День Державного герба України: історія і цікаві факти

День Державного герба України: історія і цікаві факти
Український герб використовувався ще тисячу років тому

День державного герба відзначають в Україні 19 лютого. Українському Тризуб - понад тисячу років. Історія цього свята - в нашому матеріалі.

Україна сьогодні відзначає День Державного герба. Саме 19 лютого 1992 року Верховна Рада затвердила тризуб як малий герб України.

Історія

Тризуб був символом княжого роду Рюриковичів за часів Київської Русі.
Посли князя Олега мали печатки з Тризубом. Монети з Тризубом карбував князь Володимир.
 bessarabiainform.com
Цим він хотів задекларувати суверенітет нової християнської держави - Київської Русі, тобто, український герб використовувався ще тисячу років тому.
 bessarabiainform.com
Пізніше тризуб був забутий, а повернувся він як державний символ 25 лютого 1918 року, коли в Коростені Українська Центральна Рада офіційно затвердила його як герб УНР.
Радянська влада намагалася всіляко дискредитувати Тризуб.
Коли Україна стала незалежною, то затвердила як герб жовтий тризуб на синьому щиті. Це сталося 19 лютого 1992 року рішенням Верховної Ради.
Проект великого Державного герба України. Вікіпедія

Цікаві факти

Тризуб - язичницький символ, який є зображенням Триглава або Рода. З правого боку розміщується чоловіче начало (Дажбог), з лівого - жіноче начало (Макош) і посередині Перун, який символізує народження і смерть. Православні християни вважають, що тризуб - це символ Божественного світу, тому князі і правителі вибирали його знаком влади, проголошуючи себе намісниками Бога на землі.
Український тризуб присутній на гербах італійської армії. Їхнім підрозділам дозволено додавати до своїх гербів символи територій, де була отримана медаль за військову доблесть. Під час Другої світової війни 8-а Армія Італії була направлена ​​в Радянський Союз, на територію України. Хоча тут її практично знищили, деякі все ж повернулися додому. Було сформовано нове військо, якому дозволили додати український тризуб на свої герби, як символ того, що на цій території ними була отримана медаль за доблесть.
bessarabiainform.com
Найбільший тризуб розташований в Івано-Франківській області. Державний символ виклав воїн УПА Анастасій Козак в 1992 році в пам'ять про загиблих побратимів. Тризуб викладений на гірському схилі з гірського білого мергелю.
Тризуб розташований біля села Остриня в Івано-Франківській області. discover.if.ua
Герб України перебуває під охороною закону. Будь-яка наруга над символом веде до юридичної відповідальності.

Related

Суспільство 5277195678683137660

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item