Парламент схвалив "перезавантаження" ДБР

Парламент схвалив "перезавантаження" ДБР
Рада прийняла новий закон щодо ДБР

Депутати підтримали низку правок до законопроекту про діяльність Держбюро розслідувань, що дозволяють звільнити Трубу.

Верховна Рада на засіданні у вівторок, 3 грудня, 250 голосами прийняла законопроект про "перезавантаження" Держбюро розслідувань.
Згідно із законопроектом, президент призначає директора ДБР за поданням конкурсної комісії без подання прем'єр-міністра. Крім того, забезпечення роботи конкурсної комісії тепер буде організовувати центральний апарат ДБР, а не секретаріат Кабміну.
Відповідно до законопроекту, директор ДБР сам призначає і звільняє свого першого заступника і заступників, визначає їхні обов'язки, вирішує питання про застосування відповідно до рішення дисциплінарної комісії ДБР дисциплінарних стягнень до працівників бюро, затверджує організаційну структуру бюро вже без узгодження з Кабінетом міністрів.
Директор ДБР зможе мати не більше трьох заступників. У разі відсутності директора його повноваження здійснює перший заступник директора бюро, а в разі його відсутності - один із заступників директора згідно з розподілом обов'язків.
Директори територіальних управлінь (а не органів, як зараз вони називаються в законі) ДБР і їхні заступники, керівники підрозділів центрального апарату та їхні заступники призначаються і звільняються директором ДБР не за поданням конкурсної комісії, яка відбирає директора бюро, а конкурсних комісій, які проводять конкурси на посади працівників ДБР. Положення про ці конкурсні комісії і порядок проведення відкритих конкурсів затверджує директор ДБР. Працівники апарату ДБР призначаються директором бюро на термін його повноважень і можуть бути звільнені ним достроково з ініціативи директора ДБР або керівника апарату директора.
У ст.1 закону прописано, що ДБР є "державним правоохоронним органом", на який покладаються завдання щодо запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування злочинів, віднесених до його компетенції. Зараз передбачено, що ДБР є "центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність".
Також із закону виключено п.4 ст.4, згідно з яким незалежність ДБР від незаконного втручання в його діяльність гарантується, зокрема, "колегіальним прийняттям найбільш важливих рішень керівництвом Державного бюро розслідувань".
Положення про Раду громадського контролю при ДБР і порядку її формування затверджується відтепер президентом, а не Кабінетом міністрів.
У зв'язку зі зміною повноважень директора ДБР з дня набуття чинності законопроекту припиняються повноваження чинного глави ДБР Романа Труби та його заступників і починається процес із перезапуску органу.
Раніше "перезавантажити" ДБР закликав президент Володимир Зеленський.
Нагадаємо, 15 листопада Рада підтримала поправку №320 до законопроекту №2116, яка передбачає дострокове припинення повноважень директора ДБР і його заступників.

Related

Події в Україні 3679548786295066309

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item