Смертельний вірус з КНР йде світом. Лікування немає

Смертельний вірус з КНР йде світом. Лікування немає
Коронавірус з Китаю викликає атипову пневмонію

Новий коронавірус, що вражає дихальні шляхи і викликає атипову пневмонію, здатний передаватися від людини до людини.

У Китаї наприкінці минулого року стався спалах невідомого коронавірусу, який може передаватися від людини до людини повітряно-крапельним шляхом і викликати пневмонію.
До цього дня від нового вірусу, який отримав назву 2019 nCoV, померли шість осіб. Сьогодні влада США повідомила про перший випадок захворювання американця.
Ситуація ускладнюється наближенням місячного Нового року, коли жителі Китаю почнуть багато подорожувати, як країною, так і за кордоном. Корреспондент.net розповідає подробиці.

ВООЗ збирає кризове засідання

У грудні 2019 року в китайському місті Ухань зафіксували спалах пневмонії з невідомим збудником. 31 грудня китайська влада повідомила про 44 пацієнтів, в 11 з них стан був тяжким.
Відтоді виявили більш як 440 хворих, але у більшості вірусна пневмонія протікає у відносно легкій формі.
Про перші випадки цього захворювання повідомляють з Таїланду, Японії, Південної Кореї, Тайваню, а також Сполучених Штатів. В аеропортах по всьому світу посилили контроль за тими, хто прибуває з Китаю рейсами.
Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що будуть нові випадки захворювання в інших країнах і 22 січня збирає кризове засідання, на якому буде прийнято рішення про можливе введення надзвичайної ситуації у зв'язку з епідемією.
Вчені встановили, що новий коронавірус є різновидом вірусу SARS (важкий гострий респіраторний синдром), який теж виявився в Китаї і в 2002-2003 вразив понад вісім тисяч осіб в 37 країнах світу. Тоді загинули 800 осіб.
Коронавірус - родич вірусів атипової пневмонії і гострого респіраторного синдрому. Вони прийшли до людини від тварин, імовірно, від кажанів.
У цьому сімействі вже є шість патогенних для людини видів: чотири з них викликають звичайну застуду, а два призводять до розвитку вірусної пневмонії, як і 2019 nCoV.
Вважається, що осередком його поширення став ринок морепродуктів в Ухані, де також продають живих тварин - більшість перших госпіталізованих пацієнтів так чи інакше були пов'язані з ринком.
На початку січня китайські вчені опублікували в базі даних GenBank повний геном 2019 nCoV, щоб допомогти лікарям по всьому світу виявляти захворювання.
Однак вчені не виявили ті види тварин на ринку, які є носіями цього вірусу. Загадкою є і те, коли він з'явився, і скільки людей насправді ним заразилися.
Симптоми вірусу звичайні для застуди: висока температура, кашель і утруднене дихання.
Спеціального лікування, яке було б спрямоване саме на коронавірус, немає. Тому пацієнти можуть отримувати тільки симптоматичну і підтримуючу терапію. Смертність за атипової пневмонії становить 9,6 відсотка.
Основні рекомендації щодо захисту від нового коронавірусу виглядають так:
  • На продуктовому ринку намагайтеся не чіпати тварин і товари тваринного походження, а також не контактувати з бродячими тваринами, сміттям і рідинами.
  • Регулярно мийте руки, особливо після контакту з потенційно небезпечними об'єктами.
  • Готуйте м'ясо і яйця при досить високій температурі.
  • Тримайтеся подалі від людей, які кашляють і чхають.
Китайська влада попереджає, що новий вірус може швидко поширитися серед людей напередодні китайського Нового року, коли в КНР з'їжджаються сотні мільйонів туристів, а самі китайці роз'їжджаються по родичах на канікули.
"Під час місячного Нового року зростання мобільності населення об'єктивно підвищить ризик поширення епідемії і ускладнить проведення профілактичних заходів", - попередив заступник голови держкомітету КНР з питань гігієни і здоров'я Лі Бінь.
Він зазначив, що мутація вірусу може також привести до подальшого зростання ризиків.
Ухань, де почалася епідемія, є одним з головних транспортних вузлів Китаю. Понад тиждень тому місцева влада встановила сканери в аеропортах, а також на залізничних і автовокзалах для виміру температури пасажирів.
Влада заявляє, що через сканери будуть також проходити всі, хто виїжджає з міста. Людям з підвищеною температурою видають запобіжні маски, а потім відправляють в лікарні і клініки.
На азіатських біржах у зв'язку із ситуацією з коронавірусом стався обвал. Курси облігацій і ієни підвищилися, оскільки інвестори побоюються важких економічних наслідків, аналогічних до тих, що відбулися в 2003 році через пандемію, викликану вірусом SARS.
Світові ціни на нафту еталонних марок також знижуються на побоюваннях скорочення попиту в разі поширення епідемії коронавірусу в Китаї.
У цей же час в Україні також стався спалах вірусної пневмонії - однак не через коронавірус, а через грип. За останніми даними, від ускладнень, викликаних грипом, в Україні померли семеро осіб.

Від грипу може захистити тільки вакцина і дотримання правил особистої гігієни. Однак в Україні високий рівень недовіри до щеплень. Це вже стало причиною епідемії кору по всій Європі.

Related

Події у світі 1996791947416753182

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item