ЄС пропонує прискорити інтеграцію України

ЄС пропонує прискорити інтеграцію України

Так званий "процес тріо" передбачає відкриття перед Україною, Молдовою і Грузією перспективи членства в ЄС.

Литовські депутати зі складу політичної групи Європейської народної партії пропонують запустити так званий "процес тріо" для прискорення євроінтеграції України, Молдови і Грузії, повідомляє Укрінформ.
Нове бачення передбачає так званий "процес тріо" для країн, які мають з ЄС угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі, і відкриття перед цими країнами перспективи членства в ЄС.
"Європейський "процес тріо" повинен бути запропонований на наступні десять років для підтримки країн, які мають розвинені відносини з ЄС у форматі асоціації і поглиблених та всеосяжних зон вільної торгівлі (Україна, Грузія і Молдова)", - йдеться в пояснювальній записці.
Нова ініціатива, яка отримала назву "Стратегія тріо 2030", має на меті "м'яку" трансформацію пострадянських країн і їх перетворення в успішні демократичні держави, зокрема, з урахуванням досвіду попередників із країн Східної Європи, головним стимулом для розвитку яких став процес розширення ЄС.
На думку авторів, така політика відповідатиме інтересам самого ЄС.
"Сьогодні ми знаходимося в критичному пункті, коли маємо додати нові довгострокові інструменти з нашою стратегією, щоб допомогти народам провідної групи асоційованого з ЄС тріо зберегти мотивацію та імпульс до реформ протягом наступної декади до 2030 року", - говориться в документі.
Головною новацією нової стратегії є не тільки збереження принципу "більше за більше" у відносинах з ЄС, а й конкретизація зобов'язань самого Євросоюзу, який у відповідь на успіх у реформах повинен запропонувати країнам-партнерам інструменти для більш амбітної кінцевої мети європейської інтеграції.
"Процес тріо" фактично є повторенням так званої Берлінської ініціативи, ініційованої Німеччиною в 2014 році, і запропонованої країнам Західних Балкан для прискорення процесів їх європейської інтеграції.
Програми в рамках "процесу тріо" можуть включати інструменти Європейського економічного простору для більш тісної інтеграції згаданих країн в європейський ринок.
Раніше віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба заявив, що Україна вступить у НАТО раніше, ніж у Євросоюз.

Related

Події у світі 248228089838067783

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item