У Нафтогазі оцінили газові угоди з РФ

У Нафтогазі оцінили газові угоди з РФ
У Нафтогазі прокоментували результати газового контракту

Головним результатом домовленостей є отримання майже трьох мільярдів доларів від Газпрому і беззбиткова робота української ГТС у наступні п'ять років.

 
Представники НафтогазуОператора ГТС України і Газпрому підписали угоди, необхідні для продовження транзиту російського газу територією України до 2024 року включно, в результаті досягнення прийнятного компромісу. Про це повідомила прес-служба української компанії 31 грудня.
 
Відзначається, що до пакета угод входять три основні документи:
 
- угода між Оператором ГТС України і Газпромом;
 
- договір про організацію транзиту між Нафтогазом і Газпромом, у якому зафіксовані умови й обсяги транзиту на найближчі п'ять років;
 
- мирова угода між Нафтогазом і Газпромом, згідно з якою сторони відмовляються від взаємних претензій за контрактами 2009 року.
 
Усі вони підписані за участю представників ЄС.
 
Як підкреслили в Нафтогазі, угоди, зокрема, передбачають: виплату Газпромом 2,9 мільярда доларів компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу; відкликання всіх арбітражних судових позовів; зняття арештів на майно, активи і грошові кошти Газпрому, а також відмову в майбутньому від усіх можливих претензій та позовів за контрактами 2009 року.
 
Також зафіксовані мінімальні обсяги транзиту газу. У 2020 році - 65 мільярдів куб. м, в період із 2021 по 2024 роки - по 40 мільярдів куб. м газу щорічно.
 
При цьому в компанії звернули увагу, що підписані угоди не стосуються питання судових позовів групи Нафтогаз проти РФ про захоплені активи в анексованому Криму.
 
"За результатами підписання угод Україна отримає гарантований дохід від транзиту на найближчі п'ять років. Визначеність щодо майбутнього транзиту надає нові можливості розвитку газового ринку країни і продовження реформ в енергетиці. <...> Також буде зменшено курсові ризики, пов'язані з недоотриманням значних валютних надходжень", - підкреслили в Нафтогазі.
 
Нагадаємо, 30 грудня Україна і Росія підписали контракт на транзит газу в ЄС терміном на п'ять років. Також сторони підписали угоду про врегулювання суперечок.
 
Як зазначив президент Володимир Зеленський, протягом дії нової угоди Україна зможе отримати більше семи мільярдів доларів.

Related

Економіка 2120457541591319724

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item