Щедрий вечір: традиції святкування

Щедрий вечір: традиції святкування
Щедрий вечір 2020

Як наші предки проводили Щедрий вечір. Про традиції та обряди у матеріалі.

Напередодні Старого Нового року та свята Святого Василя, 13 січня, багато українців люблять щедрувати. Звідки пішла традиція святкувати Маланку або Щедрий вечір.
Є легенда, що у слов'янського бога всеєдиного порядку, вірного шлюбу, любові і сімейного благополуччя Ладо була дочка Мілана або Леля. Одного разу дівчину викрав змій і сховав її в підземному царстві. Батько дуже переживав, і його печаль і скорбота гасили світло, яке він приносив людям. Не злякався змія і визволив Міланку богатир Васильчик, який потім взяв дівчину в дружини.
Так, люди за допомогою міні-сценок і багато накритим столам стали відзначати свято повернення Міланки, тобто божественного порядку і світла на землі.
Вважалося, що в цей святковий вечір стіл повинен бути накритий дуже щедро, оскільки з господарями святкували і душі померлих предків.
З приходом християнства свято зв'язали з преподобною Меланією і різдвяними святами.
Меланія народилася в Римі в 383 році в авторитетному роді. Вона стала християнкою і хотіла жити непорочним життям і служити Богу, однак батьки віддали дівчину насильно заміж.
Вона намагалася схилити чоловіка на свою сторону, але той хотів спадкоємців. Меланія народила двох дітей, які померли в дитинстві. Після цього чоловік погодився жити непорочним життям і нести слово Боже. Разом вони почали займатися благодійністю, будували храми.
На Щедрий вечір існує дуже багато традицій і обрядів.
Так, прийнято з раннього ранку 13 січня готувати другу обрядову кутю - щедру. У неї, крім зерна, меду, і маку, можна також додавати і молоко, і масло, і вершки.
Українці вірять, що чим більше на столі під час святкової вечері різних страв, тим щедрішим і благополучнішим буде рік. Прийнято готувати страви зі свинини, вареники, млинці, холодець, ковбаси та пироги. Єдиним винятком в меню вважається риба - щоб "не спливло щастя".
Фото: umanportal.com
Увечері 13 січня прийнято щедрувати - обходити будинки зі щедрівками. Господарі обдаровують гостей ласощами.
У деяких регіонах при цьому "водять Маланку". Учасники обряду, в основному це юнаки, надягають маски тварин і в такому вигляді в будинках людей бажають господарям благополуччя, співають веселі пісні і розігрують жартівливі сценки.
Один з учасників дійства переодягається в жіночу сукню, і його всі називають Маланкою.
Традиційно цей обряд закінчується спалюванням "Діда", або "Дідуха", - снопа соломи, який раніше стояв у кутку кожного будинку до Старого Нового року.
Дівчата в Щедрий вечір воліють ворожити.
Також дуже важливим вважалося на Щедрий вечір не таїти ні на кого зла, думати тільки про хороше, не можна було сваритися і позичати гроші.
Коли потрібно колядувати і щедрувати у 2020 році
 
Колядувати в Україні прийнято на Святвечір - 6 січня. Колядувати прийнято групами з театралізованою виставою. Символом дня є Віфлеємська зірка, зображення якої колядники також носять із собою.
 
Колядувати можна всім, але тільки до настання 7 січня.
 
Щедрувати можна 13 січня, і тільки молодим людям. Пісні щедрівок покликані побажати гарного врожаю і достатку.
 
Коли потрібно посівати у 2020 році
 
Посівати в Україні прийнято на так званий Старий Новий рік - 14 січня. Наші предки вважали, що в цей день в дім першим має увійти чоловік, тому посівають тільки хлопчики і дорослі чоловіки.
 
Прийнято засівати зерном пшениці, і щонайраніше. Також вважалося, що зерно з підлоги не можна прибирати до заходу Сонця.
Також повідомлялося, що Каменських виконала джазову версію Щедрика.
Зірка в коментарях привітала передплатників зі святами. Для ролика Каменських обрала штани вільного крою з високою талією і оксамитову кофту темно-синього кольору з одним рукавом і масивною прикрасою на плечі.

Related

Суспільство 9111085972091611788

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item