Зеленський хоче побачити Путіна, щоб зрозуміти, чи хоче він закінчити війну

Зеленський хоче побачити Путіна, щоб зрозуміти, чи хоче він закінчити війну
Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що 9 грудня в Парижі в рамках "нормандської зустрічі" зустрінеться у двостороньому форматі із прездидентом Росії Володимиром Путіним
Джерело: виступ президента в ефірі передачі "Свобода слова Савіка Шустера"
Пряма мова: "Ми говорили з презилдентом Російської Федерації, коли повернули моряків, ми говорили з ним по телефону, але це телефонна розмова.
Я хочу побачити людину і я хочу привезти з Нормандії розуміння і відчуття, що дійсно всі хочуть поступово закінчити цю трагічну війну. Я це зможу точно зрозуміти за столом".
Деталі: Зеленський підтвердив, що на саміті Нормандської четвірки відбудуться двосотронні зустрічі усіх учасників переговорів. Він додав, що не нервується перед зустріччю із незмінним протягом 20 років керівником РФ. За його словами, єдине, чого він боїться - це нерезультативні переговори.
Що було раніше: Напередодні прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що учасники саміту в нормандському форматі можуть прийняти якийсь  документ, або угоду, що ні до чого не зобов’язує.
Перед цим президент України Володимир Зеленський заявив, що в ході зустрічі з російським президентом хоче досягти домовленості про обмін полоненими і політв'язнями "всіх на всіх" до Нового року.
За словами президента, другим питанням на саміті буде питання ситуації з безпекою на Донбасі, тобто виведення військ, незаконних збройних формувань. Він повторив, що хотів би досягти домовленостей про конкретні часові рамки, коли це станеться.
Також Зеленський розповів, що планує на саміті говорити про проведення виборів на Донбасі. Він знову повторив, що це має відбуватися за українським законом, за участю всіх українських політичних сил, з міжнародними спостерігачами.
Крім того, Зеленський впевнений, що в ході зустрічі в "нормандському форматі" буде обговорено питання передачі Україні контролю над українським кордоном.
Перед цим глава МЗС Вадим Пристайко назвав червоні лінії України на "нормандському саміті" в Парижі.
Він також розповів, що домовилися записати у рішенні "нормандського саміту".
Нагадаємо:
  • Зустріч "нормандської четвірки" багато разів відкладалася, хоча президент Володимир Зеленський квапив її з початку серпня. Передбачалося, що зустріч лідерів України, Росії Франції та Німеччини може відбутися 24 або 26 листопада, але призначили на 9 грудня у Парижі.
  • Влітку-восени 2019 року відбулося розведення на трьох тестових ділянках: у червні – поблизу Станиці Луганської, у жовтні – біля Золотого, в листопаді – в районі Петрівського й Богданівки. Рамкове рішення ТКГ про розведення сил і засобів на трьох ділянка було підписано ще 21 вересня 2016 року.
  • Президент Росії Володимир Путін 14 листопада  2019 року зажадав, щоб розведення провели якомога швидше по всій лінії розмежування.
  • 1 жовтня 2019 року президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра": після виборів на окупованих територіях набуде чинності новий закон про статус Донбасу.
  • Але вибори можуть відбутися лише за законодавством України, тобто після повернення Києвом контролю там, та після виведення збройних формувань з Донбасу.
  • 3 жовтня Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий статус Донбасу. За його словами, цей документ не може передбачати автономію окупованих зараз територій. 
  • Президент РФ Володимир Путін заявив, що якщо буде прийнято щось, що не узгодять із "ЛНР" і "ДНР", тоді мирні переговори зайдуть у глухий кут.
  • Російська делегація у ТКГ закликала українську сторону пролонгувати на 2020 рік дію закону про особливий статус Донбасу.

Related

Політика 3171165468258268439

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item