Нова битва за Місяць. Хто планує летіти

Нова битва за Місяць. Хто планує летіти
На Місяць збираються як цілі країни, так і приватні компанії

Японський мільярдер Юсаку Маедзава за допомогою телешоу шукає подругу для спільного польоту на Місяць.

 
Місяць знову привертає вчених, мільярдерів і цілі країни. А ще кажуть, що в найближчому майбутньому Місяць може стати серйозним джерелом для заробітку грошей, першою космічною станцією для людей і принести величезні перспективи в сферу освоєння космосу.
 
Хто ж планує польоти на Місяць?
 

США і мало грошей

 
В кінці 2019 року палата представників Конгресу США підписала документ, згідно з яким федеральні витрати на місячну місію NASA складуть 600 мільйонів доларів, хоча спочатку в американській аерокосмічній адміністрації запросили 1,4 мільярда.
 
Через це, за прогнозами експертів, у американських вчених не вийде відправити своїх астронавтів на Місяць до 2024-го, як вони планували раніше. "Місія не померла, але вона знаходиться в критичному стані. Неможливо потрапити на Місяць без посадочного модуля", - заявив експерт з космічної політики Джон Логсдон з Університету Джорджа Вашингтона.
 
Коли астронавти NASA літали на Місяць в кінці 1960-х і початку 1970-х, річний бюджет аерокосмічної адміністрації США становив понад 4% від усього бюджету країни, а тепер частка державних грошей, яку виділяють для NASA, - всього 0,5%.
 

Китай

 
У 2019 році Китай вперше в історії людства посадив свій зонд Чан'е-4 на зворотному боці Місяця в басейні Південний полюс - Ейткен. КНР не тільки стала першою країною, яка потрапила на зворотну сторону Місяця, але і вже майже рік досліджує території, які не видно з поверхні Землі. Зонд збирає дані про поверхні зворотної сторони Місяця, структуру її верхніх і глибоких шарів, що необхідно для розуміння того, як наш природний супутник розвивався і що з ним відбувається зараз.
 

Ізраїль

 
22 лютого 2019 року не відбувся запуск місяцехода Береш. Це перший у світі місяцехід, запущений на приватні гроші. Проект розробив некомерційний стартап SpaceIL за підтримки фахівців аерокосмічної промисловості Ізраїлю. Береш летів до Місяця кілька тижнів. Як правило, політ до Місяця займає набагато менше часу. В результаті, Береш здійснив жорстку посадку на Місяці через неполадки з основним двигуном.
 
Це найменший місяцехід з усіх, що коли-небудь сідали на Місяць: за розміром він трохи більший від пральної машини - 1,5 м в діаметрі і вагою 600 кілограмів. На його борту була копія Тори.
 
Прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху пообіцяв, що країна знову спробує відправити апарат на Місяць через кілька років.
 
"Якщо першого разу не вийшло - пробуйте ще", - сказав прем'єр, який спостерігав за крахом в прямому ефірі з центру управління.
 

Індія

 
Індія планує вдатися до нової спроби безпілотного польоту на Місяць в 2020 році. індійська влада хоче, щоб запуск відбувся в листопаді 2020 року. У липні 2019 року Індія готувалася стати четвертою країною в світі, яка успішно провела посадку на поверхню Місяця, і першою, що висадилася на південний полюс супутника. Але модуль Chandrayaan-2 зазнав аварії у вересні 2019 року, розбившись під час посадки.
 
Будівництво нового стартового модуля, посадкового модуля і наземного всюдихода обійдеться в 35 мільйонів доларів.
 

Маск і подорожі

 
На початку 2019 року Ілон Маск повідомив, що його компанія SpaceX готує комерційний політ навколо Місяця. Місія планується на 2023 рік. Ракета з туристом пролетить, приблизно, за 200 км від Місяця. Подорож триватиме близько тижня.
 
Першим космічним туристом стане японський мільярдер Юсаку Маедзава. 42-річний бізнесмен заснував найбільший у своїй країні онлайн-магазин одягу Zozotown. Forbes оцінює його статок у 2,9 мільярда доларів.
 
 
Тепер Маедзава шукає супутницю життя, готову скласти йому компанію в турі навколо супутника Землі. Вибір подруги японський підприємець планує провести в тримісячний термін. У списку вимог до кандидаток: старша за 20 років, не заміжня; кандидатка повинна бути "завжди позитивною". Мається на увазі згоду на політ у космос. Про те, як Маедзава шукатиме подругу на Місяць, знімуть спеціальне шоу.
 
Сума, яку Маедзава заплатив компанії Ілона Маска за подорож навколо Місяця, не розголошується - власник SpaceX лише натякнув, що вона дуже велика. При цьому, далеко не факт, що японець таки добереться до Місяця. Місія розраховує на важку ракету-носій BFR, яка ще не побудована. "Немає 100-відсоткової впевненості, що вона буде готова до польоту", - заявив Маск.
 

Blue Moon

 
Це проект компанії Blue Origin засновника Amazon Джеффа Безоса. У планах, щоб посадковий апарат доставив вантажі, а можливо і людей, на південний полюс Місяця до 2024 року.
 
 
Посадковий апарат буде здатний доставляти на Місяць до 3,6 тонн вантажів, при заправленій масі близько 15 тонн у базовому варіанті, і до 6,5 тонн вантажів у пілотованому варіанті зі збільшеними баками. В якості палива буде використовуватися водень і кисень.
 
Згідно з поточним розкладом розробок Blue Origin, базова версія посадкового апарата буде готова до польоту на Місяць в 2023 році, і ймовірно вже тоді доставить якесь обладнання до майбутнього місця посадки астронавтів. Повна версія Blue Moon з посадковим і злітним апаратами буде протестована в 2024 році з астронавтами на борту, після чого вже повинна буде відбутися безпосередньо висадка людей на Місяць.

Related

Технології 2766200867850713065

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item