Цукор, монодієти, хімічні добавки: що ще викликає депресію

Депресії, апатії, поганий пригнічений стан свідчить про те, що ми робимо щось не так!
Цукор, монодієти, хімічні добавки: що ще викликає депресію
Ми — це те, що ми їмо! Багато хто, напевне, чув цю фразу, але не всі надають їй належного значення. А даремно! Люди, що мають проблеми в харчуванні, частіше за інших страждають різними захворюваннями і розладами, зокрема психоемоційними. Тому якщо у вас часто поганий настрій, то, для початку перегляньте свій раціон.
Коли організм здоровий, ми сповнені сил, у нас прекрасний настрій, і ми життєрадісні. Депресії, апатії, поганий пригнічений стан свідчать про те, що ми робимо щось не так! Передусім їмо неправильну їжу і ведемо малорухомий спосіб життя.
Які продукти і дієти здатні викликати нудьгу і призвести до депресії
Штучні хімічні добавки в нашій їжі
Всякі «єшки», і, зокрема, синтетичні цукрозамінники. Вони сильно окислюють нашу кров, від цього еритроцити злипаються у монетні стовпчики і переносять менше кисню. Найбільше від цього страждає мозок. Також через їжу та напої з штучними підсолоджувачами зменшується кількість серотоніну в організмі. Від усього цього погіршується настрій, виникають пригнічені стани, а далі недалеко і до депресії.
Незбалансоване харчування
Це друга причина нашого поганого настрою. Незбалансоване харчування супроводжується нестачею вітамінів і мікроелементів, особливо вітамінів групи В і магнію — найважливіших в роботі нервової системи. Зазвичай, через неправильне харчування виникають дефіцити практично всіх вітамінів цієї групи. Але особливо хочеться відзначити вітамін В3 або нікотинову кислоту — ніацин, ще його називають вітамін РР. З'єднуючись в організмі з білками, він створює кілька сотень різних ферментів. Всі вони сприяють тому, щоб зі спожитих білків, жирів і вуглеводів утворилася енергія, яка йде на потреби організму і насамперед, для роботи нашого головного комп'ютера нервової системи. Крім того, цей вітамін здатний розширювати судини, які дуже часто звужені внаслідок хронічних стресів, атеросклерозу.
Натуральні джерела цього вітаміну — печінка, нирки, серце, деякі сорти риб (скумбрія, тунець, палтус, тріска), а також хліб грубого помелу, цільні зерна злаків. На жаль, ці продукти люди не так часто включають в раціон. Слід також врахувати, що, наприклад, у бобових вітамін РР міститься у легко засвоюваній формі, а ось зі злаків засвоюється з працею. Крім того, при захворюваннях або просто при закупорці кишечника цей вітамін може просто не всмоктатися! Вітамін РР може синтезуватися з триптофану — незамінної амінокислоти, якої багато в молоці та яйцях. Тут ось яка ситуація: нікотинова кислота бере участь в біосинтезі гормонів, що впливають на психіку людини. «Гормон щастя» серотонін, утворюється з триптофану. Якщо нікотинової кислоти в організмі мало, цей вітамін береться тоді з триптофану, і на синтез серотоніну практично нічого не залишається. Серотонін, до речі, вночі перетворюється в мелатонін, який потрібен для здорового сну. А якщо людина хронічно не висипається, її нервова система не відновлюється, то очікуйте пригніченого настрою та депресії.
Монодієти
До вітамінних і мінеральних дефіцитів часто призводять тривалі монодієти. Також слід мати на увазі, що потреба у вітамінах, зокрема у вітаміні В3, зростає при нервових навантаженнях, у літніх людей — при вживанні алкоголю. Впливають на його кількість в організмі і супровідні неврити, алергії, дерматози, отруєння свинцем, бензолом, талієм. А про саме захворювання шлунково-кишкового тракту ми вже згадували.
Надмірне споживання тваринного білка
Незбалансоване харчування може виражатися і надмірним споживанням білків, особливо тваринних. Згадаємо про популярні «чарівні» білкові дієти. М'ясні продукти також окислюють кров з уже відомими нам наслідками. Особливо шкодить настрою дисбаланс кількості амінокислот в їжі. Лейцину, наприклад, багато в яєчному порошку, сирах, сої, сухому молоці, у білку яєць і особливо в спортивному харчуванні. Через це ним легко перенасититься, а це, у свою чергу, зменшує кількість триптофану і нікотинової кислоти.
Порушення мікрофлори
Ще одна причина депресій і навіть поганого настрою — це стан кишечника, зокрема, видовий склад його мікрофлори. Так звана «вісь кишечник-мозок» вже давно відома людству. Досить згадати, як хвилювання здатні викликати болі в животі і навіть діарею (так звана «ведмежа хвороба»). І навпаки: стан кишечника позначається на роботі головного мозку і нервової системи в цілому.
Річ у тому, що кишечник разом зі шкірою — наш основний імунний сторож. Кількість нервових клітин в стінках кишечника настільки велика, що вчені називають це скупчення «другим мозком». За допомогою нерва ця система пов'язана з головним мозком і здатна на нього впливати. Причому бактерії, що є в шлунково-кишковому тракті, здатні виділяти, аналогічно нейронам, хімічні речовини — нейроактивні сполуки, що впливають на роботу нервової системи.
Так, ще в часи Радянського Союзу Юрій Сергійович Миколаїв, психіатр, розробив метод лікування хворих на шизофренію шляхом очищення кишечника. Згодом цей метод став називатися «розвантажувально-дієтичною терапією». Вона донині допомагає впоратися не тільки з депресією, але і з багатьма різними захворюваннями. Тому дуже важливо стежити за регулярною роботою кишечника, не допускати закрепів.
Нестача харчових волокон
Якщо в раціоні у людини бракує харчових волокон, так званої клітковини, якою живиться корисна флора, це також у підсумку веде до туги і депресії. Такі люди зазвичай дуже мало їдять сирих овочів, зелені, цільнозернових злаків, бобових. Для корисної мікрофлори також важливу роль відіграє кислотно-лужний баланс: при його порушенні змінюється середовище існування хороших бактерій, що призводить не тільки до поганого настрою і депресії, але може викликати й інші страшні захворювання — аж до онкопроцесів.
Зловживання цукром
Вживання великої кількості цукру і продуктів, які містять цукор, а також рафінованих продуктів — солодощів, випічки, солодких напоїв і навіть солодких соусів — також сприяє виникненню депресій і багатьох інших серйозних захворювань. Адже цукор зменшує кількість вітамінів в організмі, сильно окислює кров, а також підтримує погану мікрофлору, наприклад, грибок candida.
Нестача фізичної активності
Крім правильного харчування, нашій нервовій системі просто життєво необхідна регулярна, в ідеалі щоденна рухова активність. Сидячий спосіб життя і гіподинамія, безумовно, сприяють неякісному сну, поганому настрою і розвитку депресій. Улюблена справа, хобі, захоплення також не дадуть вам сумувати!
Дотримуйтесь законів життя, бережіть своє здоров'я! Будьте щасливі!

Related

Здоров'я 5133753216110152706

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item