МЗС про перше рішення Гааги: Арбітраж нас почув

МЗС про перше рішення Гааги: Арбітраж нас почув
Олена Зеркаль виступила на слуханнях Арбітражного трибуналу в Гаазі

Арбітраж у Гаазі змінив назву "морської справи" України проти РФ і визначив графік її розгляду.

 
Арбітражний суд у Гаазі затвердив графік розгляду справи України проти Росії щодо захоплених українських військових кораблів. Про це повідомила заступник глави МЗС, агент України в цій справі Олена Зеркаль на своїй сторінці у Facebook у п'ятницю, 22 листопада.
 
"Для нас було дуже важливо зафіксувати в назві не тільки порушення Росією норм міжнародного права, а й відобразити, що цей спір стосується наших моряків, які провели дев'ять місяців у в'язниці. І Арбітраж нас почув. Позитивним можна вважати і те, що РФ не вдалося затягнути нас і Арбітраж в тривалий і багатоступінчастий процес", - написала Зеркаль.
 
Згідно з розкладом, Україна повинна подати свій меморандум протягом 6 місяців, але може зробити це і раніше. З моменту подання у росіян буде 3 місяці для того, щоб скористатися своїм правом і висловити заперечення щодо юрисдикції.
 
При цьому Україна має право прокоментувати заперечення росіян і звернутися до Арбітражу з проханням їх відхилити.
 
"Наша позиція полягає в тому, що вирішити питання юрисдикції у цій справі окремо від розгляду фактів неможливо", - зазначила Зеркаль.
 
Відповідно, Арбітраж повинен визначити, чи дійсно є підстави для поділу процесу на дві стадії (юрисдикційну і по суті) і прийме рішення про подальші стадії розгляду справи.
 
У разі прийняття рішення про поділ процесу на дві стадії Україна отримає три місяці на підготовку відповіді на російські заперечення. Якщо поділу не відбудеться, то росіяни будуть змушені подати свій контр-меморандум протягом шести місяців з дати винесення Арбітражем рішення про відхилення розгляду попередніх заперечень РФ на юрисдикційній стадії.
 
Арбітраж також визначив, що письмові позиції сторін будуть оприлюднені в момент початку усних слухань.
 
Крім того, промови агентів будуть відкритими, а щодо доступу громадськості до решти слухань рішення будуть прийняті Арбітражем додатково напередодні слухань.
 
Нагадаємо, 21 листопада в Гаазі почалися перші слухання Арбітражного трибуналу, сформованого відповідно до додатка Конвенції ООН з морського права щодо захоплення трьох українських військово-морських суден і 24 членів їхніх екіпажів. Україна сподівається на оперативний розгляд справи по суті.
 
У МЗС вважають, що Росія досі не виконала рішення Міжнародного трибуналу з морського права щодо повернення захоплених кораблів і звільнення їхніх екіпажів.
 
Як відомо, напередодні ввечері повернуті кораблі прибули до Очакова Миколаївської області. Президент Володимир Зеленський заявив, що Росію попросять повернути зняте обладнання, а на відновлення суден піде близько трьох місяців.
 

Related

Події у світі 2277146906717304766

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item