Виступав проти Путіна та підтримував Україну - у Москві вбили лідера опозиції

Виступав проти Путіна та підтримував Україну - у Москві вбили лідера опозиції

П'ять років тому на Великому Москворецькому мосту в центрі Москви вбили російського опозиційного політика 55-річного Бориса Нємцова. Його застрелили у спину та втекли на автомобілі Ford. Винними визнали колишнього військовослужбовця Заура Дадаєва та ще 4 уродженців Чечні. Замовників не назвали й досі.
Зазначали різні мотиви вбивства - провокацію, помсту ісламістів за підтримку карикатур на мусульман, побутовий конфлікт та навіть помсту українських олігархів. Більшість знайомих та друзів політика вбачають опозиційну діяльність. Сам чоловік, за спогадами друзів, багато разів повторював, що Путін його вб'є. Вбивство політика викликало серію протестів по всій Росії: їхнім основним гаслом стало "Я не боюся".
Нємцов був одним із найбільших критиків путінського режиму та підтримував Україну. 2014-го засудив анексію Криму. Підписав заяву з вимогою вивести з території України російські війська та припинити пропагандистську, матеріальну та військову підтримку бойовиків ДНР і ЛНР.
Убивство сталося за день до запланованого на 1 березня у Москві опозиційного маршу "Весна". Також Нємцов підготував матеріали щодо російського вторгнення в Україну, якими мав поділитися зі світом. Після обшуку квартири у зв'язку зі слідством їх вилучили.
"Я ніколи не приховував своїх політичних поглядів. Вважаю, що саме Путін розв'язав війну в Україні. Ставлюся до нього гірше нікуди. Особливо після подій Норд-Осту і Беслана", - сказав Нємцов за три години до смерті в ефірі радіостанції "Эхо Москвы".
Пояснював українцями, з чим мають справу та як треба протидіяти.
"Як тільки Україна почне робити економічні реформи і доб'ється якихось успіхів у цьому напрямку, як тільки українська армія буде боєздатною в повному обсязі, а не триматиметься на волонтерах і добровольцях, настане прорив. Путін, як будь-який бандит, поважає силу. Поки Україна слабка, в кризі, поки вона не почне з кризи вибиратися, ніякого взаєморозуміння, а точніше кажучи, адекватності з боку Путіна не побачить".
"Щоб підняти рівень дестабілізації в Україні, Путін, на мій погляд, готовий на глибоку економічну кризу в РФ. За моїми відомостями, він сказав своїм людям з ближнього кола: "Готуйтеся до того, що санкції триватимуть 10 років". Значить, він збирається ще 10 років вести цю криваву війну".
Вирок обвинуваченим у вбивстві політика винесли в липні 2017 року. Фігуранти справи отримали від 11 до 20 років в'язниці.
15 березня 2019 року біля посольства Росії в Києві встановили меморіальну дошку та відкрили сквер імені російського опозиціонера Бориса Нємцова. Новий сквер розташований на розі вулиці Сурикова та Повітрофлотського проспекту. Полотно з меморіальної дошки зняли донька політика Жанна Нємцова та мер Віталій Кличко.

Related

Події у світі 5157840871642488621

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item