Путін чекає в Нурсултані. Пропозиція Зеленському

Путін чекає в Нурсултані. Пропозиція Зеленському
Зеленського кличуть у Нурсултан

Колишній президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв запропонував президентам України і Росії провести зустріч тет-а-тет у Казахстані.

 
Україна вже відвела війська на трьох ділянках уздовж лінії фронту на Донбасі, а обіцяну зустріч у Нормандському форматі все ніяк не призначать. Але не Нормандією єдиною. Зустрітися з Володимиром Путіним без представників Франції та Німеччини Володимиру Зеленському запропонував колишній президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Де зустрітися? Звичайно, в Астані, точніше, вже Нурсултана. Зеленський нібито погодився, але тепер у Києві говорять, що це був дипломатичний крок без конкретики.
 
Так де чекати зустрічі Зеленського і Путіна?
 

Пропозиція Назарбаєва

 
Про те, що Зеленського і Путіна звали на ті-а-тет в Казахстан, розповів сам автор цієї ідеї Нурсултан Назарбаєв.
 
"Я вважаю, що потрібна окрема особиста зустріч президента Росії і президента України. Я розмовляв про те, чи можлива така зустріч тет-а-тет, обговорити всі питання. Мені здається, зараз момент хороший", - заявив Назарбаєв.
 
Назарбаєв зустрівся з Володимиром Зеленським у жовтні в Японії. Напередодні він провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним.
 
"Я вже отримав згоду Зеленського на зустріч тет-а-тет. Про це повідомив президенту Росії. Якщо нейтральний майданчик потрібний, я запропонував Казахстан", - говорить колишній президент Казахстану.
 
Це не перша спроба Назарбаєва виступити в ролі миротворця між Україною і Росією. Раніше він намагався звести з Путіним Петра Порошенка, але з цього нічого не вийшло.
 

Не правильно зрозуміли

 
Міністр закордонних справ Вадим Пристайко визнав, що пропозиція Назарбаєва Зеленському була, але це була пропозиція без конкретики.
 
"Президент (Зеленський) сказав те, що він говорить і Меркель, і Макрону, що "безумовно, мені треба зустрічатися з Путіним, бо ми не можемо без зустрічі зрушити процес з місця". Про те, що давайте ми замість чогось зробимо цю зустріч - такої розмови не було", - заявив Пристайко.
 
Міністр стверджує, що пропозиція Назарбаєва мала суто дипломатичний характер.
 
"Якщо потрібна допомога - я готовий допомогти. Відповідь Зеленського була: "Спасибі, нам потрібна будь-яка допомога, давайте зустрічатися", - пояснив глава МЗС.
 
Відповідаючи на питання, чи реальна зустріч Зеленського і Путіна тет-а-тет поза нормандським форматом, глава МЗС сказав: "Я так само, як і ви, сьогодні вранці почув, що така зустріч можлива".
 
За його словами, для обговорення повинно бути підтвердження від російської сторони.
 
"Тоді ми будемо приймати рішення. Але ми залишаємося в нормандському форматі. Ми не просто поважаємо те, що було зроблено, а й, давайте не забувати, Франція і Німеччина є тими силами, які дозволяють нам вести переговори з дещо іншої позиції, ніж коли ми говоримо тет-а-тет", - підсумував він.
 
 

Реакція Росії

 
У Кремлі теж кажуть, що не відмовляються ні від яких потенційних зустрічей, але їх потрібно серйозно готувати.
 
"Безумовно, Путін сам говорив, що він ніколи не відмовляється від подібних зустрічей і від цієї зустрічі теж, але вважає, що зустріч заради зустрічі принесе мало користі, вона повинна бути добре підготовлена. У зв'язку з цим наразі ми всі концентруємося на підготовці до процесу "нормандського формату", - сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.
 
Пєсков висловив вдячність першому президентові Казахстану і дав високу оцінку зусиллям казахстанських партнерів "у плані налагодження російсько-українських відносин".
 
Говорячи про підготовку зустрічі в "нормандському форматі", він підкреслив, що в Кремлі "вітають і позитивно оцінюють" розведення сил, що відбувається в Золотому і Петрівському на лінії зіткнення ДНР/ЛНР і Києва. "Вважаємо, що це виконання раніше взятих зобов'язань має бути продовжено, що стане дуже важливим елементом в плані підготовки зустрічі в "нормандському форматі", - сказав Пєсков.
 
 

А з Нормандією що?

 
Тим часом зустріч у Нормандському форматі все ще продовжують погоджувати. У ЗМІ вже спливали конкретні дати - 24 або 26 листопада. Напередодні канцлер ФРН Ангела Меркель подзвонила президенту Росії, щоб обговорити обстановку на сході України і зустріч у "нормандському форматі". 19 жовтня Меркель вже дзвонила Путіну, щоб обговорити зустріч у "нормандському форматі". А на початку жовтня вона говорила на цю ж тему з президентом України Володимиром Зеленським. Меркель і Зеленський, за словами представника уряду ФРН, погодилися з тим, що умови для її проведення виконані.
 
Голова фракції Слуга народу у Верховній Раді Давид Арахамія вважає, що зустріч у нормандському форматі пройде в цьому році, до 20 грудня.
 
"Так. Залишилося пару днів до фіналізації розведення. Мій прогноз - до 20 грудня зустріч трапиться", - сказав він.
 

Related

Політика 8611211315947983742

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item