Завдяки вам ми живі - Україна святкує День ЗСУ

Завдяки вам ми живі - Україна святкує День ЗСУ

6 грудня в Україні святкують день Збройних сил. В цей день у 1993-му наш перший парламент ухвалив Закон України "Про Збройні сили України".
Як святкують?
На державному рівні – покладанням квітів у могили Невідомого солдата, яка розташована в Парку Вічної Слави, у Києві. Далі йде божественна літургія за здоров'я наших захисників та упокій тих, які загинули. Вперше її буде проводити Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.
Президент Володимир Зеленський, який є головнокомандувачем ЗСУ привітає військовослужбовців та відзначить їх роль у захисті нашої незалежності.
У військових частинах відбуватимуться урочистості – вручатимуть державні нагороти та організують концерти.
Також, починаючи з 2009-го року в Україні присуджують 2 премії Богдана Хмельницького для митців, що найкраще висвітлили військову тематику у своїх творах.
Що таке ЗСУ?
Збройні сили України – це військове формування, яке захищає незалежність та територіальну цілісність від зовнішньої агресії. Охороняє водні, підводні та повітряні кордони нашої держава. Закон про функції та обов'язки ЗСУ закріплений у Конституції України.
До ЗСУ належать Сухопутні війська - армійська авіація і аеромобільні війська, механізовані і танкові війська, ракетні війська і артилерія, високомобільні десантні війська і Війська протиповітряної оборони Сили спеціальних операцій та Десантно-штурмові війська України, Повітряні і Військово-морські сили України.
Скільки ЗСУ налічує військових?
До російської агресії було 165 тис. осіб, 2,5 тисяч танків, бойових броньованих машин, 190 бойових і транспортних літаків, 80 вертольотів, 22 бойових кораблі.
Після російського нападу на нашу країну чисельність військовослужбовців зросла до 250 тисяч осіб. Цікавий факт: до війни жінки в армії переважно виконували канцелярську роботу. Станом на 2019 рік в нашій армії служить та працює 56 тисяч жінок, з них 6 тис.жінок воювали на території проведення АТО, з них 107 отримали державні нагороди.
Кому підпорядковуються?
ЗСУ підпорядковуються Міністерству оборони України. Безпосередній керівник армією в мирний та воєнний час – президент.
Що змінилося в ЗСУ?
До російського нападу та окупації Криму та Донбасу українську армію, фактично, знищували. Станом на початок війни українські збройні сили не мали можливості протистояти зовнішньому ворогу. Тоді армію почали відроджувати волонтери. З їх допомогою в армії почалися зміни і в дуже короткий термін вона переозброїлася, покращила якість військової форми. Підприємства, що забепечували її технікою, почали створювати озброєння за міжнародними стандартами НАТО.
За 5 років ЗСУ стала 10-ю в списку найпотужніших армій світу завдяки професіоналізму нового командування та внутрішній мотивації наших військових.
Також в ці 5 років Україна відмовилася від позаблокового статусу та заявила на весь світ про наміри стати членом північноатлантичного альянсу НАТО.
У 2018 році Україна почала виробляти крилаті ракети "Нептун", а також почала перехід на нову систему харчування. Щоправда реформу призупинили через корупційні дії однієї зі старих фірм-годувальниць.
Також Україна почала закуповувати іноземну зброю напряму в виробників. Це дає змогу уникнути зайвої бюрократії та знижує ризик корупції.
5 липня 2016 року 5-й президент України Петро Порошенко підписав документ "Предмети уніформи і знаки відмінності Збройних сил України". Завдяки цьому документу з погонів військовослужбовців зникли радянські зірки. Натомість з'явилися відзнаки в формі ромба.
17 жовтня у ВР ухвалили законопроект, завдяки якому з армії зникнуть мічмани та прапорщики. Натомість будуть майстер-сержанти і майстер-старшини.
5 грудня в світі відзначається День волонтера.
В Україні свято набуло популярності після подій Революції Гідності та на початку війни – з окупації Криму.

Related

Суспільство 6578693862280251524

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item