіді не вірили. «Ми досліджували всіх морських тварин в цій місцевості, і ні у кого не знаходили настільки страшної отрути», - говорили вони. Набагато рідше бували й інші випадки - на тілі потерпілих плавців виявляли дивні червоні сліди. Зазвичай такі сліди бувають при зустрічі з великими отруйними медузами, але відпочивальники (знову!) запевняли, що вода навколо була абсолютно чистою і прозорою, ніяких медуз! Спокійні і теплі океанські води пляжів Квінсленда таїли смертельну небезпеку, природа якої залишалася загадкою.

Смерть в морі. Чому від неї рятують тільки колготки (фото)
Сліди, що залишає на шкірі отруйна медуза

І ось в розпал літа, в січні 1955 року, на одному з місцевих пляжів знову трапилася біда - загинув п'ятирічний хлопчик. Він просто грався на мілководді, і раптом, не видавши ні звуку, впав у воду - підбігли батьки з жахом виявили, що хлопчик уже мертвий. Місцевий біолог, доктор Гуго Флекер, негайно наказав місцевим рятувальникам оточити місце загибелі дитини сітями, а потім просто вигребти з відгородженої зони абсолютно всю живність - водорості, риб, медуз, креветок... Розбираючи «улов», доктор Флекер несподівано наткнувся на незвичайну, ніколи до цього не бачену медузу - і зрозумів, що «морська оса» і «демон іруканджі» нарешті виявлені. На столі перед вченим лежав зразок, який явно належав до виду кубомедуз, по-латині cubozoa, а по-англійськи «box jellyfish», тобто «медуза-коробочка». Тіло цих медуз не круглої, а кубічної форми, причому з кожного нижнього кута «кубика» звисає пучок щупалець. Ця медуза була досить великою, але абсолютно прозорою - настільки прозорою, що в акваріумі її можна було побачити тільки після освітлення ультрафіолетовою лампою! Розгледіти цю медузу в воді під час купання просто неможливо - вбивця і справді був невидимим!

Смерть в морі. Чому від неї рятують тільки колготки (фото)
"Морська оса" в світлі ультрафіолетової лампи

В щупальцях цієї тварини дослідники виявили жалкі клітини - нематоцити - наповнені найсмертельнішою на нашій планеті отрутою. Відкритий новий вид медузи назвали «хіронекс», тобто, грецькою, «рука смерті». Яд тільки одного хіронекса - це жахливої ​​сили біологічний «коктейль», здатний убити 60 дорослих чоловіків! Смертельна доза отрути хіронекса - 0.04 міліграма на кілограм маси. Навіть випадковий дотик до щупалець «морської оси» викликає неймовірної сили біль по всьому тілу, паралізує легені і зупиняє серце - тільки найздоровіші і дорослі мають хоча б якісь шанси, діти ж від такого укусу гинуть практично миттєво. Хімічний аналіз показав, що отрута хіронекса надзвичайно складна за складом - вона містить і тетрамін, що паралізує нервові закінчення, і талассін, що вражає кровоносні судини і серце, і конгестін, що викликає алергічний набряк і відключає легені, і гіпнотоксин, що «вирубує» нервову систему. Навіть якщо отрута не вбиває людину відразу - вона все одно практично приречена; «відключені» нерви не дозволять далі боротися за життя.

Смерть в морі. Чому від неї рятують тільки колготки (фото)
Нематоциди "морської оси"

Всередині - один з найбільш смертельних в світі ядів. Хіронекс - дивовижна тварина. Наприклад, на його ротових придатках, що звисають з прозорого купола, розташовані 24 (!) ока, які постачають медузу інформацією про те, що відбувається навколо. Причому вчені досі сперечаються, як же тварина аналізує цю інформацію - тому що очі у неї є, а ось мозку чи хоча б навіть великих нервових вузлів, у неї немає. Проте, хіронекс володіє непоганим зором, і навіть здатний розрізняти кольори - причому білий колір медуза не бачить, чорний бачить чудово, а від червоного намагається поплисти подалі. Знання того, що хіронекси уникають червоного кольору навело вчених на ідею ставити навколо місць купання сіті, пофарбовані в червоний. «Так, це все цікаво, - скажете ви, - але причому тут колготки?». А ось причому. Дослідження показали, що щупальця хіронекса жалять не при будь-якому зіткненні з предметом. В щупальцях медузи містяться клітини-аналізатори, які ніби «говорять» медузі, з чим стикнулися її смертоносні щупальця, - з живим організмом (тобто потенційної «їжею») чи з неживим предметом. Якщо аналізатори сигналізують, що об'єкт живий, нематоцити негайно вистрілюють отруту; якщо ж об'єкт «нецікавий», то нематоцити ніяк не реагують. Австралійські дайвери, рятувальники і просто відпочивальники тут же зрозуміли, як на основі цього знання можна зробити захист від хіронекса!

Смерть в морі. Чому від неї рятують тільки колготки (фото)
Дослідження реакції хіронекса на нейлонову тканину

Коли щупальця хіронекса торкаються нейлонової тканини, вони розпізнають її як неживу, і медуза не вистрілює свою страшну отруту. Тому австралійські рятувальники натягують на себе перед заходом в воду відразу дві пари колготок: одні на ноги, а другі (прорізавши отвір для голови) - на руки і верхню частину тіла.

Смерть в морі. Чому від неї рятують тільки колготки (фото)

Деякі австралійські фірми почали випускати спеціальні костюми, так звані «Стінгер-сьютіи - це ті ж самі колготки, тільки надіваються на все тіло (включаючи капюшон для голови). Однак «Стінгер-сьют» коштує досить дорого (близько 100 доларів), а звичайні колготки - менше 10, так що колготки для захисту від укусу морської оси використовуються набагато частіше.

Смерть в морі. Чому від неї рятують тільки колготки (фото)
Діти в стінгер-сьютах

Але чому ж, - виникає питання, - щупальця цього страшного монстра в більшості випадків не залишали на тілі ніяких слідів? На це питання теж відповіли дослідження біологів. Щупальця хіронекса в спокійному стані - коротенькі, близько 15 сантиметрів в довжину. Однак якщо медуза голодна і вийшла на полювання, вони витягуються на відстань більше 3 метрів! Якщо купальщик стикався з щупальцями медузи, яка полює, на тілі людини залишалися ті найдовші червоні сліди. А якщо плавець доторкався до медузи в «спокійному» стані - то на тілі залишалася крихітна цятка, менша за укус комара. Однак і цієї цятки було цілком достатньо, щоб вбити людину...

«А чи водяться настільки небезпечні медузи нас?» - запитаєте ви. Настільки небезпечні - ні. Хіронекси водяться тільки в Тихому океані, на північному узбережжі Австралії, навколо Нової Гвінеї і Філіппінських островів, і там вони представляють серйозну небезпеку. Як вважають, за останні 100 років опіками кубомедузи були викликані до 100 смертей. Що ж стосується України, то в водах Чорного моря можна зустріти медузу-корнерот, яка жалить досить болісно (приблизно як кропива), але зовсім не смертельно.

Смерть в морі. Чому від неї рятують тільки колготки (фото)
Чорноморська медуза-корнерот

Related

Цікаво 926882279864816701

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item